Recent Posts

niedziela, 31 sierpnia 2014

Udziec z indyka pieczony w aromatycznych jabłkach i śliwkach

Pyszne połączenie indyka z jabłkami i śliwkami a na dodatek z polskich produktów. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny z gwarancją, że zniknie szybko ze stołu.


Składniki:
  • 2 udźce z indyka
  • 3 duże jabłka ( mniejszych więcej )
  • 0,5 kg śliwek ( dałam węgierki )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku ( ew. można dodać dodatkowo świeżego )




Wykonanie:

Udźce z indyka przyprawiamy solą, vegetą, papryką i majerankiem z każdej strony. Jabłka kroimy na kawałki ( 8 ) i usuwamy gniazda nasienne, ze śliwek wyjmujemy pestki. Owocami obkładamy indyka. Pozostawiamy tak przyprawionego indyka na co najmniej 30 minut. Pieczemy w zależności od wagi 1 kg=1 godzina w 185 o C. Gdy indyk będzie przyrumieniony, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO.



2 komentarze:

Unknown pisze...

Podlać udziec wodą w czasie pieczenia?

Smaki Ewy pisze...

Witaj, sos sam powstanie. Jeżeli chcesz podlać to bądź ostrożna, żeby nie zrobić sobie krzywdy. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz