Na naszych stolach często możemy zobaczyć
zupy. Muszę przyznać, że gama wyboru zup w Polsce jest bardzo duża. Już w maju
możemy zaopatrzyć się w świeży szczaw - możemy go sami zebrać lub zakupić na
targu. Warto zrobić zupę ze świeżego szczawiu, jest ona bardzo aromatyczna.
Składniki:
- 3 l wody
- 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach np. po schabie, karkówce )
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- Nać selera
- Pojemnik szczawiu (często w takich pojemnikach możemy kupić np. brzoskwinie, nektarynki)
- 2 jajka
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Gotujemy w
osolonej wodzie wywar na mięsie, szumujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy
pokrojone warzywa i gotujemy aż do miękkości. Mięso kroimy lub obieramy z
kości, ponownie umieszczamy w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy dokładnie
wymyty i pokrojony szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Rozbijamy jajka do
miseczki, mieszamy i powoli wlewamy je do zupy przez cały czas ją mieszając. Gotujemy
kilka minut. SMACZNEGO
A oto szczaw w naturalnych warunkach (z mojego ogrodu )
0 komentarze:
Prześlij komentarz