Pyszne połączenie indyka z jabłkami i
śliwkami a na dodatek z polskich produktów. Idealna propozycja na obiad dla
całej rodziny z gwarancją, że zniknie szybko ze stołu.
Składniki:
- 2 udźce z indyka
- 3 duże jabłka ( mniejszych więcej )
- 0,5 kg śliwek ( dałam węgierki )
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku ( ew. można dodać dodatkowo świeżego )
Wykonanie:
Udźce z indyka
przyprawiamy solą, vegetą, papryką i majerankiem z każdej strony. Jabłka kroimy
na kawałki ( 8 ) i usuwamy gniazda nasienne, ze śliwek wyjmujemy pestki.
Owocami obkładamy indyka. Pozostawiamy tak przyprawionego indyka na co najmniej
30 minut. Pieczemy w zależności od wagi 1 kg=1 godzina w 185 o C.
Gdy indyk będzie przyrumieniony, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod
przykryciem. SMACZNEGO.