Recent Posts

piątek, 31 października 2014

Jajka faszerowane papryką, ogórkiem i kindziukiem

Jajka dają nam wiele możliwości w przygotowaniu bardzo smacznych rzeczy. Dzisiaj odmieniona propozycja śniadaniowa, jajka faszerowane ale troszkę inne niż zwykle, bo z kindziukiem.


Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 ogórki korniszony ( małe )
  • Kawałek papryki konserwowej ( 1/3 )
  • Kika gałązek natki pietruszki
  • 8 plasterków kindziuka
  • Majonez
  • Papryka ostra
  • Sól



Wykonanie:


Ugotowane jajka na twardo, kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka. Żółtka rozkruszamy. Ogórki, paprykę, kindziuk i pietruszkę bardzo drobno kroimy. Całość łączymy z żółtkami. Dodajemy łyżkę majonezu. Doprawiamy ostrą papryką i ewentualnie solą. Mieszamy. Farsz nakładamy na jajka. I gotowe. SMACZNEGO.

czwartek, 30 października 2014

Szczupak w galarecie

Właśnie trafił mi się szczupak, a że nie był ogromny trafił na półmisek do galarety. Nie ukrywam, że posiadam kaszubskie korzenie, więc i szczupak  w galarecie jest przyprawiany w podobny sposób jak robiło się to w moim rodzinnym domu.  Galarety które robię, nie potrzebują podczas jedzenia dodawania jako przyprawy octu lub cytrynowego soku. Galareta jest po kaszubsku, a więc na kwaśno.


Składniki:
  • Szczupak
  • 2 l wody
  • 1 marchewka
  • Kawałek pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 50 -70 ml octu 10% ( zależnie czy ktoś lubi bardziej kwaśne )
  • Liść laurowy- kilka
  • Ziele angielskie – kilka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki cukru
  • Żelatyna



Wykonanie:


Warzywa gotujemy w wodzie z solą, cukrem i przyprawami, na tym etapie nie dodajemy jeszcze octu ( jeżeli mamy więcej ryby pamiętajmy tylko o proporcjach wody, przypraw i octu )W między czasie szczupaka oczyszczamy, również z łusek. Kroimy w dzwonka, myjemy i w takiej formie dodajemy do ugotowanego wywaru. Wolno gotujemy przez około 5 minut. Teraz dodajemy ocet. Gotujemy dalej przez około 10 – 15 minut. Szczupaka wyjmujemy. Z wywaru ( po opadnięciu mętnych elementów ) delikatnie odbieramy tyle wywaru ile będzie nam potrzebne do galarety. Zagotowujemy i dodajemy tyle żelatyny ile zostało zapisane na opakowaniu. Ze szczupaka usuwamy ości ( uwaga na poprzeczne, szczupak ma ich sporo ) układamy na półmisku, przybieramy marchewką i zieleniną, zalewamy przygotowanym wywarem. Schładzamy i podajemy po stężeniu galarety. SMACZNEGO.

środa, 29 października 2014

Francuska zapiekanka ziemniaczano – serowa

Chyba każdy lubi zapiekanki a jak wiadomo zapiekanki mogą być różne. Dzisiaj przedstawiam francuską zapiekankę ziemniaczano – serową, po prostu pycha. A podana z sałatą to już poezja. Zresztą sami spróbujcie.


Składniki:
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 250 gram sera ( może być mieszanka: gouda, morski, tylżycki )
  • 4 ząbki czosnku
  • Odrobina masła
  • 1 szklanka mleka
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Tłuszcz do wysmarowania naczynia





Wykonanie:


Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki. Ser ścieramy na drobnych oczkach ( można zmiksować ). Naczynie do zapiekania nacieramy kawałkiem czosnku, smarujemy margaryną. Na dno kładziemy ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Sypiemy część sera i kilka wiórków masła. Czynność powtarzamy aż do zużycia wszystkich produktów. Na koniec wlewamy 1 szklankę mleka. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 185 o C. Podajemy z sałatą. SMACZNEGO.

wtorek, 28 października 2014

Leczo z pieczoną papryką

Było już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj  przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie.


Składniki:
  • 6 papryk ( mieszanych )
  • 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości
  • 250 gram kiełbasy typu śląska
  • 2 cebule
  • 250 gram pieczarek
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Papryka słodka mielona
  • Papryka ostra mielona
  • zielona czubruca




Wykonanie:


Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 o C ( skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dusimy jeszcze około 10 minut. I gotowe. SMACZNEGO.

poniedziałek, 27 października 2014

Klasyczna zupa grochowa na wędzonce

Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i być wyrazista, jak pomidorowa, szczawiowa, fasolowa itp. Jeżeli chodzi o grochówkę, można ją zrobić z grochu niełuskanego czy łuskanego. Ta którą dzisiaj przedstawiam jest z grochu łuskanego i dzięki temu nie wymaga moczenia grochu. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca szczególnie polecam na chłodne dni.


Składniki:
  • 3 l wody
  • ok. 250 gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. )
  • ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka )
  • ok. 250 kiełbasy typu śląska
  • 500 gram grochu łuskanego
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek


Wykonanie:


Mięso i wędzonki obgotowujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Dodajemy przepłukany groch. Gotujemy. Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Warzywa kroimy w kostkę – marchew, seler, pietruszkę, całą cebulę wkładamy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ewentualnie dodatkowo solą, pieprzem i sporą ilością majeranku ( ok. 2 łyżek ). Gotujemy do miękkości. W czasie gotowania wyjmujemy mięso i wędzonki, kroimy, obieramy i ponownie dodajemy do zupy. SMACZNEGO.

niedziela, 26 października 2014

Cytrynka – puszyste ciasto

Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto – cytrynkę. Przepis dostałam od mojej siostry. Idealne połączenie aromatu i smaku cytryny ze słodyczą cukru. Ma jedną wadę – znika za szybko.


Składniki:

Biszkopt:
  • 5 – 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu


Masa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • Skórka otarta z 2 cytryn                  zagotować
  • 2 całe jajka
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny

Dodać w trakcie gotowania:

  • 1 łyżka maki ziemniaczanej           wymieszać
  • 1/3 szklanki wody


Śmietana:
  • ½ l śmietany 30 %
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 op. śmietan – fixu

Lukier:
  • 3 łyżki masła
  • 8 łyżeczek pudru cukru
  • 4 łyżeczki mleka
  • Sok z ½ cytryny



Wykonanie:

Biszkopt: białka jajek ubijamy , dodajemy cukier. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet i dalej miksujemy. Całość łączymy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem ( tylko dno ), wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 oC.  Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwa cienkie placki.
Masa: zagotowujemy 1 szklankę wody ze szklanką cukru, otartą skórką cytryny ( wcześniej sparzoną i wyszorowaną ), sokiem i dwoma jajkami. Przez cały czas intensywnie mieszamy. Wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą dodajemy do gotującego się syropu. Cały czas mieszamy. Ugotowany kisiel wylewamy na biszkopt. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietan – fixem i wykładamy na wystudzony kisiel. Przykrywamy drugim biszkoptem. Przygotowanym lukrem ( ugotowanym ) smarujemy wierzch ciasta.
SMACZNEGO.




sobota, 25 października 2014

Omlet z wędzonym łososiem i nie tylko

Był już omlet z cukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami. 


Składniki:

Omlet:
  • Po 2 jajka / na osobę
  • 2 łyżki mleka
  • Łyżka startego sera
  • Kawałek marynowanej papryki
  • Sól, pieprz


Farsz do omleta:
  • 100 gram wędzonego łososia
  • Kilka gałązek koperku
  • Szczypiorek z jednej dymki
  • Kawałek papryki konserwowej
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1 łyżka majonezu
  • Pieprz




Wykonanie:


Łososia kroimy na mniejsze kawałki, paprykę konserwową i ogórek w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno kroimy i dodajemy do łososia. Dodajemy również łyżkę majonezu i pieprz do smaku. Mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, łyżką startego sera i drobno pokrojoną papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Omleta smażymy z jednej strony aż górna warstwa się zetnie. Ostrożnie zdejmujemy z patelni. Na połowę nakładamy przygotowany farsz, przykrywamy drugą połową i gotowe. SMACZNEGO.

piątek, 24 października 2014

Kiszona kapusta – czyli jak zrobić dobrą kiszoną kapustę do słoików

Moja przygoda z kapusta kiszoną zaczęła się sporo lat temu. Od dłuższego czasu robię ją samodzielnie. Nie kupuję kapusty kiszonej w sklepie i dzięki temu wszystkie potrawy z kapustą kiszoną robię na bazie własnej . Początki nie były łatwe ze względu na straty, ale dzisiaj mogę powiedzieć, że kapustę robię idealną ( przynajmniej tak twierdzi rodzina ). Strat już nie ma a ilość soli dopracowałam  do perfekcji.


Składniki:
  • 10 kg szatkowanej kapusty
  • 1 kg startej marchwi
  • 17 dag soli kamiennej






Wykonanie:


Kapustę łączymy z marchwią i przesypujemy ją warstwami odmierzoną ilością soli. Kapustę pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odkładamy część kapusty do plastikowej miski i ubijamy ją drewnianym tłuczkiem do momentu aż pojawi się trochę soku. Kapustę przekładamy do naczynia w którym będziemy kisić ( wiadro, mała beczka itd. ). Ponownie nabieramy kapustę, ubijamy, przekładamy. Czynność powtarzamy. Na koniec ręką ugniatamy kapustę w naczyniu do kiszenia, przykrywamy talerzykiem i obciążamy talerzyk. Ważne jest aby cała kapusta była przykryta płynem. Począwszy od następnego dnia przekłuwamy kapustę, tzn, zdejmujemy obciążenie, wyjmujemy talerzyk i np. długą łyżką nakłuwamy do dna kapustę w kilku miejscach uwalniając gazy. Ugniatamy,  nakładamy talerzyk, obciążnik i odstawiamy. Czynność tę wykonujemy ok. 2 razy dziennie. Kiszenie przebiega różnie długo i z różną intensywnością w zależności od temperatury. Mimo to na ogół kiszenie dobiega do końca po około 1 tygodnia. Gdy ustanie fermentacja przekładamy do słoików, ugniatamy. Nadmiar soku wlewamy na górę słoika z kapustą. Zamykamy. Słoiki przenosimy do zimnego miejsca. Warto zabezpieczyć półki, bo może  trochę wydostawać się sok  ( na początku ). Kapusta jest pyszna. SMACZNEGO.

czwartek, 23 października 2014

Drobiowa szynka z szynkowara

To już kolejny przepis z użyciem szynkowara. Dzisiaj wersja drobiowa. Jeżeli chodzi o szynkowary, to w ostatnim czasie pojawiły się w wielu sklepach. Warto więc zaopatrzyć się w to proste urządzenie a zapomnimy o kupowanych w sklepach wędlinach. W moim szynkowarze mieści się 1 kg i 200 gram mięsa.


Składniki:
  • 1 kurczak
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka żelatyny





Wykonanie:


Z kurczaka odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i żelatynę. Mieszamy i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mięso mielimy,  skórki na średnich oczkach, pozostałe mięso na dużych oczkach. Wszystka razem łączymy, wraz z krojoną piersią i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w szynkowarze ( dodatkowo używam specjalnego woreczka ). Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i parzymy przez 1 ½ godziny w temperaturze do 90 o C. Wyjmujemy sprężynę, ponownie zamykamy i schładzamy. Pycha. SMACZNEGO.

środa, 22 października 2014

Zasmażane ziemniaki z cebulką i pieczarkami

Przepis ten oczywiście najlepiej wykorzystać, gdy pozostały nam ziemniaki z dnia poprzedniego albo zaplanować i ugotować więcej ziemniaków. To alternatywa dla typowego sposobu podania ziemniaków.


Składniki:
  • Ugotowane ziemniaki – dowolna ilość
  • Pieczarki –kilka
  • 1 cebula
  • Boczek wędzony - mały kawałek
  • 1 łyżka smalcu
  • Szczypiorek



Wykonanie:


Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na patelni z łyżką smalcu. Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy na patelnię do pozostałych składników. Smażymy kilka minut od czasu do czasu mieszamy/ przekładamy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO.

wtorek, 21 października 2014

Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i ziemniakami

Już sam pieczony kurczak to wiadomość, że potrawa musi być smaczna a do tego jeszcze ziemniaczki i pieczarki. Całość pycha.


Składniki:
  • Ćwiartki z kurczaka dowolna ilość
  • Pieczarki
  • Ziemniaki
  • Czerwony delikat
  • Sól
  • Przyprawa do ziemniaków
  • 1 łyżka oleju




Wykonanie:


Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i 1 łyżką oleju ( nośnikiem smaku jest tłuszcz ). Pozostawiamy do zamarynowania. Ćwiartki z kurczaka przyprawiamy czerwonym delikatem i solą, również pozostawiamy do zamarynowania. Po około godziny do kurczaka dokładamy ziemniaczki i pieczarki. Całość pieczemy w piekarniku w 190 o C, przez około 1 ½ godzimy ( w zależności od ilości, orientacyjnie, 1 godzina = 1 kg ). Podczas pieczenia obracamy. Na ostatnie 15 – 20 minut przykrywamy folia aluminiowa. SMACZNEGO.

poniedziałek, 20 października 2014

Sałatka z mieszanką meksykańską i wędzoną makrelą

Dzisiaj kolejna sałatka na blogu. Zresztą kto nie lubi sałatek. Nie ukrywam, ja zdecydowanie jestem ich miłośniczką. Mam nadzieje, że prezentowana dzisiaj sałatka zasmakuje również i Wam.


Składniki:
  • Mieszanka meksykańska ze słoika
  • 1 wędzona makrela
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 ogórki korniszony
  • 1 cebula dymka
  • Pieprz czarny
  • Pieprz cayenne
  • Majonez




Wykonanie:


Mieszankę meksykańską umieszczamy na sicie i płuczemy. Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy ości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Jajka, cebulę, ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie produkty mieszamy razem. Przyprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne do smaku. Na koniec dodajemy majonez, mieszamy i gotowe. W przepisie nie ma soli, ze względu na wędzoną makrelę, która już jest solona. SMACZNEGO.

niedziela, 19 października 2014

Rolada schabowa z morelami

Co jakiś czas wymyślam nową roladę. Dzisiaj przyszedł czas na roladę z morelami i boczkiem wędzonym.  Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.


Składniki:
  • 1 ½ kg schabu
  • 250 gram suszonych moreli
  • 100 gram boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwona słodka papryka
  • Bulion
  • 100 ml słodkiej śmietany






Wykonanie:


Schab myjemy, oczyszczamy i kroimy wzdłuż w taki sposób aby uzyskać schab jak kartkę papieru i grubości około 1 cm. Z opakowania moreli odkładamy ok 6 sztuk. Pozostałe kroimy na mniejsze kawałki i lekko miksujemy. To samo robimy z boczkiem wędzonym. Łączymy morele z boczkiem, dodajemy 1 jako i mieszamy. Rozkrojony schab przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy przygotowany farsz. Schab zawijamy w rulon. Zawiązujemy w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy na zewnątrz czerwoną papryką. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Schab pieczemy przez 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Podczas pieczenia  odwracamy aby równomiernie upiec. Na ok. 20 minut do końca pieczenia przykrywamy folią aluminiową. Po pieczeniu schab wyjmujemy z naczynia i zlewamy do garnka płyn z blaszki ( jeżeli trochę się przypaliło, wlewamy trochę wody, ale nie skrobiemy aby później sos nie był gorzki ). Do zlanego płynu dolewamy tyle wody aby całość miała około ½ l. Dodajemy kostkę bulionu, pokrojone pozostałe morele, gotujemy ok 10 minut. Całość miksujemy. Dodajemy 100 ml słodkiej śmietany. Zagotowujemy. I sos gotowy. Pokrojoną roladę podajemy z przygotowanym sosem morelowym. SMACZNEGO.