Recent Posts

wtorek, 29 sierpnia 2017

Crumble migdałowo – owsiane

Nadszedł czas na dietetyczny deser. Co można powiedzieć – pycha. Koniecznie spróbujcie. Nie będziecie zawiedzeni. Polecam.



Składniki: / na 4 porcje
  • ½ jabłka (82g)
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 100 g malin
  • 8 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 3 łyżki otrąb owsianych





Wykonanie:

Jabłko kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce rozkładamy do czterech kokilek. Do naczynia wlewamy miód (jeżeli jest formie stałej, wystarczy wstawić na kilkanaście sekund do mikrofalówki), dodajemy olej kokosowy, płatki migdałowe i otręby owsiane. Mieszamy. Przygotowaną kruszonką posypujemy owoce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 o C aż kruszonka się zarumieni. Podajemy po przestudzeniu. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna: 1 porcja 118 kcal

piątek, 25 sierpnia 2017

Owsiany placek z kurkami i parmezanem

Placek który dzisiaj przedstawiam jest w wersji dietetycznej, dodatkowo wzbogacony w otręby owsiane. Dzięki temu pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy. Jeżeli ktoś z Was nie jest miłośnikiem otrąb może z nich zrezygnować lub dodać coś innego.



Składniki: wersja dla dwóch osób

Ciasto
  • 1 jajko „S”
  • 150 ml mleka 0,5%
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 3 łyżki mąki owsianej
  • Szczypta soli


Farsz
  • 100 g kurek
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ cebuli
  • 10 g parmezanu
  • 1 plaster szynki szwarcwaldzkiej
  • Sól
  • pieprz




Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto przygotowujemy jednolitą masę na placki (2 szt). Dzielimy na połowę i smażymy dwa placki bez tłuszczu. Na patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oliwy. Dodajemy oczyszczone i posiekane kurki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez chwilę pod przykryciem. Następnie dodajemy cebulę i razem wszystko smażymy. Farsz wykładamy na placek. Kroimy szynkę na kawałki i razem z parmezanem dodajemy na placka. Składamy i SMACZNEGO.

Wartość kaloryczna : 233 kcl w porcji

wtorek, 22 sierpnia 2017

Sałatka z łososiem i brokułem – dietetyczne śniadanie do pudełka

Jakiś czas temu uruchomiłam nową zakładkę śniadanie do pudełka. Trochę mało tam wstawiałam, zdecydowanie się teraz poprawię. Mam nadzieję, że proponowane przepisy przypadną Wam do gustu. Na dzisiaj zaplanowałam dietetyczną sałatkę z łososiem i brokułem. Sałatkę warto zrobić dzień wcześniej a rano wyjąć z lodówki i zabrać do pracy.



Składniki: / 2 porcje
  • 300 g gotowanego brokułu (waga po ugotowaniu)
  • 80 g łososia wędzonego o obniżonej zawartości tłuszczu i soli
  • 2 małe jajka
  • 5 g pestek dyni
  • 1 ogórek małosolny lub kiszony
  • Wykonanie:
  • Jajka gotujemy na twardo. Do pudełka wykładamy kawałki brokułu ugotowanego al dente. Łososia kroimy na mniejsze kawałki i układamy na brokule. Ogórka kroimy w plasterki a jajka w ćwiartki. Całość posypujemy pestkami dyni. Zamykamy i pudełko i śniadanie gotowe lub jego część. SMACZNEGO.
Wartość kaloryczna: 195 kcl

czwartek, 17 sierpnia 2017

Wędzona makrela z ogórkową salsą

Wydawałoby się, że salsa może być tylko z pomidorów, no cóż ja zrobiłam ją z ogórków kiszonych. Salsa wywodzi się z Meksyku i jest to rodzaj gęstego sosu, często pikantnego z drobno siekanych lub zmiksowanych warzyw. Moja, ogórkowa dobrze komponuje się z wędzoną makrelą. Danie może być przystawką lub kolacją.


Składniki:
  • Wędzona makrela
  • ½ białej cebuli
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 – 2 łyżeczki majonezu light
  • Tabasco

Wykonanie:

Z makreli usuwamy skórę i ości. Dzielimy na kawałki. Ogórki kiszone i cebulę drobno siekamy. Dodajemy majonez i doprawiamy tabasco i ewentualnie solą jeżeli istnieje taka potrzeba. Całość powinna być ostra. Wykładamy na talerz i SMACZNEGO

wtorek, 15 sierpnia 2017

Krem z pomidorów z soczewicą i pieczoną papryką

Przedstawienie w roli głównej z pomidorami czas zacząć. Oczywiście pomidory są już od miesięcy, ale te moje własne od kilku tygodni. Dojrzewają aż miło popatrzeć. Dzisiaj przedstawiam lekką ale i też pikantną zupę krem z pomidorów. Polecam bo jest naprawdę smaczna.



Składniki:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ małej (pojedynczej piersi z kurczaka)
  • 800 wody
  • Sól
  • Czerwona ostra mielona papryka
  • Ziołowa przyprawa do rosołu
  • Natka pietruszki
  • Orkisz (ziarno ekspandowane)






Wykonanie:

Pokrojonego fileta z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy ziołowej. Paprykę kroimy na 4 części i pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w temp. 180 o C. Po upieczeniu odstawiamy aby wystygła (najlepiej przykryć aby skórka się zmarszczyła, lepiej potem schodzi). Później obieramy i kroimy w paseczki. Pomidory parzymy, również usuwamy z nich skórkę. Kroimy na części i dodajemy do wywaru wraz z cebulą i czosnkiem . Gotujemy około 20 minut. Po ugotowaniu całość miksujemy. Następnie dodajemy ½ puszki odsączonej soczewicy i pokrojoną paprykę. Zagotowujemy i doprawiamy ostrą papryką. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i ziarnem orkiszu. SMACZNEGO.

piątek, 11 sierpnia 2017

Tagliatelle z cukinii z grillowanym łososiem w sosie szpinakowo – jogurtowym

Muszę przyznać, że danie wyszło mi perfekcyjnie (skromność to podstawa J). Jest przepyszne a sos – rewelacja. Nic więcej nie dodam, koniecznie wypróbujcie.



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • 2-3 kawałki łososia
  • ½ opakowania mrożonego szpinaku (liście)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziołowa przyprawa do ryb






Wykonanie:

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy szpinak i po chwili przeciśnięty przez praskę szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Razem przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinii nie obieramy, kroimy w długie płaty – najlepiej kroić obieraczką do warzyw. Łososia przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i ewentualnie dodatkowo solą. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy cukinię (tak aby była elastyczna). Łososia grillujemy kilka minut. Do szpinaku dodajemy jogurt, ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Na talerz wykładamy cukinię, sos i łososia (przed położeniem usuwamy skórę). SMACZNEGO.

wtorek, 8 sierpnia 2017

Pomidory zapiekane, faszerowane wędzonym łososiem

Doczekałam się w końcu własnych pomidorów i są one najlepsze na świecie (przynajmniej dla mnie). Dzisiaj prezentuję te pyszne pomidory w formie zapiekanej. Zainspirował mnie przepis z gazetki. Pozmieniałam trochę i tak powstało prezentowane danie.



Składniki:
  • 4 pomidory
  • 2 jajka
  • 100 gram wędzonego łososia (może być sałatkowy)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej gęsty)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 4 plasterki sera żółtego
  • Oliwa
  • Sól
  • Pieprz
  • szczypiorek








Wykonanie:

Z pomidorów odcinamy wierzch. Wydrążamy miąższ, posypujemy solą i odkładamy pomidory odwrotnie tak aby sok wyciekał. Miąższ siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę a szalotkę drobno kroimy. Do miseczki wybijamy jajka (roztrzepujemy), dodajemy do nich jogurt, pokrojonego wędzonego łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy. Szklimy szalotkę i czosnek. Dodajemy posiekany miąższ. Solimy. Odparowujemy nadmiar płynu. Po chwili dodajemy przygotowane jaja. Smażymy do momentu ścięcia jajek. Jajecznicą wypełniamy pomidory. Przykrywamy plasterkiem sera. Zapiekamy w 180 o C przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy siekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO.

piątek, 4 sierpnia 2017

Surówka z papryki i selera naciowego

Czy próbowaliście takiego połączenia? Bo ja do teraz nie. Nie zdawałam sobie sprawy jaki smaczny może być seler naciowy. Zdecydowanie częściej będę go używać. I Was również zachęcam.



Składniki:
  • Seler naciowy (połowa)
  • Papryka czerwona słodka (najlepiej podłużna)
  • Pieczarki
  • Cebula (1/2 małej)
  • Pieczarki w zalewie naturalnej
  • Sos sałatkowy ogrodowy knorr (oliwa, woda)



Wykonanie:

Paprykę i cebulę kroimy w plasterki. Seler na kawałki ok. 1,2 cm a pieczarki na 4 części. Przygotowujemy sos (dzisiaj na lenia – z paczki). Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO.

wtorek, 1 sierpnia 2017

Grillowana cukinia z pomidorem w sosie bazyliowo – czosnkowym

Mimo wielu trudności podczas hodowania cukinii (ślimaki nie dały mi żyć), jestem na etapie zbierania plonów. I teraz cukinia dosyć często pojawia się na naszym stole. Dzisiaj proponuję grillowaną w aromatycznym sosie. Danie może być traktowane jako przystawka czy też nawet kolacja.



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • Pomidory
  • Mozzarella
  • Bazylia świeża (listki garść)
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Vegeta






Wykonanie:

Cukinię kroimy na plastry ok. 1 cm. Posypujemy z obu stron niewielką ilością vegety. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie grillujemy (patelnię grillową możemy lekko posmarować oliwą). Do mikserka wkładamy bazylię, czosnek. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Miksujemy i doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukry. Na talerz wykładamy zgrillowaną cukinię, smarujemy ją sosem. Następnie układamy plaster pomidora, plasterek mozzarelli i ponownie smarujemy sosem. I gotowe. SMACZNEGO.