Recent Posts

czwartek, 31 grudnia 2015

Limonka w złocie - drink

Składając wszystkim, którzy zaglądają do mojego bloga najlepsze życzenia noworoczne zapraszam do spróbowania okolicznościowego drinka, którego wraz z mężem przygotowaliśmy specjalnie na tą okazję. Wzorowaliśmy się trochę na drinku o nazwie „złota pipa” – dobrych kilka lat temu odkryliśmy go w Krakowie w pubie „Pod Złotą Pipą” (to już inna historia, dlaczego właśnie tam..). To co te drinki łączy to szampan, który jest podstawą obydwu.

Na Nowy Rok 2016 życzę Wam wiele radości i spełnienia marzeń. No i oczywiście wielu niezapomnianych przygód kulinarnych!



Składniki:
  • 50 ml wódki zawierającej odrobiny złota (w tym drinku Smirnoff Gold Apple, ale równie dobrze może być Goldwasser)
  • Wino musujące lub szampan – do dopełnienia kieliszka
  • Wiórki ze skórki limonki (pozyskane specjalnym skrobakiem do skórki cytrusów lub w inny sposób)
  • 1/3 plasterka limonki do dekoracji
  • Kilka kostek lodu


Wykonanie:

Jest arcyproste – wlewamy składniki, delikatnie mieszamy, na wierzch kładziemy wiórki ze skórki limonki i ½ plasterka limonki do udekorowania.
W piciu zalecam ostrożność. Szampan i likier to zdradzieckie połączenie!




Autor: Mirosław Górski

środa, 30 grudnia 2015

Wspaniała sałatka rosyjska

Na przepis ten natknęłam się sporo lat temu w jednej z książek kucharskich jakie posiadam, dokonałam pewnych modyfikacji. Nie ukrywam robię ją rzadko. Nawet moje dzieci (już dorosłe) nie pamiętały, że ją kiedyś robiłam. Sałatka prezentuje się przepięknie. Będzie idealna na sylwestrowy wieczór. Polecam.


Składniki:
  • 200 gram gotowanej piersi z kurczaka
  • 400 gram ziemniaków
  • 200 gram marchwi
  • 150 gram zielnego groszku – mrożonego
  • 150 gram szynki gotowanej
  • ½ szklanki majonezu
  • 20 gram żelatyny / 1 szklanka wody
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 – 4 ząbki czosnku








Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie, podobnie marchew oraz groszek. Lecz każde z nich w oddzielnych naczyniach. Rada: aby groszek zachował piękny kolor, warto ugotować go w mikrofalówce. Wystudzone marchewki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pierś z kurczaka i szynkę również kroimy w kostkę. Razem łączymy i dodajemy majonez. Jajka obieramy, odcinamy czubki. Czubki ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Żelatynę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy żelatyna będzie stygła, przygotowujemy formę. Keksówkę (góra około 30 cm) wykładamy wewnątrz folią aluminiową. Przestudzoną żelatynę dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy lecz robimy to dosyć szybko. Żelatyna stosunkowo szybko tężeje. Połowę masy wykładamy do keksówki. Układamy jajka i ponownie masę. Wyrównujemy . Sałatkę umieszczamy w lodówce. Gdy całkowicie stężeje, kroimy w plastry i układamy na półmisku. SMACZNEGO.

niedziela, 27 grudnia 2015

Filet z kurczaka w szpinaku z parmezanem

Święta, święta i po świętach. Mam nadzieję, że wypoczęliście. Smakołyków w lodówce na ogół jeszcze pełno ale na obiad wypadałoby coś zrobić. Na dzisiaj polecam pierś z kurczaka w szpinaku z parmezanem. Podać go można na różny sposób, z ziemniaczkami, makaronem lub kopytkami. W każdym z wariantów jest smacznie.


Składniki:
  • 2 filety z kurczaka (1 podwójna pierś)
  • Opakowanie mrożonego szpinaku (brykiet)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 50 ml śmietany słodkiej
  • Sok z cytryny
  • vegeta
  • Olej do smażenia






Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroimy na kawałki (cienkie plastry). Doprawiamy solą, pieprzem. Obsmażamy na oleju, w trakcie posypujemy vegetą. Dodajemy mrożony szpinak. Całość dusimy przez chwilę aż szpinak się rozmrozi. Przepuszczamy przez praskę czosnek i razem ze śmietaną umieszczamy go w potrawie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryną. Gotujemy pod przykryciem kilka minut. I gotowe. Przed podaniem posypujemy parmezanem. SMACZNEGO.

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki)

Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym barszczem z uszkami. Na zasadzie kompromisu robimy te zupy na zmianę. W tym roku czas na grzybową – zwłaszcza, że jesienią ususzyliśmy sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak prawdziwki pozostają poza wszelką konkurencją.



Składniki:

Zupa
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • Ok. 2 ½ - 3 l wody
  • Porządna garść suszonych prawdziwków (w ostateczności innych grzybów)
  • Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml
  • Sól
  • pieprz


Łazanki
  • 40 dkg mąki
  • 3 jajka
  • 6-8 łyżek wody
  • Sól




Wykonanie:

Zupa
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO.

Łazanki
Na stolnicę wysypujemy mąkę (najlepiej ją przesiać przez sito). Dodajemy jajka  i nieco wody. Wyrabiamy i zagniatamy  ciasto – powinno być twarde i „gumowate” ale dające się cienko wałkować. Rozwałkowujemy je bardzo cienko i przesypujemy mąką. Po rozwałkowaniu pozostawiamy aby nieco przeschło – oczywiście jeśli mamy na to czas, bo jeśli nie możemy je kroić od razu na paski szerokości około 1 cm. Paski te tniemy następnie w kwadraciki lub romby. Przesypujemy je mąką i rozrzucamy po stolnicy aby się nie posklejały.  Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO.

sobota, 19 grudnia 2015

Karp w galarecie

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem.

Składniki:
  • 1 karp  (około 1 ½ kg)
  • 3 l wody
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Sól
  • Vegeta (domowa)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 50 – 100 ml ocet spirytusowego 10%
  • Cukier
  • Żelatyna





Wykonanie:

Warzywa obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i 1 łyżeczką cukru (dla podkręcenia smaku). Z karpia usuwamy łuski (królewski ma ich mało), oczyszczamy . Odcinamy głowę i usuwamy skrzela. Umytą wkładamy do gotującego się wywaru i razem gotujemy około 15 minut. (dzięki temu dodamy mniej żelatyn a galareta będzie bardziej aromatyczna). Pozostałą część karpia kroimy w dzwonka i również dodajemy do gotującego się wywaru. Karpia gotujemy około 10 minut (woda powinna lekko mrugać). Następnie dodajemy ocet. Od całości przygotowanego octu odlewamy część (około 50 ml) i wlewamy do gotującej się ryby. Gotujemy kolejne około 10 minut. Karpia wyjmujemy a wywar odstawiamy. Po opadnięciu mętnych elementów , delikatnie łyżką wazową odlewamy czysty płyn. Gdy zmącimy wywar, odstawiamy i czynność powtarzamy aż do uzyskania odpowiedniej ilości płynu (tyle ile nam potrzebne do zalania ryby). Z karpia usuwamy ości (ja robię to pęsetą)i układamy na półmisku. Dekorujemy według uznania: natką pietruszki, groszkiem, marchewką, cytryny. Sprawdzamy ilość odlanego wywaru (od tego zależeć będzie ile dodamy żelatyny) jak i również pod względem smaku. Teraz musimy ocenić czy ilość octu, soli jest wystarczająca. Doprawiamy. Całość zagotowujemy. Zestawiamy z „ognia” i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny. Mieszamy. W przypadku galarety z karpia (gdy gotujemy z głową) dodajemy mniej żelatyny niż w przepisie (około : 50 g na 3 l ). Przygotowaną zalewą zalewamy karpia. Po wystudzeniu karpia przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.

czwartek, 17 grudnia 2015

Mintaj w zalewie z pieczoną papryką i ketchupem

Może dzisiaj nie jest piątek, ale jeśli zrobicie w ten sposób rybkę dzisiaj to jutro będzie idealna do jedzenia. Kupując rybę mrożoną zwracajcie uwagę aby nie było w niej zbyt dużo wody (glazury) - bo to najdroższa woda na świecie, a  ryby w niej tyle co nic.


Składniki:
500 gram mintaja (mrożonego)
sól
Mąka do panierowania
Olej do smażenia


Zalewa:
  • 1 spora cebula
  • Mix papryk
  • 1 ogórek korniszony
  • 1 szklanka wody
  • ½  szklanki ketchupu pikantnego
  • ¼ szklanki oleju
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu





Wykonanie:

Rybę rozmrażamy, solimy i panierujemy w mące. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Smażoną rybę układamy w wysokim naczyniu. Papryki dzielimy, usuwamy gniazda nasienne i podpiekamy w piekarniku około 15 minut aż zaczną lekko brązowieć ( górna półka, górna grzałka, 180 o C). Do garnka wlewamy szklankę wody, olej, ketchup, ocet oraz przyprawy: sól, cukier i pieprz. Cebulę i ogórek korniszony kroimy w słupki i dodajemy do zalewy. Zagotowujemy. Przestudzoną paprykę obieramy ze skórki, kroimy w słupki i również dodajemy do zalewy. Chwilkę razem gotujemy około 5 minut. Gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy aby smaki się połączyły. Teraz wystarczy trochę zaczekać. Podczas przygotowywania zalewy warto ją smakować, aby znaleźć idealny smak dla siebie. SMACZNEGO.

wtorek, 15 grudnia 2015

Kotlety mielone z cheddarem

Kolejny przepis typu "coś chciałam zmienić". Dlatego do mielonego trafił cheddar - tak dla nadania mu wyrazistości. Lubię troszkę poeksperymentować. Wyszło smacznie i o to chodziło.



Składniki:
  • 500 gram m. mielonego z łopatki
  • 2 jajka
  • 50 gram sera cheddar
  • ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia
  • Mleko
  • Sól
  • pieprz
  • Olej do smażenia





Wykonanie:

Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna (dzięki temu kotlety nie będą suche), ale nie lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej.  Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę tartą i ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że ser w swym składzie też zawiera sól. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. SMACZNEGO.

sobota, 12 grudnia 2015

Sernik z ricotty z brzoskwiniami i rodzynkami

Możecie się zastanawiać dlaczego z ricotty. Powód w sumie jest prosty. Od jakiegoś czasu robię samodzielnie sery. Na pewnym etapie powstawania sera pozostaje spora ilość serwatki. Trzeba dodać inne składniki i po odcieku ricotta gotowa - oto cała jej  historia. Jak widzicie doskonale nadaje się do sernika - polecam!


Składniki:

Ciasto
  • 100 gram masła
  • 1 jajko
  • 100 gram cukru
  • 250 gram mąki


Masa:
  • 600 gram ricotty
  • 6 jajek
  • 150 gram cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki
  • Garść rodzynków
  • Brzoskwinie ( z puszki lub słoika, ja użyłam własnych )






Wykonanie:

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby namokły. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wyklejamy nim okrągłą blaszkę, łącznie z brzegami. Nakłuwamy widelcem dno i zapiekamy w temp. 180 O C przez około 10 minut. Po schłodzeniu na dno wykładamy pokrojone brzoskwinie. Białka oddzielamy od żółtek (6). Żółtka ucieramy z cukrem i z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy przetarty ser ricottę. Całość mieszamy. Dodajemy również odsączone rodzynki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli do masy naprzemiennie z mąką. Delikatnie łączymy. Masę wylewamy na brzoskwinie. Całość pieczemy w temperaturze 180 o C, przez około 50 minut. Po wyłączeniu i otworzeniu piekarnika sernik przez chwilę pozostawiamy w środku (aby szybko nie opadł). SMACZNEGO.

czwartek, 10 grudnia 2015

Królik w warzywach i w winie

Bardzo długo miałam opory (natury emocjonalnej) aby zrobić królik. Jadałam go już wcześniej, ale żeby tak sama go zrobić - to nie. Krążyłam obok lodówki z mięsem królika i krążyłam. W końcu przełamałam się. W domu stwierdziłam, że nie taki „diabeł straszny” i  przygotowałam go na sposób, jaki tu widzicie. Gdybym miała opisać jakie to mięso, powiedziałabym że białe i bardzo delikatne (coś jak pierś z kurczaka ale znacznie delikatniejsze). Nie potrzebnie miałam opory.


Składniki:
  • Królik
  • Sól
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 duża żółta cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Mieszanka marchewki z groszkiem
  • łyżka miodu
  • 250 ml wina białego wytrawnego
  • 100 ml śmietany słodkiej (wiejskiej)
  • Bulion/woda
  • olej






Wykonanie:

Królika porcjujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Następnie przesmażamy na niewielkiej ilości oleju i wykładamy do naczynia do pieczenia. Obieramy i kroimy obie cebule i czosnek. Szklimy na tej samej patelni. Po chwili dodajemy szklankę bulionu, wino, miód i śmietanę. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na królika wykładamy mieszankę groszku z marchewką. Całość podlewamy przygotowanym sosem z cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości mięsa około godzinę. SMACZNEGO.

wtorek, 8 grudnia 2015

Surówka z marchewki z oscypkiem

Prawie (jak wiadomo prawie robi wielką różnicę) jak typowa surówka z marchewki. Jednak dodatek oscypka nadaje jej zupełnie innego smaku (zmienia bardzo dużo). Słodycz marchewki połączona z intensywnością oscypka. Z braku oscypka można spróbować go zastąpić innym serem o podobnym smaku i strukturze.


Składniki:
  • 2 spore marchewki
  • Kawałek oscypka
  • Szczypta soli
  • Płaska łyżeczka cukru
  • 2 spore łyżki gęstego jogurtu typu greckiego
  • sok z cytryny do smaku


Wykonanie:

Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru, jogurt i sok z cytryny. Całość mieszamy. Przygotowaną marchewkę posypujemy również startym oscypkiem. Pozostawiamy na kilkanaście minut aby smaki się połączyły. SMACZNEGO.

sobota, 5 grudnia 2015

Pasta makrelowa / masło makrelowe

Pewnie nie ma takiej osoby, która nie zna pasty makrelowej/rybnej. W czasach, kiedy  nie było  w sklepach  nic oprócz octu i musztardy trafiała się jeszcze jeszcze pasta rybna. Dokładnie ją pamiętam. Tylko, że robiona była zapewne z wszystkiego (z całości ryby) a ości były na porządku dziennym. Dzisiaj można kupić coś podobnego, mam nadzieję, że lepszej jakości. Proponuję jednak zrobienie własnej pasty makrelowej - zawsze wiemy co jemy.


Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 100 gram masła
  • 2 – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Ok. ½ łyżeczki soli



Wykonanie:

Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości i kręgosłup. Dzielimy na mniejsze kawałki. Masło lekko rozdrabniamy. Oba składniki razem miksujemy i dodajemy podczas miksowania koncentrat pomidorowy i sól. W przepisie podałam, około ½ łyżeczki soli. Ilość będzie uzależniona od tego jak bardzo słona będzie ryba. Całość miksujemy na gładką masę. No i oczywiści smarujemy kanapki. Ja już jadłam. Pycha. SMACZNEGO.

czwartek, 3 grudnia 2015

Rosół wołowy

Intensywny o charakterystycznym smaku - to można o nim powiedzie. Rosół wołowy gotowany szpondrze jest najlepszy,  bardzo aromatyczny.


Składniki:

  • 500 gram szpondra wołowego
  • Ok. 3 l wody
  • 4 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty
  • Pieprz mielony
  • Natka pietruszki

Wykonanie:

Szponder gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem. Zdejmujemy szum. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu. Ważne jest aby mięso włożyć do zimnej wody i razem doprowadzić do wrzenia. Wówczas intensywne aromaty będą mogły się wydostać. Niestety mięso gotujemy długo ( godzina to na pewno ). Obraną cebulę opalamy nad ogniem aż się przypali. Po tym czasie dodajemy obrane, umyte warzywa i gotujemy dalej aż do miękkości mięsa. Przyprawiamy solą ( jeżeli jest taka potrzeba ) i pieprzem mielonym.  Podajemy z makaronem i przybieramy natką pietruszki. SMACZNEGO.

wtorek, 1 grudnia 2015

Placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem grzybowo – pomidorowym

Wiadomo od dawna, że kasze są zdrowe. I tak dzisiaj przedstawiam placki z kaszy jęczmiennej z gulaszem z piersi kurczaka w aromatycznym sosie. Danie wyszło zgodnie z założeniem i będzie częściej gościć na naszym stole.


Składniki:

placki
  • Szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 2 szklanki wody
  • Sól


Po ugotowaniu:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • olej


Gulasz
  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Garstka grzybów suszonych
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • Sól
  • Pieprz




  • Natka pietruszki



Wykonanie:

Niewielką ilość suszonych grzybów zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i moczymy aby zmiękły. Pierś z kurczaka kroimy jak do gulaszu i dodajemy : sól, pieprz i łyżeczkę oleju. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy pod przykryciem ( kasza powinna być kleista ). Cebulę kroimy, przesmażamy na oleju, dodajemy pierś z kurczaka. Razem dalej smażymy. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Po chwili dodajemy grzyby i wodę z moczenia grzybów. Dusimy pod przykryciem ( gdyby płyn odparował zawsze możemy uzupełnić wodą )około 15 minut. Po tym czasie niewielką ilość odlewamy ( dodatkowo możemy dolać wodę ), dodajemy śmietanę , mąkę i koncentrat pomidorowy. Całość intensywnie mieszamy. Ponownie umieszczamy na patelni. Wolno gotujemy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą i doprawiamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki ( jak ziemniaczane ) z obu stron. Odkładamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Bardzo dobrze pasuję z surówką z kiszonej kapusty ( prezentowana na blogu ) SMACZNEGO. 

niedziela, 29 listopada 2015

Szarlotka – czyli żubrówka z sokiem jabłkowym

Drink ten należy  z pewnością do klasyki – chociaż okres świetności i moda na ten napój chyba już minęły. Szkoda, bo jego kluczowe składniki to nasze narodowe specjały. Trawa żubrowa  (Turówka leśna) rośnie podobno jedynie w Białowieskiej Puszczy, a jabłka to przecież nasz sztandarowy produkt eksportowy. Ciekawostką mojego drinka jest to, że powstał w całości z domowych produktów. Przepis na sok jabłkowy pasteryzowany znajdziecie na tym blogu. Wódka – to produkt domowy uzyskany z destylacji nieudanego wina jabłkowego. Na jej bazie powstała żubrówka – co jest sprawą niezwykle prostą, bo wymaga to jedynie włożenia kilku trawek do butelki. Jeśli więc ktoś z Was szarlotki do tej pory nie pił – niech koniecznie spróbuje, a jeśli miał już tą okazję – niech sobie o niej przypomni. Polecam!




Składniki:
  • Żubrówka – 50 ml
  • Sok jabłkowy – do smaku (tu ok. 100 ml)
  • Lód
  • Plasterek cytryny do dekoracji i smaku

Wykonanie:

Niezwykle proste. Wszystko mieszamy w szklance i gotowe.

Przepis na żubrówkę : ½ l wódki 40%, 2 trawki Turówki leśnej, szczypta cukru ( ¼ łyżeczki na 1 l ). Odstawiamy na dwa tygodnie i po tym czasie delektujemy się naturalnym trunkiem.



Autor: Mirosław Górski

sobota, 28 listopada 2015

Pierś z gęsi na modrej kapuście

Świeżą gęś/pierś można jeszcze kupić w sklepie (widziałam). Czyli sezon na gęsi nadal trwa. Pyszne mięso. Wiele lat go nie doceniałam i to był błąd. Teraz nadrabiam i polecam każdemu.


Składniki:
  • 1 pierś z gęsi ( podwójna z kością )
  • Garść żurawiny suszonej
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 główka modrej kapusty ( mała )
  • Bulion
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet winny
  • woda
  • ew.cukier





Wykonanie:

Skórę piersi z gęsi nacinamy i całość nacieramy solą i pieprzem. Po zamarynowaniu ( około 30 minut, w tym czasie możemy poszatkować kapustę, pamiętajmy o rękawiczkach, kapusta bardzo barwi ręce). Rozgrzewamy patelnię ( wysoką )i obsmażamy pierś ( nie ma potrzeby wlewania oleju, tłuszcz wytopi się ze skóry na mięsie ). Po zrumienieniu zestawiamy na chwilę z ognia, zlewamy nadmiar tłuszczu ( część wykorzystamy do kapusty ), podlewamy bulionem. Dodajemy garść żurawiny i pokrojone warzywa. Całość przykrywamy i dusimy wolno do miękkości. Na drugiej patelni umieszczamy trochę tłuszczu spod gęsi, dodajemy poszatkowaną kapustę. Przesmażamy a następnie podlewamy wodą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Jeżeli istnieje taka potrzeba w trakcie uzupełniamy wodę aby się nie przypaliła. Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i umieszczamy w garnku kapustę, aby smaki z gęsi przedostały się do kapusty. Całość chwilę dusimy razem i doprawiamy dodatkowo octem winnym i ewentualnie cukrem. Pierś z gęsi kroimy w plastry i układamy na kapuście ( można również w ten sposób podgrzać pierś razem z kapustą ). Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

czwartek, 26 listopada 2015

Naleśnik – grzybek

Dlaczego grzybek ? No właśnie problem w tym, że sama nie wiem. Jakoś zawsze się tak nazywał odkąd pamiętam. Próbowałam ustalić z mężem skąd ta nazwa, nikt z nas nie wie. Może dlatego, że jak się robi go na małej patelni rośnie w górę jak grzybek. I niech tak zostanie. Moje dzieci zajadały się nim gdy były małe a teraz gdy są dorosłe ( zdarza się ), że zajadają nim smutki.


Składniki:
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • ok. 2/3 szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Ulubiony dżem
  • Owoce



Wykonanie:

Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy jajko i mąkę oraz szczyptę soli. Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę ( ciasto jest bardziej gęste niż do typowych naleśników ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jeden naleśnik z obu stron ( skręcamy „ogień” i na chwilę przykrywamy ) Używamy małej patelni ( im mniejsza patelnia tym wyższy naleśnik ). Przed podaniem smarujemy dżemem  i dekorujemy owocami. SMACZNEGO.