W ogrodzie wszystko dojrzewa, jak widać i
winogrona również. Oprócz napoju dla pełnoletnich można je wykorzystać do zrobienia
syropu bez alkoholu. A zimą wyciągamy taki słoiczek z piwniczki, dolewamy wody
i napój gotowy.
Składniki:
- Dowolna ilość winogron
- Cukier
Wykonanie:
Winogrona myjemy,
pozostawiamy do obcieknięcia. Warto ubrać rękawiczki bo zawarte w winogronach
składniki ( garbniki, kwasy, pektyny
)mogą powodować podrażnienia ( szczypanie
). Uzbrojonymi w rękawiczki dłońmi zdejmujemy owoce od głównej gałązki. Grona
rozgniatamy i całość zasypujemy cukrem. Pozostawiamy to na noc. Następnego dnia
zlewamy sok. Na sicie odciskamy łyżką winogrona. Słoiki do syropu wygotowujemy
( łącznie z zakrętkami ). Gotujemy
przez chwilę sok. Wlewamy do gorących jeszcze słoików. Zakręcamy i gotowe.
SMACZNEGO.