Recent Posts

wtorek, 29 września 2015

Syrop winogronowy

W ogrodzie wszystko dojrzewa, jak widać i winogrona również. Oprócz napoju dla pełnoletnich można je wykorzystać do zrobienia syropu bez alkoholu. A zimą wyciągamy taki słoiczek z piwniczki, dolewamy wody i napój gotowy.


Składniki:
  • Dowolna ilość winogron
  • Cukier





Wykonanie:

Winogrona myjemy, pozostawiamy do obcieknięcia. Warto ubrać rękawiczki bo zawarte w winogronach składniki ( garbniki, kwasy, pektyny )mogą powodować podrażnienia ( szczypanie ). Uzbrojonymi w rękawiczki dłońmi zdejmujemy owoce od głównej gałązki. Grona rozgniatamy i całość zasypujemy cukrem. Pozostawiamy to na noc. Następnego dnia zlewamy sok. Na sicie odciskamy łyżką winogrona. Słoiki do syropu wygotowujemy ( łącznie z zakrętkami ). Gotujemy przez chwilę sok. Wlewamy do gorących jeszcze słoików. Zakręcamy i gotowe. SMACZNEGO.

sobota, 26 września 2015

Małże / mule świeże – duszone w winie

Niedawno w jednym ze sklepów sieciowych natknęłam się na świeże małże, ucieszyłam się. Nie pojawiają się one zbyt często, więc tym większa była moja radość zważywszy, że w domu miłośników nie brakuje. Małże udały się jak zwykle dobrze, a może nawet i lepiej.



Składniki:
  • 1 kg świeżych małży
  • 2 szklanki białego wina półwytrawnego
  • Biała część z jednego pora
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki






Wykonanie:

Pora kroimy w talarki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki a pietruszkę siekamy. Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy winem ( bez soli ). Małże przepłukujemy i dodajemy do wina ( tylko zamknięte, otwarte można raz spróbować zamknąć jeżeli nadal są otwarte – odrzucamy je  ). Garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut od momentu zagotowania. Po ugotowaniu Odrzucamy te  które się nie otworzyły. Odsączamy i SMACZNEGO. 

czwartek, 24 września 2015

Brokuły z sosem śmietanowo – serowym

Nie ukrywam, że tak zrobione brokuły są przepyszne. Pewnie sama byłabym w stanie zjeść całego brokuła. Ale rozum mówi coś innego, bo jest przy nim sos - niestety wysokokaloryczny. Jednak mimo to, tak przyrządzony z sosem  wart jest grzechu.


Składniki:
  • 1 brokuł
  • Woda
  • Sól

Sos
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 3 czubate łyżki śmietany 18% gęstej
  • 1 łyżka masła
  • 50 gram serka topionego śmietankowego
  • Pieprz biały mielony

Wykonanie:

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut ( tak aby był lekko al dente ). Do garnka wlewamy bulion ( można użyć wody + odrobinę bulionu z kostki ), dodajemy śmietanę. Porządnie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy masło i serek topiony. Całość gotujemy, mieszamy, doprawiamy białym pieprzem. Gotujemy tyle czasu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji ( będzie lekko gęsty ). Ugotowany brokuł polewamy przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO.

wtorek, 22 września 2015

Grzyby smażone – jak usmażyć aby były chrupiące na zewnątrz

W lasach pojawiły się grzyby. Cieszę się. Po upalnym lecie obawiałam się, że będzie z nimi problem. Grzyby lubię chyba pod każdą postacią, może z wyjątkiem jednej. Ale to już inna bajka. Dzisiaj proponuję grzyby smażone, chrupiące ( nawet maślaki ). Ja już je jadłam.


Składniki:
  • Dowolna ilość świeżych grzybów
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz



Wykonanie:

Grzyby czyścimy, delikatnie płuczemy ( nie moczymy ) i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Umieszczamy grzyby i smażymy kilka minut. Podczas smażenia mieszamy. Najważniejsze : grzyby solimy dopiero na sam koniec i dzięki temu grzyby będą chrupiące. SMACZNEGO.

piątek, 18 września 2015

Pieczony kurczak w żurawinie

Kurczaka pewnie można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dzisiaj jeden z tych sposobów, w żurawinie. Nie muszę pisać jaka żurawina jest zdrowa, pewnie każdy o tym wie. Kurczak w połączeniu z żurawiną – pycha. Niepowtarzalny smak i aromat. Oczywiście polecam.


Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
2/3 szklanki suszonej żurawiny
Sól
Czerwony delikat ( do mięs )
Woda




Wykonanie:

Żurawinę zalewamy gorącą wodą ( aby przykryć żurawinę ). Ćwiartki kurczaka dzielimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem i solą. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kurczaka układamy nasiąkniętą żurawinę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez około 1 godz. i 20 minut ( całość ). W trakcie pieczenia po zarumienieniu z jednej strony odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie odwracamy i podlewamy wodą z moczenia żurawiny. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w taki sposób do końca. SMACZNEGO.

wtorek, 15 września 2015

Pikle z ogórków na ostro w zalewie z kolendrą

Sezon ogórkowy jeszcze trwa, a w szczególności na pikle i sałatki. W moim ogródku nadal leżą i czekają na swoją kolejkę do słoików. Dzisiaj proponuję pikle z ogórków na ostro.


Składniki:
  • Dowolna ilość ogórków ( takie jak do kiszenia )
  • Pieprz młotkowany z kolendrą
  • Nasiona kolendry


Zalewa:
  • 1 ½ l wody
  • 300 ml octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżki soli



Wykonanie:

Z podanych składników gotujemy zalewę. Ogórki obieramy, kroimy słupki ( ósemki ) i układamy pionowo w słoikach. Do każdego słoika wsypujemy ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą i ½ łyżeczki nasion kolendry. Ogórki zalewamy zalewą, zamykamy i pasteryzujemy około 15 minut. SMACZNEGO.

sobota, 12 września 2015

Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów

Kolejny przepis z cyklu - sezon na pomidory. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna.


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 6 pomidorów
  • 1 cebula
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • oliwa


Wywar
  • Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa )
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ziemniaki
  • 2 l wody


  • Sól
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz czarny mielony
  • Pieprz cayenne
  • Ser mozzarella



Wykonanie:

W osolonej wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy na blaszce. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Dokładamy do bakłażana. Całość skrapiamy oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w piekarniku ( termoobieg ) do momentu aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą przyrumienione ). Gdy przestygną z pomidorów i papryki zdejmujemy skórki. Zapieczone warzywa/ owoce zdejmujemy z blaszki i umieszczamy w naczyniu miksujący do którego dodajemy ugotowane warzywa z wywaru. Całość miksujemy. Dodajemy tyle wywaru ( przez sitko ) aż uzyskamy odpowiednią gęstość ( według gustu ). Całość doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Przed podaniem posypujemy serem mozzarellą. SMACZNEGO

czwartek, 10 września 2015

Syrop brzoskwiniowy – metodą tradycyjną

Syrop ten można używać do herbat, deserów rozcieńczać go samą wodą i oczywiście dodawać również do piwa. Zastosowań ma wiele. Mimo to, że jest z cukrem ( dla niektórych to już brzmi groźnie ), nie posiada barwinków, konserwantów i innych sztucznych składników, myślę, że jest zdrowszy i bardziej wartościowy od jego chemicznych odpowiedników.


Składniki:
  • Dowolna ilość bardzo dojrzałych brzoskwiń
  • Cukier




Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki. Gdy brzoskwinie są przejrzałe bardzo łatwo można ją usunąć. Wyjmujemy pestkę i rękoma rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przesypujemy cukrem. Pozostawiamy na około 2 dni pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Jeżeli widzimy, że cukier się rozpuści, możemy dodać go więcej. Po tym czasie zlewamy uzyskany syrop przez sitko ( pozostałe brzoskwinie można użyć do nalewki ). Zagotowujemy i chwilę gotujemy na bardzo lekkim ogniu. Gorący wlewamy do wygotowanych słoików i zakręcamy. Nie pasteryzujemy. SMACZNEGO. 

wtorek, 8 września 2015

Amerykańska sałatka z pomidorów – tylko dla pełnoletnich

Na ten przepis natknęłam w jednej z licznych książek kucharskich jakie posiadam. A, że sezon na pomidory w pełni więc nie zastanawiałam i przepis wykorzystałam. Sałatka jest z whisky i dlatego jest dla pełnoletnich. Muszę przyznać, że ma bardzo charakterystyczny smak. Sami musicie spróbować.


Składniki:
  • 6 dużych dosyć twardych pomidorów
  • 1 wielki dojrzały pomidor
  • 1 nieduża cebula
  • Kilka listków świeżej bazylii lub ½ łyżeczki suszonej

Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz


Dodatkowo
  • 50 ml whisky


Wykonanie:
Twarde pomidory kroimy w plasterki i układamy w głębokim półmisku. Na pomidory układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Dojrzałego pomidora obieramy ze skóry ( parzymy ), kawałki umieszczamy w mikserze i dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy aż uzyskamy jednolity sos. Całość wylewamy na pomidory. Wierzch posypujemy bazylią. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy whisky. SMACZNEGO.

sobota, 5 września 2015

Pieczone ćwiartki kurczaka w pomidorach i tymianku

Większość lubi pieczonego kurczaka, przynajmniej tak myślę. Z pomidorami wygląda podobnie. Postanowiłam połączyć te dwa produkty. Na dodatek przypomniało mi się, że w ogrodzie mam zioła, między nimi również tymianek. I tak powstało to danie: kurczak, pachnące pomidory ze szklarni, tymianek z grządki, no i ziemniaczki. Wszystko pieczone razem w piekarniku. Polecam.



Składniki:
  • Ćwiartki z kurczaka ( dowolna ilość, ja miałam trzy )
  • Kilka pomidorów ( 5 )
  • Ziemniaki
  • Świeży tymianek
  • Sól
  • Słodka papryka mielona
  • Czosnek granulowany




Wykonanie:

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i papryką. W naczyniu do zapiekania razem z kurczakiem umieszczamy przekrojone na ćwiartki pomidory oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Pomidory i ziemniaki posypujemy solą i dodatkowo całość przyprawiamy granulowanym czosnkiem. Pomiędzy składniki wkładamy gałązki tymianku. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Pieczemy około 1 ½ godz. w temperaturze 190 o C. Po zarumienieniu kurczaka z jednej strony, obracamy gdy. Gdy obie strony będą zarumienione przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO.

czwartek, 3 września 2015

Gin czyli jałowcówka ( prostota z aromatem )

Wielokrotnie zabierałam się do zrobienia domowego ginu i w końcu zrobiłam. Wersja którą przedstawiam jest bardzo prosta. W książce którą posiadam istnieje bardziej skomplikowany przepis, ale to może następnym razem. Różnica z ginem kupowanym w sklepie jest w jego kolorze. Domowy ma piękny złoty kolor. A smak, musicie sami spróbować.


Składniki:
  • ½ l wódki ( lub oczywiście wielokrotność )
  • 20 ziaren jałowca ( dostępny w sklepach )
  • ½ łyżeczki cukru



Wykonanie:

Ziarna jałowca lekko rozgniatamy. Dodajemy do alkoholu razem z cukrem. Wstrząsamy. Pozostawiamy na dwa tygodnie. Od czasu do czasu zaglądamy ( nie tylko z ciekawości ), wzruszamy. Po tym czasie całość przelewamy przez filtr do kawy ( papierowy ) aby pozbyć się kawałków owoców jałowca. I degustujemy z tonicem, vermouthem, cytryną i lodem. SMACZNEGO lecz z umiarem.

wtorek, 1 września 2015

Waniliowo – poziomkowy sernik na zimno z malinami i jeżynami

Mimo, że mamy już 1 września upały nadal trwają. Piekarnika dalej nie używam. Na gotowanie też nie mam specjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno w tym momencie jest jak najbardziej na miejscu. Wyszedł pyszny. Polecam.


Składniki:
  • Serek waniliowy ( 1 kg w wiaderku )
  • 3 galaretki poziomkowe
  • Maliny
  • Jeżyny ( kilka )
  • Ciastka wieloziarniste






Wykonanie:

Ciastka umieszczamy w woreczku ( ilość taka aby po rozkruszeniu przykryły dno blaszki )tłuczkiem rozkruszamy na małe kawałki. Całość wysypujemy na blaszkę i lekko ugniatamy. 1 galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance gorącej wody. Po lekkim przestudzeniu do galaretki dodajemy serek waniliowy i razem mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera. Masę wylewamy delikatnie na ciastka. Umieszczamy w lodówce i czekamy aż masa trochę stężeje. Następnie układamy maliny i jeżyny.  Rozpuszczamy 2 galaretki ( zgodnie z przepisem na opakowaniu ). Chłodnymi galaretkami zalewamy owoce. Wstawiamy do lodówki. Gotowe po stężeniu galaretek. Mniam. SMACZNEGO.