Na blogu prezentowałam już inna pastę
jajeczną bardziej klasyczną. Dzisiaj na śniadanie proponuję jej odmienioną
wersję - pastę jajeczną z ogórkiem. Może dacie się skusić. Przygotowanie trwa
chwilę a jakie smaczne…
Składniki:
- Jajka ugotowane na twardo
- Masło
- Majonez
- Szczypiorek
- Ogórek kiszony
- Sól
Wykonanie:
Jajka nie
powinny być gotowane dłużej niż 10 minut, gdyż następuje wydzielanie sporej
ilości siarkowodoru (w żółtku tworzy
kolor zielony ). Po ugotowaniu powinny być też szybko schładzane. Ugotowane
jajka rozdrabniamy widelcem dodajemy masło ( najlepiej jak jajka są jeszcze lekko ciepłe ). Dalej wyrabiamy
widelcem. Ogórka kiszonego bardzo drobno kroimy i razem z posiekanym
szczypiorkiem umieszczamy w paście. Dodajemy również majonez. Całość mieszamy.
Doprawiamy solą do smaku i gotowe. W takiej postaci trafia na nasze kanapki.
SMACZNEGO.