Recent Posts

sobota, 28 kwietnia 2018

Sznycle z indyka w jabłkach i borówkach

Dzisiaj troszkę inaczej, bo z nutą słodyczy. Nie macie pomysłu na obiad, to ta propozycja jest dla Was. Danie przygotowuje się bardzo szybko a przy tym jest smacznie. Dzięki temu większość czasu możemy spędzić na dworze a zapowiada się całkiem przyjemny dzień.


Składniki:
  • Sznycle z piersi indyka
  • Jabłka – ja miałam dwa
  • Borówka cała ze słoika
  • Sól
  • Czubryca zielona
  • Pieprz
  • olej
  • Woda/ bulion



Wykonanie:

Sznycle przyprawiamy solą, pieprzem i czubrycą. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Podlewamy bulionem lub wodą. Dodajemy pokrojone jabłka ze skórą bez gniazd nasiennych oraz kilka łyżeczek borówki. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy sznycle i cały sos miksujemy. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą. Ponownie umieszczamy sznycle w sosie. Dekorujemy dodatkowo borówką. SMACZNEGO.

wtorek, 24 kwietnia 2018

Kolorowa sałatka śledziowa z burakiem czerwonym

Sałatkę przygotowałam na kolację, ale będzie idealnie pasowała jako przystawka na spotkanie z przyjaciółmi czy też jako potrawa na święta. Moja trafiła do pudełek – też tak można. Szybko, smacznie i ładnie. Polecam.


Składniki: na dwie porcje
  • 1 gotowany burak ćwikłowy (ja kupiłam gotowy)
  • 2 płaty śledzia solone z oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki majonezu typu light
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypiorek






Wykonanie:

Śledzie moczymy w wodzie około 30 minut – do godziny w zależności jak bardzo są słone. Jajka gotujemy na twardo. Buraka kroimy w kostkę. Wykładamy do pojemników lub do miski. Następnie kroimy śledzie i wykładamy na buraka. Posypujemy pieprzem. W dalszej kolejności ścieramy na tarce warzywnej jajka. Posypujemy lekko solą. Wkładamy i rozsmarowujemy majonez. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można pozostawić na jakiś czas w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO.

wtorek, 17 kwietnia 2018

Racuchy bananowe – ekspresowe

Witajcie po przerwie. Nie zapomniałam o Was i blogu. Wszystko przez wyjazd, ale to już inna bajka. Dzisiaj na osłodę ekspresowe racuchy bananowe. Smacznie, szybko i prosto. Przepis znalazłam z jednej z licznych książek kucharskich jakie posiadam – „Dietetyczne przepisy”. Polecam.


Składniki:
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • Szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia



Wykonanie:

Banany obieramy i rozdrabniamy. Dodajemy jajko, oliwę, szczyptę soli, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. Smażymy na oleju z obu stron aż będą rumiane. Nie posypujemy cukrem, gdyż słodycz uzyskujemy z bananów. SMACZNEGO.

środa, 4 kwietnia 2018

Tapioka z musem truskawkowo-jabłkowym

Święta się skończyły. Teraz trzeba wrócić do normalnego stylu żywienia. I tak dzisiaj proponuję lekki deser przygotowany na bazie z tapioki. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.



Składniki:
  • 1/3 szklanki tapioki
  • 2 szklanki wody
  • 3 – 4 łyżeczki miodu
  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 jabłko






Wykonanie:

Tapiokę wsypujemy do garnka i zalewamy na 2 godziny wodą. Po tym czasie gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. W czasie gotowania mieszamy. Pod koniec dodajemy miód i dokładnie go rozprowadzamy. Tapiokę wykładamy do miseczek. Truskawki i jabłko miksujemy na mus i wykładamy na tapiokę. I gotowe. Smacznego.