Recent Posts

środa, 27 marca 2019

Królik w sosie grzybowym

Jeszcze do niedawna miałam opory z kupowaniem królika (opory emocjonalne). Ostatnio jednak coraz częściej trafia on na nasz stół. Mięso jest delikatne, smaczne i dodatkowo zdrowe. Dzisiaj przedstawiam królika w sosie grzybowym. Pycha.



Składniki:
  • 1 tuszka królika
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • Kawałek korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • Spora garść suszonych grzybów
  • Sól
  • Pieprz
  • Bulion/ woda
  • Olej
  • Opcjonalnie: śmietana, masło




Wykonanie:

Królika kroimy na kawałki. Nacieramy solą i przyprawiamy pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i przesmażmy na oleju. Podsmażamy również królika. Podlewamy bulionem lub wodą. Dodajemy suszone grzyby. Doprawiamy solą do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości królika. Opcjonalnie możemy pod koniec duszenia dodać słodką śmietanę i odrobinę masła, sos nabierze delikatności. Podajemy z ulubionym dodatkami. SMACZNEGO.

środa, 20 marca 2019

Surówka ze świeżego buraka czerwonego

Dzisiaj przedstawiam totalną bombę witaminową w formie surówki. Idealna jako dodatek do obiadu. Dla mnie pycha.



Składniki:
  • 1 czerwony burak (średni)
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól



Wykonanie:

Buraka i jabłko obieramy (warto ubrać rękawiczki). Ścieramy na tarce (ja wykorzystałam thermomixa). Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO.