Jeszcze do niedawna miałam opory z
kupowaniem królika (opory emocjonalne).
Ostatnio jednak coraz częściej trafia on na nasz stół. Mięso jest delikatne,
smaczne i dodatkowo zdrowe. Dzisiaj przedstawiam królika w sosie grzybowym.
Pycha.
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 3 marchewki
- 1 cebula
- Kawałek korzenia selera
- 1 pietruszka
- Spora garść suszonych grzybów
- Sól
- Pieprz
- Bulion/ woda
- Olej
- Opcjonalnie: śmietana, masło
Wykonanie:
Królika kroimy
na kawałki. Nacieramy solą i przyprawiamy pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i
przesmażmy na oleju. Podsmażamy również królika. Podlewamy bulionem lub wodą.
Dodajemy suszone grzyby. Doprawiamy solą do smaku. Dusimy pod przykryciem do
miękkości królika. Opcjonalnie możemy pod koniec duszenia dodać słodką śmietanę
i odrobinę masła, sos nabierze delikatności. Podajemy z ulubionym dodatkami.
SMACZNEGO.