Do wykonania tej potrawy zainspirował
mnie Jamie Oliver. Tylko trochę dodałam. Muszę przyznać, że zapiekanka jest
rewelacyjna, pyszna a dodany łosoś świetnie pasuje. Musicie koniecznie
wypróbować a na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- Ok. 300-400 g łososia
- 500 ml mleka
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 100 g sera cheddar
- ½ szkl. bułki tartej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
Wykonanie:
Kalafior
dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Oddzielnie
gotujemy brokuł – podzielony na małe kawałki. Po odsączeniu brokułu rozgniatamy
go lub delikatnie miksujemy. Tak długo aż zacznie się rozpadać. Z łososia
usuwamy skórę i kroimy na małe kawałki. Przeprawiamy solą. Do garnka wykładamy
masło i przepuszczony przez praskę czosnek. Gdy masło się całkowicie rozpuści
dodajemy mąkę. Mieszamy. Po chwili gdy osiągnie złocistą, jednolitą
konsystencję dodajemy mleko, przez cały czas mieszamy trzepaczką. W sosie
umieszczamy połowę startego sera. Na koniec dodajemy brokuł i porządnie doprawiamy
solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. W naczyniu do zapiekania układamy kalafior
i łososia. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Do bułki tartej dodajemy oliwę
i listki rozmarynu (możemy razem lekko
zmiksować). Doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę posypujemy resztą sera.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180oC. Pieczemy około 1 godz.
Po upływie 30 minut posypujemy przygotowaną bułką tartą z ziołami i pieczemy
dalej. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.