Podobno danie to powstało na terenie
Borów Tucholskich. Specyficznym dodatkiem są ugotowane jajka na twardo ułożone
wzdłuż w środku potrawy. Danie proste w wykonaniu a jakże efektowne no i
smaczne. Polecam.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka (surowe)
- 3 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki mleka
- Kilka gałązek natki pietruszki
- Naturalna Vegeta (przepis na blogu)
- Sól
- Pieprz
- 5 jajek ugotowanych na twardo
Wykonanie:
Do bułki tartej
dodajemy mleko (dzięki temu pieczeń
będzie delikatniejsza). Natkę pietruszki siekamy drobno. Podane składniki:
dwa jajka, bułkę, pietruszkę dodajemy do mięsa mielonego. Z jajek ugotowanych
na twardo odcinamy końcówki, które drobno kroimy i dodajemy do masy klopsowej.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Połowę masy wykładamy do naczynia do
zapiekania i układamy jajka na twardo. Przykrywamy pozostałą częścią klopsa.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 o C przez około 1 godz. 20
minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Fałszywego zająca
możemy wykorzystać do obiadu jak i na zimno do kanapek. SMACZNEGO.