Co jakiś czas staram się odmienić coś w
prostych typowych daniach. Tym razem „pod nóż” poszły mielone. Danie udało się
wzorowo. Sezam dodatkowo podkreślił smak potrawy. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
- Suszone pomidory w oleju
- Oliwki czarne bez pestek
- Sezam
- Sól
- Pieprz
- Śmietana 18% słodka
- Mąka
- Bulion
- olej
Wykonanie:
Mięso mielone
przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na cztery porcje. Na szaszłykowy patyk
nakładamy oliwkę, suszone pomidory (przekłuwamy
w kilku miejscach) i ponownie oliwkę. Mielone spłaszczamy układamy szaszłyk
i dokładanie obklejamy mięsem. Obtaczamy w sezamie. Na patelnię wylewamy
niewielką ilość oleju (można użyć tego z pomidorów). Podsmażamy szaszłyki z
każdej strony (jeżeli patyki są za długie
można je skrócić). Podlewamy bulionem i dusimy po przykryciem około 20 – 30
minut od czasu do czasu przewracamy. Po
tym czasie wyjmujemy szaszłyki. Zlewamy całą zawartość z patelni do naczynia.
Dodajemy dodatkowo kilka suszonych pomidorów, śmietanę (około 100 ml) i łyżeczkę mąki. Całość miksujemy. Ewentualnie
doprawiamy solą. Ponownie umieszczamy na patelni. Zagotowujemy, od czasu do
czasu mieszamy. Szaszłyki wkładamy do sosu. Wszystko razem gotujemy kilka minut
na wolnym ogniu pod przykryciem. Przed podaniem możemy usunąć patyki.
SMACZNEGO.