Zastanawiacie się zapewne dlaczego –
prawie sznycel wiedeński. Odpowiedź bardzo prosta. Jest to kwestia mięsa.
Oryginalnie do wykonania takiego sznycla wykorzystuje się cielęcinę. W
przepisie który przedstawiam zamiast cielęciny jest wieprzowinę a dokładnie
schab. Samo wykonanie jest bardzo podobne. Więc do dzieła robimy sznycla
wiedeńskiego ze schabu.
Składniki:
- Schab
- Sól
- Pieprz
- Mąka
- Bułka tarta
- Jajka do panierowania
- Jajka na sadzone
- Masło klarowane
- Olej
- Szczypiorek
Wykonanie:
Schab kroimy na
kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące,
rozmieszanym jajku i bułce tartej (jak
typowy schabowy). Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Jajka sadzone smażymy
na oddzielnej patelni na klarowanym maśle. Usmażonego kotleta wykładamy na
talerz a na niego układamy jajko sadzone. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z kawałkiem cytryny i dodatkowo z sałatką ziemniaczaną. SMACZNEGO.