Recent Posts

środa, 30 listopada 2016

Sznycel po wiedeńsku – prawie

Zastanawiacie się zapewne dlaczego – prawie sznycel wiedeński. Odpowiedź bardzo prosta. Jest to kwestia mięsa. Oryginalnie do wykonania takiego sznycla wykorzystuje się cielęcinę. W przepisie który przedstawiam zamiast cielęciny jest wieprzowinę a dokładnie schab. Samo wykonanie jest bardzo podobne. Więc do dzieła robimy sznycla wiedeńskiego ze schabu.



Składniki:
  • Schab
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Jajka do panierowania
  • Jajka na sadzone
  • Masło klarowane
  • Olej
  • Szczypiorek




Wykonanie:

Schab kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, rozmieszanym jajku i bułce tartej (jak typowy schabowy). Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Jajka sadzone smażymy na oddzielnej patelni na klarowanym maśle. Usmażonego kotleta wykładamy na talerz a na niego układamy jajko sadzone. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z kawałkiem cytryny i dodatkowo z sałatką ziemniaczaną. SMACZNEGO.

niedziela, 27 listopada 2016

Roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem

Dawno nie robiłam roladek, zrazów, jakoś tak wyszło. Dzisiaj to naprawiam, przedstawiam roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem. I jak to roladki zawsze są smaczne. Jeżeli macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu.



Składniki:
  • Szynka wieprzowa
  • Boczek pieczony
  • Śliwki suszone
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka mielona papryka
  • olej
  • Bulion/ woda
  • Śmietana słodka 18%





Wykonanie:

Śliwki zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy aby zmiękły (jeżeli śliwki są twarde, ja używam własnych, suszonych). Szynkę kroimy na plastry (jak na kotlety) i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego rozbitego kotleta nakładamy plaster pieczonego boczku i dwie śliwki (wody po śliwkach nie wylewamy, podlejemy nią mięso). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę (ok. 100 ml). Jeżeli chcemy zagęścić sos możemy do śmietany około 2 łyżeczek mąki i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO.

piątek, 25 listopada 2016

Maślany miętus

Czy znacie rybę – miętus? Dawno, dawno temu kiedyś ją jadłam (zapamiętałam nazwę) ale ni w ząb nie pamiętałam jak smakowała. Niedawno natknęłam się na miętusa w sklepie (hurtowni). Ryba wyglądała sympatycznie i zachęcająco. Postanowiłam kupić. Aby poznać lepiej smak tej ryby usmażyłam ją tylko na maśle z dodatkiem oleju. Ryba przepyszna. Jak będziecie mieli możliwość kupienia miętusa to warto. Szkoda tylko, że tak rzadko można go spotkać.


Składniki:
  • Miętus
  • Sól
  • mąka
  • Masło klarowane
  • Olej




Wykonanie:

Z ryby usuwamy łuski i oczyszczamy. Jeżeli mamy miętusa całego warto go przekroić na płat. Miętusa tylko solimy i obtaczamy w mące. Na patelnię wykładamy masło klarowane i dolewamy niewielką ilość oleju. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO.

wtorek, 22 listopada 2016

Krokiety z mięsem

Krokiety podobnie jak pierogi to prawie nasza potrawa narodowa. Wszyscy je znamy i wszyscy je lubimy. Często kojarzone z imprezą taneczną, gdyż trafiają na stół tuż po północy w towarzystwie czerwonego barszczu. Oczywiście takie połączenie jest najlepsze. Dzisiaj przedstawiam krokiety jako danie obiadowe a barszcz według uznania, mile widziany.



Składniki:
  • Naleśniki (jajka, mleko, mąka, szczypta soli)
  • Mięso z rosołu (ja miałam około 400 gram wołowiny i 1 ćwiartkę z kurczaka)
  • Marchewki (3 z rosołu)
  • 1 pietruszka (z rosołu)
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajka (2)
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia








Wykonanie:

Cebulę kroimy i w kostkę i przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Mięso z rosołu oraz warzywa jak i również przestudzoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem (smak powinien być wyrazisty). Na usmażone naleśniki nakładamy masę mięsną (na środek). Zawijamy dół, potem boki i rolujemy (dokładnie jak gołąbki). Lekko spłaszczamy. Rulony panierujemy : najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy na ciepło. Oczywiście najlepiej smakują z barszczem czerwonym. SMACZNEGO.

piątek, 18 listopada 2016

Królik duszony w ziołowej śmietanie

Jak wcześniej zapowiadałam, wróciłam do królika. Już nie krążę pomiędzy lodówkami sklepowymi z zamysłem czy kupić królika czy też nie. Pewnie od czasu do czasu zwyczajnie go kupię. Dzisiaj przedstawiam drugą odsłonę królika. Może tym przepisem zachęcę Was do wypróbowania tego smacznego i delikatnego mięsa.



Składniki:
  • 1 tuszka królika
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki rozmarynu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ l bulionu warzywnego
  • mąka
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 150 ml śmietany 30%
  • Masło klarowane ok. 2 łyżki








Wykonanie:

Królika myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania i przygotowujemy pozostałe składniki. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na kawałki. Pora siekamy w plasterki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy suszone zioła: tymianek, rozmaryn i kurkumę. Bulion zagotowujemy. Gotujemy chwilkę. Na patelnię wykładamy masło i szklimy pora. Królika oprószamy mąką przesmażamy razem z porem. Po chwili dodajemy pozostałe warzywa i podlewamy przygotowanym bulionem przecedzonym przez sitko (pozbywamy się dzięki temu stałych elementów a pozostawiamy aromat). Dusimy pod przykryciem do miękkości królika (czas podobny do kurczaka). Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę razem dusimy na delikatnym „ogniu”. W trakcie duszenia warto sprawdzić czy ilość soli jest dla nas odpowiednia. SMACZNEGO.

wtorek, 15 listopada 2016

Jajka w sosie majonezowo – chrzanowym

Nie wiem jak Wy ale ja lubię jajka pod każdą postacią i te na twardo i te na miękko czy też faszerowane. No może z małym wyjątkiem, takich bardzo na miękko, gdzie białko jest lejące to już nie. To nie moja bajka. Dzisiaj prezentuję jajka na twardo w sosie. Super na śniadanie i nie tylko.



Składniki:
  • Jajka ugotowane na twardo (ja miałam 9 małych)
  • 3 łyżki majonezu light
  • 3 łyżeczki chrzanu (ze słoika)
  • Szczypiorek (z 3 cebulek dymek)
  • 3 rzodkiewki
  • Sól
  • Pieprz






Wykonanie:

Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połowę. Układamy na talerzu. Do miseczki wykładamy majonez i  chrzan. Szczypiorek i rzodkiewki drobno kroimy. Dodajemy w większej części do sosu. Pozostawiamy trochę do posypania na wierzch jajek. Sos mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na jajka i posypujemy resztą szczypiorku i rzodkiewek. SMACZNEGO.

piątek, 11 listopada 2016

Morszczuk smażony w cieście na zielono

Smażona rybka dlaczego nie, dodatkowo w cieście i to na zielono. Ciasto użyte do smażenia ryby nadaje jej wilgotności i delikatności. Chyba nawet wcześniej pisałam, że w  ten sposób gdy smażymy ryby nie ma tak intensywnego zapachu jej przygotowywania. W tym przepisie dodatkowo używamy natki pietruszki i wzbogacamy danie w wiele witamin i minerałów.



Składniki:
  • Filety z morszczuka (mrożone ok. 500 gram)
  • Jajko
  • Mleko
  • Sól
  • Natka pietruszki (pęczek)
  • Olej do smażenia



Wykonanie:

Rybę rozmrażamy na sicie. Lekko przyprawiamy solą. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko (ok. 150 ml), posiekaną drobno pietruszkę i tyle mąki aby ciasto stało się bardziej gęste niż do naleśników. Ciasto przyprawiamy solą. Filety umieszczamy w cieście i dokładnie je obtaczamy. Rybę smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Do ryby idealnie pasuje (wiadomo :))surówka z kiszonej kapusty (prezentowana na blogu) a gdy kapusta ukiszona jest własnoręcznie to już poezja. SMACZNEGO.

wtorek, 8 listopada 2016

Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem z sosem sojowym

Tym razem trochę inna sałatka, bo makaron nietypowy a i sos różni się znacznie. Szczególnie polecam tym którzy lubią eksperymentować i nie boją się nowych smaków. Dzięki tym wszystkim składnikom sałatka nabiera lekkości. Polecam.



Składniki:
  • Małe opakowanie makaronu ryżowego
  • Pieczony kurczak (najlepiej jak pozostało z dnia poprzedniego, razem z pieczarkami)
  • Pędy bambusa
  • Marynowana papryka
  • Ogórki konserwowe
  • Natka pietruszki
  • Sos sojowy
  • Sok z cytryny
  • Sos tabasco





Wykonanie:

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Do namoczonego i odcedzonego makaronu dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Paprykę i ogórki kroimy w słupki i również dodajemy do sałatki. W sałatce również umieszczamy odcedzone pędy bambusa i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i całość doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny i tabasco. SMACZNEGO.

piątek, 4 listopada 2016

Rosół z kaczki z pietruszkowymi kluskami

To już kolejny rosół prezentowany na blogu. Tym razem zrobiony został z kaczki, dodatkowo z pietruszkowymi kluskami. Kaczka nadaje specyficznego smaku temu daniu. W sklepach często można kupić porcje rosołowe. Jeżeli będziecie planować rosół, spróbujcie ugotować go z właśnie z kaczki, jest smaczny.


Składniki:
  • Porcja rosołowa z kaczki
  • 2 ½ l wody
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kawałek korzenia selera
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz


Kluski:
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • Mąka
  • Pęczek pietruszki
  • Sól
  • 1 łyżka oleju





Wykonanie:

Umyte części kaczki wkładamy do wody, solimy i zagotowujemy. Zdejmujemy szum. Następnie dodajemy wszystkie umyte i pokrojone warzywa. Cebulę obieramy, nakłuwamy na widelec i opalamy nad ogniem (można wykorzystać kuchenkę gazową). Opalona cebula daje intensywny smak. Dodajemy do rosołu. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wolno aż do miękkości warzyw i mięsa (porcje rosołowe po ugotowaniu obieramy i ponownie umieszczamy mięso w zupie). Do miseczki wbijamy jajka, mleko. Solimy. Mieszamy wsypujemy  mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto było znacznie gęstsze niż do naleśników. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Dodajemy również olej. Wodę zagotowujemy. Podczas gotowania nabieramy łyżką ciasto a drugą łyżką część zsuwamy do wody. Po minucie gotowania (jak wypłyną) odcedzamy kluski i wykładamy je na talerz. Do klusek wlewamy rosół wraz warzywami. Smacznego.

środa, 2 listopada 2016

Pierś z kaczki z suszonymi figami

Zawsze kiedy trafię na promocję piersi z kaczki nie mogę oprzeć się aby nie kupić ich trochę więcej. I tak powstają potem te wszystkie smakowitości. Na dzisiaj pierś z kaczki bardziej słodko niż typowo z jabłkami. Do kaczki bardzo dobrze pasuje taka słodycz.


Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kaczki
  • Sól
  • Pieprz
  • majeranek
  • 8 – 10 suszonych fig
  • Garść suszonych jabłek
  • Bulion warzywny
  • Niewielka ilość oleju




Wykonanie:

Skórę na piersi z kaczki lekko nacinamy. Nacieramy solą i majerankiem oraz przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju (kaczka sama w sobie jest dosyć tłusta). Obsmażamy z obu stron. Podlewamy bulionem. Figi kroimy na połowę i dodajemy do mięsa wraz z suszonymi jabłkami. Przykrywamy i dusimy powoli aż do miękkości mięsa. Gdy odparuje nam podczas duszenia płyn uzupełniamy go bulionem lub wodą. Tak przygotowana kaczka najlepiej smakuje z kluskami. SMACZNEGO