Recent Posts

sobota, 17 października 2020

Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką

Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francuskie, nadziewane. Proste i pyszne. Zachęcam do skorzystania z przepisu.




Składniki:

·         Ciasto francuskie – opakowanie

·         Szpinak mrożony - opakowanie

·         100 g szynki konserwowej

·         100 g sera fety

·         100 g twarogu

·         100 g sera żółtego (typu gouda)

·         1 jajko

·         Sól

·         2-4 ząbków czosnku

·         Łyżeczka masła klarowanego























Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy (ja wyjmuję z opakowania, wkładam do naczynia i wstawiam na 8 minut do mikrofalówki. Zlewam wodę i wykładam na patelnię). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i czosnkiem. Odparowujemy. Przygotowany szpinak odstawiamy do wystudzenia. Szynkę konserwową kroimy w paseczki. Fetę i twaróg kruszymy i łączymy ze sobą. Ser żółty ścieramy na tarce, rozdrabniamy (ja użyłam mikserka) Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty i szynkę. Dalej szpinak, twaróg i fetą. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki i wykładamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy bułki. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy bułki przez 40 minut. I gotowe. SMACZNEGO.

 


 



środa, 20 maja 2020

Rabarbarówka na miodzie

Sezon na rabarbar w pełni. Zastanawiałam się co z niego zrobić, tym bardziej że trochę go wyrosło. Nalewki z rabarbaru jeszcze nie robiłam. To mój debiut. Jest MOC ! Polecam.


Składniki:
  • Rabarbar
  • 200 g miodu
  • ½ l spirytusu





Wykonanie:

Rabarbar obieramy i wyciskamy z niego sok. (Ja użyłam sokowirówki wolnoobrotowej, przepis jest na 500 ml soku). Do soku dodajemy 200 g płynnego miodu. (Skrystalizowany miód podgrzewamy mieszając, aż się upłynni). Składniki łączymy. Przelewamy do szczelnego naczynia i odstawiamy na dobę do lodówki. Następnego dnia zlewamy znad osadu. SMACZNEGO, lecz z umiarem.

czwartek, 30 kwietnia 2020

Marchewka w ziołach

Wszyscy wiemy, że marchew jest zdrowa. Nic dodać, nic ująć. Dzisiaj przedstawiam marchewkę w ziołach. Świetny dodatek do obiadu. Polecam.



Składniki:
  • ½ kg marchwi
  • Po ½ łyżki posiekanych świeżych ziół – bazylia, cząber, tymianek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka martini
  • 1 mały jogurt naturalny typu greckiego
  • ½ łyżki mąki
  • Sól
  • woda






Wykonanie:

Marchew obieramy i kroimy w paseczki. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy marchewkę. Chwilę smażymy. Podlewamy niewielką ilością wody z martini. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec wsypujemy zioła i przyprawiamy do smaku solą. Mąkę rozprowadzamy w jogurcie. Zagęszczamy sos. Delikatnie gotujemy mieszając. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

piątek, 20 marca 2020

Pasta z wędzonego łososia

Witajcie po długiej przerwie. Kto może siedzi w domu, siedzę i ja. Gotuję. Wczoraj zrobiłam kiełbasę słoikową (przepis dostępny na blogu) i pasztet w słoikach. Robię przegląd zamrażarki. Należało się. Dzisiaj na śniadanie zrobiłam pastę z wędzonego łososia. Pycha. Może wykorzystacie przepis. Polecam.

Składniki:
  • Kawałek wędzonego łososia na ciepło (ja miałam z własnej produkcji, mąż uwędził :)
  • ½ średniej cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Kawałek czerwonej papryki
  • 2 ogórki korniszony
  • Majonez







Wykonanie:

Łososia bardzo drobno kroimy. Podobnie kroimy paprykę, cebulę i ogórki. Wszystko razem łączymy. Dodajemy majonez. Mieszamy. I gotowe. (ja nie dodawałam żadnych przypraw) SMACZNEGO.