Recent Posts

sobota, 31 grudnia 2016

Złoty sen – sylwestrowy shot. Z Noworocznymi życzeniami!

Wszystkim gościom mojego bloga – tym częstym i tym od czasu do czasu tu zaglądającym składam najlepsze życzenia Noworoczne. Wszelkiej pomyślności i spełnienia marzeń oraz jak najwięcej chwil radosnych w nadchodzącym roku! No i oczywiście wielu niezapomnianych przygód kulinarnych!
W Noworocznym prezencie proponuję przepis na prostego drinka typu shot – czyli do wypicia jednym łykiem. Podajemy go na powitanie i od niego zaczynamy zabawę. Zasada tworzenia warstw jest prosta: na dno nalewamy syrop lub alkohol o większej gęstości, na górę inny alkohol o gęstości małej (takiej jak wódka). Najlepiej używać alkoholi mocno schłodzonych.
Złoty sen to drink super prosty i łatwy w wykonaniu.


Składniki:
  • Creme de Cassis  ok. 20 ml
  • Likier Gold Wasser ok. 10 ml
  • Tequila ok. 20 ml




Składniki nalewamy w kolejności jak wyżej – ostrożnie po ściance kieliszka albo po łyżeczce. Likier Gold Wasser przed nalaniem mieszamy, aby uzyskać nieco zawieszonych w nim płatków złota – jako że to właśnie one nadają drinkowi specyficznej urody. Dobry humor po takim początku zabawy gwarantowany!

środa, 28 grudnia 2016

Udka kurczaka bez skóry z suszonymi pomidorami

Święta przemknęły jak zawsze, szybko i niepostrzeżenie. Wracam z nowymi przepisami. Zachęcam do zrobienia porządków po świętach – czyli bigosu. A na dzisiaj polecam udka z kurczaka z suszonymi pomidorami.



Składniki:
  • Ok. 8 udek z kurczaka bez kości i skóry
  • Suszone pomidory w oleju - słoik
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano suszone - 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki
  • Bulion/ woda




Wykonanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i oregano. Dodajemy również pokrojone pomidory. Całość mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju z pomidorów. Wykładamy kurczaka i smażymy. Podsmażonego kurczaka podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. SMACZNEGO.

środa, 21 grudnia 2016

Polędwiczki wieprzowe w pieczarkach z pieczoną papryką

Przedstawiony przepis możecie wykorzystać w święta lub w każdym innym terminie. Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzają się w daniach z sosami. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej delikatne i soczyste. Polecam.



Składniki:
  • Polędwiczki wieprzowe (2szt)
  • Pieczarki 400 gram
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • Mąka
  • Sól
  • Pieprz
  • Śmietana słodka 18%
  • Masło klarowane
  • bulion







Wykonanie:

Paprykę kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce i zapiekamy przez kilkanaście minut (aż zaczną lekko brązowieć). Po tym czasie odstawiamy na chwilę aż przestygną i obieramy ze skóry. Kroimy w słupki. Polędwiczki kroimy w plastry. Spłaszczmy ręką (nie ma potrzeby używania tłuczka, mięso jest bardzo delikatne). Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Pieczarki kroimy w pasterki a cebulę w kostkę. Na głęboką patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego. Podsmażamy polędwiczki. Po zrumienieniu wyjmujemy i na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Polędwiczki wykładamy na pieczarkach. Podlewamy bulionem ok. 500 ml i dodajemy papryki. Dusimy pod przykryciem do miękkości polędwiczek. Na koniec dodajemy śmietanę (ok.100ml) lub opcjonalnie rozmieszaną z 2 łyżeczkami mąki. SMACZNEGO.

sobota, 17 grudnia 2016

Kiszenie buraków do barszczu czerwonego

To ostatni moment aby samodzielnie zakisić buraki do wigilijnego barszczu. Znalazłam w książkach kilka przepisów. Zrobiłam zupełnie inaczej. Brakowało mi w nich przypraw. I tak dzisiaj przedstawiam własnoręcznie wykonany zakwas.



Składniki:
  • 1 ½ kg buraków czerwonych (po obraniu)
  • 2 jabłka (kwaśne)
  • 4 ząbki czosnku
  • Kawałek korzenia chrzanu (ok. 4 cm)
  • 1 kromka pumpernikla
  • 3 l wody
  • 3 łyżki soli (płaskie)






Wykonanie:

Buraki myjemy i obieramy. Kroimy w cienki plasterki. Chrzan również obieramy i kroimy w słupki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Chleb pumpernikiel łamiemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy buraki, przekładamy je chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie mieszamy. Przygotowany zakwas wykorzystujemy do przygotowania barszczu czerwonego.

czwartek, 15 grudnia 2016

Surówka z kiszonego ogórka na różowo

Czyż nie je się najpierw oczami ? Dzisiaj prezentuję ogórki kiszone na różowo. Wyraziste w smaku, łatwe w przygotowaniu a kolor zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie.



Składniki:
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 małe jabłka
  • 1 mała cebula
  • Mały pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu light
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa)





Wykonanie:

Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką koncentratu buraczanego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy. I smacznego.

wtorek, 13 grudnia 2016

Cielęcina duszona w porach i marchewkach

Święta już niedługo, warto zastanowić się nad potrawami. A może tak cielęcinę ze słodyczą marchewki i porem… z nutą rozmarynu. Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam.



Składniki:
  • Cielęcina ok. 1 kg
  • 2-3 marchewki
  • 1 por
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki
  • Bulion ok. 500 ml







Wykonanie:

Cielęcinę przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Do garnka wykładamy około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy/ miksujemy. Cielęcinę kroimy na kawałki, podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

sobota, 10 grudnia 2016

Filet z indyka w delikatnym śmietanowym sosie z marchewką i groszkiem

Na dzisiejszy obiad proponuję coś delikatnego a dokładnie filet z indyka w śmietanowym sosie z dodatkiem marchewki i groszku. Danie łatwe w przygotowaniu i smaczne. Jeżeli nie macie na dzisiaj pomysłu na obiad lub nie posiadacie zbyt wiele czasu to ten przepis jest specjalnie dla Was. Polecam.



Składniki:
  • Filet z indyka około 600 gram
  • Sól
  • Pieprz
  • Mielona słodka papryka
  • Kurkuma
  • ½ opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu
  • Bulion około 400 ml
  • Masło klarowane
  • Olej





Wykonanie:

Mięso indyka kroimy na kawałki (podobnie jak do gulaszu). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością kurkumy. Dodajemy dodatkowo 1 łyżkę oleju. Mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką masła klarowanego i przekładamy mięso. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy mrożonkę i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania rozprowadzamy śmietanę. Opcjonalnie możemy dodać również mąkę do zagęszczenia sosu. W tym celu odlewamy niewielką ilość płynu, dodajemy do niego śmietanę i mąkę około 2 łyżeczek. Mieszamy i ponownie umieszczamy w sosie. Zagotowujemy. Indyka podajemy z ziemniakami. SMACZNEGO.

środa, 7 grudnia 2016

Jabłecznik z czekoladą

Sezon na jabłeczniki u nas trwa zapewne cały rok, pewnie ich wypieki zwiększają się w okresie jesiennym po zbiorach pachnących jabłek. Przedstawiałam Wam kiedyś jabłka prażone do słoików, dzisiaj je wykorzystamy. Aby urozmaicić nas jabłecznik dodamy do niego tabliczkę gorzkiej czekolady. Więc do dzieła.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 350 gram mąki pszennej (tortowej)
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gram cukru pudru lub drobnego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • Cukier wanilinowy
  • Jabłka prażone – słoik ok. 1 l
  • Bułka tarta









Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka wlewamy wodę, wstawiamy na kuchenkę a na garnku umieszczamy miseczkę z czekoladą. Podgrzewamy). Do jednej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę (ciepłą ale nie gorącą). Mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną (najlepiej zostawić łyżeczkę margaryny od ciasta) i posypujemy bułką tarta. Do jabłek dodajemy cukier wanilinowy. Łączymy. Na blaszkę wykładamy ciemną masę, jabłka i jasną masę (blaszka typowa prostokątna). Pieczemy w piekarniku w temp. 180 C przez 40-50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

wtorek, 6 grudnia 2016

Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym

Niektórzy pewnie są zaskoczeni takim daniem. Muszę przyznać, że kierowane jest bardziej dla koneserów i osób lubiących taki rodzaj mięsa (idealne dla tych którzy lubią golonkę połączoną z biodrówką – coś w nim jest). Jeżeli chodzi o samo danie, jest ono delikatne i wyraziście musztardowe. Wbrew pozorom sporo jest na nich mięsa. Polecam.



Składniki:
  • Ogony wieprzowe około 1200 gram
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwona słodka papryka
  • Vegeta
  • 2 cebule
  • Bulion około 500 ml
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • ½ słoika musztardy sarepskiej
  • Olej do smażenia






Wykonanie:

Ogony kroimy na połowę lub na 3 części. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i papryką. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebule kroimy na kawałki. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmażamy ogony razem z cebulą. Podlewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia usuwamy listki i ziele. Odlewamy niewielką ilość, dodajemy do niej musztardę, mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym sosie. Dusimy jeszcze razem około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso a sos razem z cebulą, miksujemy. Cebula w naturalny sposób zagęści sos. Ogony podajemy z kaszą lub ziemniakami w połączeniu z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

sobota, 3 grudnia 2016

Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami z sosem 4 sery

Zapiekanki zawsze dają nam wiele możliwości, tak naprawdę jakie one będą zależy od naszej wyobraźni. Na dzisiaj proponuję pożywną zapiekankę z kolorowego makaronu. Oczywiście makaron możecie zmienić na inny, ja taki właśnie miałam. Aby ułatwić sobie życie wykorzystałam gotowy sos.



Składniki:
  • Makaron około 300 gram
  • Mięso mielone wołowe 400 gram
  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • Natka pietruszki
  • Fix knorr –spaghetti 4 sery lub podobny
  • Ser mozzarella
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia






Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al. dente, podobnie jak brokuł. Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju. Podczas smażenia mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia do zapiekania wykładamy makaron, następnie przesmażone mięso mielone. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wykładamy plastry pomidorów i lekko je solimy. W dalszej kolejności układamy przekrojone różyczki brokułu. Przygotowujemy sos fix 4 sery zgodnie z informacją na opakowaniu (woda, śmietana). Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem. Ser mozzarella ścieramy na tarce i dodatkowo posypujemy zapiekankę. Całość zapiekamy około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180oC. SMACZNEGO.