Był pieczony kurczak – pozostały z
obiadu, były pieczarki a i reszta się znalazła. Tak powstała prezentowana
sałatka. Dobry pomysł na kolację. Dodana natka pietruszki zapewni nam sporą
dawkę wit. C. Polecam.
Składniki:
- Pieczony filet z kurczaka pojedynczy
- 1 szklanka makaronu (koraliki ale może być inny)
- 400 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2-3 ogórki konserwowe
- 2-3 kawałki konserwowej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu light
- Sól
- Pieprz
- Niewielka ilość oleju
Wykonanie:
Pieczarki kroimy
w plasterki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia solimy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Razem z pieczarkami
pozostawiamy do wystygnięcia. Ogórki i paprykę kroimy na małe kawałki, podobnie
pieczonego kurczaka. Cebulę drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy majonez. Mieszamy i
doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe. SMACZNEGO.