Cytryniec chiński ma wiele walorów
zdrowotnych. Jest jednym z najważniejszych ziół w chińskiej medycynie
tradycyjnej. Chińczycy uważali od dawna, że przedłuża zdrowie i młody wygląd. Owoce
zawierają witaminę E, schizandrynę (substancję
tonizującą i wzmacniającą), żelazo, miedź, nikiel, mangan, molibden, tytan,
cynk, magnez, fosfor oraz potas. Z cytryńca można wykorzystać owoce jak i
liście. Suszone liście po zaparzeniu przypominają zieloną herbatę. Ja zamknęłam
dobroczynne działanie owoców cytryńca w nalewce w polskim miodzie. Warto
wykorzystać przepis i delektować się nalewką w zimowe wieczory. Polecam.
Składniki:
- Ok. 3 ½ szklanki owoców cytryńca
- ½ l miodu
- ½ l wody
- 1 l spirytusu
Wykonanie:
Owoce cytryńca oczyszczamy,
myjemy i odsączamy wodę. Miód rozpuszczamy w letniej, przegotowanej wodzie.
Zalewamy owoce i dodajemy spirytus. Mieszamy w słoju. Odstawiamy minimum na
miesiąc. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy, zlewamy
do butelek, teraz wystarczy zaczekać na dokładne wyklarowanie (albo i nie). Nalewka jest lekko kwaśna z
nutą goryczki. Sprawdzajcie w trakcie czy ten smak Wam odpowiada, czy też
należy dodać więcej miodu. A teraz SMACZNEGO.