Recent Posts

środa, 31 grudnia 2014

Małpi mózg - drink z rodzaju "shot"

Podobno jest to drink wymyślony i polecany na halloween. Moim zdaniem można nim także zaskoczyć gości sylwestrowego lub karnawałowego przyjęcia. Z wyglądu szokujący, w smaku słodki - podany na wejściu od razu wprawia gości w dobry humor.



Składniki:

Likier brzoskwiniowy - 30 ml
Krem typu irlandzkiego (np. Baileys Irish Crem) - 20 ml (może być każdy inny)
Grenadina syrop - kilkanaście kropli.

Wykonanie:

Do kieliszka do wódki (50 ml) wlewamy likier brzoskwiniowy. Następnie za pomocą strzykawki lub kroplomierza ostrożnie po ściance "nakładamy" krem. Wykańczamy zakraplając kilkanaście kropli syropu grenadiny.
Drink wykorzystuje różną gęstość płynów, z jakich go wykonamy - kształty, jakie uzyskamy bywają fantastyczne  i szokujące. Oczywiście proporcje podaję jedynie przykładowo - można je dowolnie modyfikować.  Udanej zabawy i szczęśliwego Nowego Roku!


Autor: Mirosław Górski

Barszcz czysty do picia

Zawsze na zabawie po godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny tandem.


Składniki:
  • 3 l wody
  • Elementy z kurczaka ( wykorzystałam części po wyluzowaniu kurczaka )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kilka suszonych grzybków
  • Tarte buraki w słoiku ( 2 słoiki po 500 gram )
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Koncentrat barszczu czerwonego
  • 3 ząbki czosnku
  • Majeranek



Wykonanie:

W osolonej wodzie gotujemy elementy kurczaka z marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem, grzybami oraz przyprawami. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy buraki, podgrzewamy ( kilka minut )i dodajemy koncentrat barszczu czerwonego. Ponownie przecedzamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem tylko podgrzewamy już nie gotujemy, gdyż barszcz zmieni kolor. SMACZNEGO


wtorek, 30 grudnia 2014

Pomidory z mozzarellą – imprezowe koreczki

Sylwester tuż tuż, więc przedstawiam szybką i efektowną przekąskę – pomidory z mozzarellą. Wystarczy kilka pomidorków, trochę sera, przyprawy i gotowe.


Składniki:
  • Dowolna ilość pomidorków ( małych )
  • Ser mozzarella
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia suszona
  • Bazylia świeża
  • Oliwa

Wykonanie:


Pomidorki i ser kroimy na plasterki. Plasterek pomidora przyprawiamy sola, pieprzem i bazylią na niego kładziemy plasterek ser – skrapiamy oliwą, ponownie pomidor i tak na zmianę. Można pomiędzy plasterkami włożyć kawałek świeżej bazylii lub na samą górę. Całość nakłuwamy szpadką do korków. Podajemy jako przekąskę. SMACZNEGO.

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Bigos – czyli porządki po świętach

Często po świętach pozostają nam rożne kawałki mięs z którymi nie wiadomo co zrobić i wtedy jest najlepszy moment aby zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy przegląd lodówki.


Składniki:
  • Kapusta świeża – 1 średnia główka
  • Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej )
  • Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram )
  • Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram )
  • Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  )
  • Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek )
  • Garść suszonych śliwek
  • Kilka listków laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Pieprz
  • Vegeta
  • Sól
  • 1 mały koncentrat pomidorowy



Wykonanie:

Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO.


niedziela, 28 grudnia 2014

Sałatka jarzynowa – klasyka nad klasykami

Przyszedł czas na klasyczną sałatkę jarzynową. Pamiętam ją od zawsze, była obecna na  sylwestrowym, świątecznym  jak i imieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna.


Składniki:
  • 4 marchewki ( spore )
  • 4 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • Kawałek korzenia selera
  • Groszek z puszki
  • 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze )
  • 4 - 5 jabłek
  • 5 ogórków kiszonych
  • 5 jajek
  • Majonez
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól
  • Pieprz



Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Jabłka i cebulę obieramy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, łącznie z jajkami ugotowanymi na twardo. Dodajemy odsączony groszek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem i majonezem. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.


sobota, 27 grudnia 2014

Paliwo rakietowe - drink o dużej mocy!

Angielska nazwa tego drinka to "Rocket Fuel". Dedykowany jest miłośnikom mocniejszych kompozycji alkoholowych. Zawiera bogaty bukiet smaków i aromatów, dlatego każdy znajdzie w nim coś co lubi. Na dworze mróz, więc polecam ten napój na rozgrzewkę i poprawienie humoru.



Składniki:
  • Wódka czysta 30 ml
  • Gin 30 ml
  • Tequila 30 ml
  • Rum biały 30 ml
  • Sok z cytryny 20 ml
  • Shweppes bitter lemon 60 
  • Lód
  • Plasterek cytryny do dekoracji
Wykonanie:

Alkohole mieszamy w wysokiej szklance do long drinków. Dodajemy lód i Shweppes bitter lemon (może być inny napój gazowany intensywnie cytrynowy). Mieszamy, dekorujemy plasterkiem cytryny. Delektujemy się nim pamiętając, że ma naprawdę dużo procentów. Miłego wieczoru!


Autor: Mirosław Górski

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Śledzie z kolorową papryką i cebulką

Można powiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i cebulką. Można takie śledzie zrobić na przekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły.


Składniki:
  • Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej lub pomarańczowej
  • 2 cebule
  • Olej ok 300 ml
  • Pieprz




Wykonanie:


Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je w zimniej wodzie ok. 30 minut ( można nie moczyć jeżeli lubimy bardziej słone ). Po odcieknięciu kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, osuszymy i kroimy w drobną kostkę również cebulę. W szklanej misce układamy śledzie, lekko je posypujemy pieprzem, pokrojoną cebulką, jednokolorową papryką, ponownie śledzie, pieprz, cebulka, papryka i kolejny raz. Całość zalewamy olejem. Miskę zabezpieczamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce aby wydobyły się  i połączyły wszystkie aromaty. Smacznego.

środa, 24 grudnia 2014

Kładzione kluski

Zastanawiałam się co dzisiaj zaprezentować na blogu i tak trafiło na kładzione kluski. Można je wykorzystać do dań z gęsiną, kaczką a zapewne gdzieś pojawią te dania się na świątecznym stole.


Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Mąka
  • Sól
  • Woda do gotowania
  • 1 łyżka oleju




Wykonanie:


Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy szczyptę soli i mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto z oporami spływało z miski, trochę jakby się ciągnęło. Do gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju, łyżką kładziemy ciasto ( przechylamy miskę i spychamy kawałki ciasta do gotującej wody ). Kluski gotujemy tylko chwilę. Najlepiej smakują podane do dań mięsnych z sosami. A do gęsi czy kaczki to już rewelacja. SMACZNEGO.

wtorek, 23 grudnia 2014

Kaszubskie śledzie z cebulą w pomidorach

Tradycyjna, świąteczna potrawa w moim domu. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Nie wyobrażam sobie aby mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Śledzie są przepyszne, właśnie je zrobiłam. Do jutra nabiorą intensywnego smaku. Polecam.


Składniki:
  • Duże opakowanie solonych śledzi w oleju ( matjas ok 800 gram )
  • 5 średnich cebul
  • Ok. 300 ml oleju
  • Pieprz
  • 1 mały koncentrat pomidorowy ( ok.200 gram )




Wykonanie:


Jeżeli śledzie są zbyt słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie ( ja moczę około 30 minut ).Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy, mieszamy aż olej będzie zabarwiony, przy czym cebula nie ma być brązowa a zeszklona. Całość przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śledzie odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy warstwowo w misce. Całość zalewamy przestudzoną cebulą z koncentratem w oleju. I gotowe. SMACZNEGO.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pieczone piersi z gęsi w sosie żurawinowym

Dzisiaj prezentuję z pieczone piersi z gęsi z sosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo tłuszczu, warto go wykorzystać do zrobienia smalcu w słoikach, ale to już inna bajka.


Składniki:
  • Dowolna ilość piersi z gęsi ( miałam 2 pojedyncze )
  • Sól
  • pieprz
  • Garść suszonej żurawiny
  • Żurawina ze słoika ( konfitura )
  • Pieprz cayenne
  • 50 ml śmietany słodkiej
  • 1 łyżeczka mąki




Wykonanie:

Suszoną żurawinę zalewamy niewielką ilością wody. Skórę na piersi z gęsi lekko nacinamy , całość przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni przez chwilę obsmażamy mięso. Następnie układamy w naczyniu do pieczenia, smarujemy konfiturą i dodajemy namoczoną żurawinę wraz z płynem. Pieczemy w temperaturze 190 o C przykryte folią aluminiową do miękkości ( miałam wiejską gęś, więc czas w tym przypadku jest dłuższy ), warto sprawdzać. Po upieczeniu, zbieramy wytopiony tłuszcz, pozostały płyn zlewamy, miksujemy, dodajemy śmietanę i mąkę, wlewamy do garnka. Jeżeli sosu jest zbyt mało możemy dodać trochę wody. Całość doprawiamy solą do smaku i pieprzem cayenne. Zagotowujemy. Podajemy razem z pokrojoną piersią z gęsi. SMACZNEGO.


niedziela, 21 grudnia 2014

Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym kurczakiem w sosie z curry

Czas na kolejną sałatkę. Dzisiaj sałatka o lekkim posmaku słodyczy curry z kaszą jaglaną, pieczonym kurczakiem w otoczeniu kolorowych i smacznych składników.


Składniki:
  • Elementy pieczonego kurczaka ( udo, pierś )
  • 1 woreczek kaszy jaglanej
  • 6 sporych pieczarek
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Kilka papryk marynowanych ( kawałków )
  • Kukurydza z puszki
  • Sól
  • olej
  • 3 łyżki majonezu
  • 50 ml śmietany słodkiej
  • 1 łyżeczka curry


Wykonanie:


Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Pieczarki kroimy w plasterki, lekko solimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Również pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy. W naczyniu ( kubku ) mieszamy majonez ze śmietaną i curry. Dodajemy do sałatki, ponownie mieszamy i gotowe. SMACZNEGO.

sobota, 20 grudnia 2014

Jajka faszerowane musztardowe z curry ( żółte ) i szpinakowe ( zielone )

Oto wariacje na temat faszerowanych jajek. Tak przygotowane jajka można podawać na święta, śniadanie, kolacje. W mojej rodzinie wszyscy uwielbiają jajka, znikają nawet nie wiadomo kiedy. Pozostałe i schowane jajka do lodówki po posiłku, bardzo szybko znajdują amatorów i na ogół nie zdążą ponownie pojawić się na stole.


Jajka musztardowe z curry ( żółte )
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • Szczypta curry
  • Sól
  • Natka pietruszki


Jajka szpinakowe ( zielone )
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 50 gram mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany ( gęstej, kwaśnej )
  • Sól, pieprz
  • Ketchup


Wykonanie:


Jajka kroimy na połowę i wyjmujemy żółtka. Jajka faszerowane żółte – rozcieramy żółtka, dodajemy musztardę, majonez, szczyptę curry. Doprawiamy solą. Mieszamy. Nakładamy farsz na jajka i przybieramy posiekaną pietruszką. Jajka faszerowane zielone – szpinak odsączamy, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, łyżkę śmietany. Doprawiamy sola i pieprzem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Nakładamy na jajka. Przybieramy ketchupem. SMACZNEGO.

piątek, 19 grudnia 2014

Drink: Sex na plaży - czyli Sex on the Beach

Ten drink ma wiele odmian, ale charakterystyczny smak nadaje mu likier brzoskwiniowy i sok z żurawiny. Zapewne spotkacie go w większości drink - barów na całym świecie. Oto moja wersja - wypróbowana i swojska. Oczywiście proporcje modyfikujcie według własnego smaku.


Składniki:
  • Wódka czysta 50 ml
  • Likier brzoskwiniowy 30 ml
  • Sok pomarańczowy 60 ml
  • Sok żurawinowy 60 ml
  • Plasterki cytryny i/lub pomarańczy do dekoracji
  • Lód - dowolna ilość
Wykonanie:

Alkohole wraz z sokami i dwiema kostkami lodu wkładamy do shakera i energicznie wstrząsamy. Wlewamy do wysokiej szklanki z dowolną ilością lodu. Dekorujemy plasterkami cytryny i pomarańczy. 
Miłego wieczoru!



Autor: Mirosław Górski

Pstrąg łososiowy pieczony z koperkiem i masłem

Piątek, no i rybka na obiad. Ten piątek zakorzenił się u nas przez lata, ale to w sumie dobrze, bo ryby są zdrowe. Dzisiaj pieczony pstrąg łososiowy z aromatycznym koperkiem. Pycha.


Składniki:
  • Filety pstrąga łososiowego (ok. 2 x 200 gram )
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju





Wykonanie:


Z filetów usuwamy ości ( bardzo dobrze sprawdza się do tego pęseta ), myjemy i osuszamy, układamy na foli aluminiowej, wywijamy brzegi. ( każdą osobno ) Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Koperek drobno kroimy i mieszamy z masłem oraz olejem. Przygotowaną masę nakładamy na rybę. Pozostawiamy chwilę do zamarynowania. W tym czasie możemy przygotować np. ziemniaki do obiadu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez ok. 15 minut. Dzięki foli aluminiowej łatwo rybę można umieścić na talerzu. Podajemy z ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO.

czwartek, 18 grudnia 2014

Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem

Na dzisiejszy poranek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom.


Składniki:

Ciasto ( na ok. 10 bułeczek )
  • 250 gram mąki
  • 12,5 gram drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 gram margaryny
  • 1 jajko
  • 1 ½ łyżki oleju


Nadzienie
  • 50 gram szynki gotowanej
  • 50 gram żółtego sera
  • 50 gram wypestkowanych oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • Sól, pieprz


  • Żółtko do posmarowania bułek
  • Czarnuszka, sezam do posypania bułek




Wykonanie:


Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO.

środa, 17 grudnia 2014

Pieczona papryka po portugalsku

Dzisiaj prezentuję przystawkę / sałatkę z pieczonej papryki  - po portugalsku. Danie oryginalne, pikantne, podawane jako przystawka zaostrzająca apetyt.


Składniki:
  • 4 czerwone papryki
  • Filety anchois
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka pietruszki
  • Sok z ½ cytryny + otarta skórka
  • Pieprz





Wykonanie:


Paprykę kroimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku w temp 200 oC przez około 30 minut. W międzyczasie zlewamy olej z filetów anchois, dodajemy do niego kapary, oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę z cytryny i sok oraz posiekaną pietruszkę. Wszystko razem ucieramy ( ja użyłam małego miksera ). Doprawiamy pieprzem. Nie solimy. Papryki po upieczeniu, przykrywamy na 5 minut i później usuwamy skórkę  ( po tym czasie skórka bardzo łatwo schodzi ). Paprykę dzielimy jeszcze na połowę ( wzdłuż ). Na każdy kawałek nakładamy filecik anchois i zawijamy w rulonik. Układamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem. Wstawiamy do lodówki na 3 -4 godziny. I gotowe. SMACZNEGO.

wtorek, 16 grudnia 2014

Kotlety mielone z jajkiem i sosem musztardowym

Idealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha.


Składniki:

Kotlety
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • Sól
  • vegeta
  • Pieprz
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 100 ml mleka


  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • olej


Sos musztardowy
  • 500 ml bulionu wołowego ( lub innego )
  • 3 spore łyżeczki musztardy
  • Ok. 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżeczki mąki


Wykonanie:


Bułkę tartą zalewamy mlekiem ( dzięki temu kotlety nie będą suche ).Do mięsa mielonego dodajemy 1 jajko, posiekaną pietruszkę oraz namoczona bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ugotowane jajka na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki ( wzdłuż ). Z mięsa mielonego formujemy placki i zawijamy w nie ½ jajka. Otaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Z gorącego bulionu odlewamy do naczynia ok 100 ml i dodajemy śmietanę oraz mąkę. Całość porządnie mieszamy. Do bulionu dodajemy rozmieszaną śmietanę z mąką oraz musztardę. Zagotowujemy, mieszając, najlepiej trzepaczką. Kotlety mielone podajemy z przygotowanym sosem, najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. SMACZNEGO.