Witajcie po przerwie. W tym roku
obrodziły brzoskwinie (sporo ich).
Dobrze, bo jabłek w sadzie się nie znajdzie. Zdecydowanie to rok śliwek i brzoskwiń.
Większa część owoców trafiła do butelek. I dzięki temu przedstawiam Wam kubusiowy
sok brzoskwiniowy.
Składniki:
- Brzoskwinie (dowolna ilość)
- Cukier
- Woda
Wykonanie:
Brzoskwinie
myjemy. Przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Brzoskwiń nie obieramy. Dokładnie
je miksujemy (bledujemy). Wlewamy do
garnka. W oddzielnym garnku rozpuszczamy cukier w wodzie (podgrzewamy). Dolewamy do brzoskwiń. Ilość wody i cukru zależy od
Waszych preferencji odnośnie do słodkości i gęstości (brzoskwinie mają różną słodycz). Sok gotujemy kilka minut. Wlewamy
do butelek i pasteryzujemy przez 20 minut. Teraz już tylko wystarczy odstawić
do piwniczki/ spiżarni i delektować się sokiem w dowolnym czasie. SMACZNEGO.