Recent Posts

niedziela, 31 maja 2015

Kompot z rabarbaru i jabłek z anyżem gwiaździstym

Kompot to chyba najbardziej prosty napój jaki można zrobić i to w dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty. Tym razem w moim kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu.


Składniki:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 duże jabłka
  • 3 l wody
  • Cukier
  • 3 owoce anyżu


Wykonanie:

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Również kroimy na mniejsze kawałki. Wlewamy wodę, dodajemy anyż oraz cukier do smaku. Całość gotujemy około 10 - 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem warto odcedzić przez sito. SMACZNEGO.

sobota, 30 maja 2015

Sałatka z wołowiną, szparagami i sosem holenderskim

Wczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim.


Składniki:
  • Kawałki gotowanej wołowiny
  • Gotowana marchewka
  • Główki szparagów
  • Sałata rzymska



Sos
  • 100 gram masła
  • 3 żółtka
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Cukier


Wykonanie:

Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Z żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. SMACZNEGO.

piątek, 29 maja 2015

Zupa krem ze szparagów

Sezon szparagowy w pełni, korzystajmy więc z niego, bo niestety trwa krótko. Na dzisiejszy dzień proponuję aromatyczny krem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę.


Składniki:
  • Kawałek wołowiny może być antrykot
  • Ok. 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie )
  • 10 - 15 cm pora
  • Pęczek szparagów
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 100 ml słodkiej śmietany






Wykonanie:

Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy mięso i marchew łyżką cedzakową ( już nie trafiają do zupy, odkładamy, wykorzystamy je jutro ), pozostałe warzywa pozostawiamy. Do bulionu wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości szparagów. Po ugotowaniu całość miksujemy. Warto zupę po zmiksowaniu przelać przez sito, pozbędziemy się ewentualnych łykowatych włókien. Zaciągamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Podajemy z grzankami. SMACZNEGO.

czwartek, 28 maja 2015

Wołowe bitki w winie

Pamiętam, że bitki wołowe bywały na obiedzie jak przyjeżdżaliśmy w odwiedziny do teścia. Nie były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ).


Składniki:
  • Dowolna ilość wołowiny ( ja miałam około 1 ½ kg )
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ - 2/3 butelki wina czerwonego półsłodkiego ( miałam kadarkę )
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Olej do obsmażenia
  • 100 ml śmietany 18 % słodkiej
  • 2 łyżeczki mąki



Wykonanie:

Wołowinę kroimy na plastry, rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na rozgrzanej wysokiej patelni obsmażmy mięso, podlewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Po uduszeniu zlewamy sos przez sito, dodajemy do niego śmietanę z rozprowadzoną mąką. Doprawiamy, zagotowujemy i ponownie wlewamy do mięsa. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami. SMACZNEGO.

wtorek, 26 maja 2015

Sałatka z wędzoną makrelą, czerwoną fasolą i kiełkami

Och te sałatki, mogłabym żywić się tylko nimi. Pewnie teraz tak mówię, ale nie ukrywam lubię sałatki, w sumie robię ich sporo. Często z tego co wpadnie mi w ręce. Dzisiaj proponuję sałatkę z makrelą wędzoną i jak to sałatka - jest smaczna.



Składniki:
  • Wędzona makrela
  • 2 ogórki małosolne ( można wykorzystać zamiennie kiszone )
  • Czerwona fasola z puszki
  • ½ szklanki startego sera
  • Majonez



Wykonanie:

Makrelę obieramy, pozbywamy ości i dzielimy na mniejsze kawałki.  Ogórki kroimy w słupki. Fasolę po wyjęciu z puszki, przepłukujemy zimną wodą. Po odcedzeniu umieszczamy w sałatce razem z serem tartym. Do całości dodajemy majonez. Mieszamy. Na sałatce układamy kiełki. Na ogół nie ma konieczności doprawiania solą, gdyż makrela jest solona jak i ogórki. SMACZNEGO. 

niedziela, 24 maja 2015

Restauracja Rybna Rodzinna – „Piekielny Hotel” w Otominie


Do Otomina pojechaliśmy w poszukiwaniu jednej z kuchennych rewolucji Magdy Gessler. Ponieważ pomysł przyszedł nam do głowy w ostatniej chwili nie  zabraliśmy ze sobą dokładnego adresu, licząc na dobre oznakowanie i reklamę. Położony tuż przy granicy z gdańską metropolią Otomin to w końcu nieduża wieś. Okazało się, że dobrego oznakowania zabrakło, za to całkiem przypadkiem znaleźliśmy się przy hotelu, w którym przeprowadzono inną rewolucję w programie „Piekielny Hotel”. Znaleźliśmy tam restaurację rybną, której my, miłośnicy tego co pływa nie mogliśmy przepuścić. Lokal przypominał z zewnątrz dawny sklep gminnej spółdzielni odremontowany i upiększony. Wewnątrz to samo – trzeba przyznać, że zaaranżowano tą salę ze smakiem i bardzo konsekwentnie, unikając pomieszania stylów. Gustownie, stylowo i przestronnie. Miejsc wolnych sporo, ale w końcu byliśmy tam wczesnym niedzielnym popołudniem. W karcie ciekawy wybór dań z przewagą rybnych – jak to sugerowała nazwa restauracji. Na przystawkę poprosiliśmy o śledzia po kaszubsku. Mąż jak zwykle nie przepuścił zupie rybnej (w karcie nazwano ją „kaszubską”), a ja konserwatywnie poprosiłam o żurek. Na drugie danie ja zamówiłam miks pierogowy, a mąż smażonego sandacza. Pierwsze zaskoczenie pojawiło się kiedy przed przystawką zaserwowano nam zupę – ale uznaliśmy, że pewnie chodziło o podanie jej na ciepło. Zupy podano bardzo ładnie – na estetycznej i ciekawej zastawie. Co do rybnej, to zacytuję mojego ślubnego: nie wystarczy do pomidorowej dodać pokrojonego rybnego filetu – kaszubi tak zupy nie robią. Niesmaczna nie była, ale rybnego smaku zdecydowanie w niej zabrakło. Mój żurek określiłabym jako poprawny. To samo powiem o pierogach, które były smaczne, świeże ale nie zachwycające. Sandacz był za to wyśmienity – wysmażony idealnie z dobrze dobranymi dodatkami. A na deser dostaliśmy w końcu przystawkę - ogromną porcję śledzia w śmietanie z ziemniakami, które to danie  powinno pewnie znaleźć się w karcie wśród dań głównych. W sumie było nieźle – Restauracja Rybna w Otominie ma potencjał i widać, że się tam starają. Jedzenie podają świeżo przygotowane i dbają o wybór ryb. Pewnie tam kiedyś wrócimy.




sobota, 23 maja 2015

Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie

Na jutrzejszy popołudniowy smakołyk polecam jabłecznik cytrynowy na biszkopcie w doborowym towarzystwie pachnącej kawy. Jeszcze lepiej będzie smakować jak zaprosimy kogoś bliskiego - wówczas i przyjemność będzie większa. Polecam.


Składniki:

Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu


Masa
  • Prażone jabłka – słoik 900 gram
  • 1 kisiel cytrynowy ( duży )
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki cukru


  • Cukier puder do posypania




Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Po wystudzeniu kroimy na dwa placki. Do garnka wkładamy prażone jabłka, dodajemy cukier. Całość podgrzewamy mieszając. W szklance wody rozpuszczamy kisiel i dodajemy do masy. Masę gotujemy i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki i aby się nie przypaliło. Lekko wystudzoną masę nakładamy na jeden placek biszkoptu i przykrywamy drugim. Po całkowitym wystudzeniu ciasto jest gotowe. Przed samym podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.

piątek, 22 maja 2015

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i dymką

Kolejna propozycja sałatki ziemniaczanej w moim wykonaniu, idealnej na grilla, zresztą nie tylko. Zaczyna znikać, gdy miska dotknie stołu i to pewnie jej jedyna  wada, bo trzeba pilnować J.


Składniki:
  • Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków w mundurkach ( ja miałam 7 )
  • 2 ogórki kiszone
  • Cebula dymka ( 2 gałązki )
  • 200 ml majonezu
  • 100 śmietany słodkiej
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka mielona papryka
  • 2 -3 kawałki suszonych pomidorów w oleju





Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na plastry około 1 cm. Cebulę ze szczypiorem drobno siekamy, ogórki kroimy w większą kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. W misce układamy ziemniaki, smarujemy sosem, posypujemy ogórkami i cebulą dymką. Ponownie układamy ziemniaki i tak do zużycia wszystkich składników. Na koniec dodatkowo dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. SMACZNEGO.

czwartek, 21 maja 2015

Karkówka chrzanowa w warzywach

Przepis wymyśliłam z potrzeby chwili, chciałam coś zmienić. I tak się pojawiła karkówka chrzanowa. A co mi szkodzi, powiem… jest pyszna. Koniecznie spróbujcie.


Składniki:
  • 8 plastrów karkówki
  • 2 marchewki
  • Kawałek korzenia selera
  • 3 spore łyżki chrzanu ze słoika
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Vegeta
  • Bulion 500 ml





Wykonanie:

Plastry karkówki ( grubości około 1 cm ) przyprawiamy vegetą i pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin ( można na noc pozostawić w lodówce ). Po tym czasie obtaczamy w mace i podsmażamy na patelni z olejem. Wykładamy do naczynia do zapiekania. Na patelni po smażeniu karkówki przesmażamy startą marchewkę i seler. Podlewamy bulionem i dodajemy trzy spore łyżki chrzanu. Warzywami z bulionem zalewamy karkówkę i wstawiamy nagrzanego piekarnika do 190 o C. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy do miękkości przez około 1 godzinę. SMACZNEGO.

wtorek, 19 maja 2015

Sałatka z ryżem i kurczakiem w curry

Dawno, dawno temu…no właśnie dawno temu dostałam przepis na sałatkę ryżową z kurczakiem. Przepis posiadam w swoim starym zeszycie lecz w tym przypadku nie mogę zrobić zdjęcia bo obraz byłby niekompletny. Parę lat temu pies dorwał się do zeszytu i część jego ucierpiała ( myślę, że zeszyt bardzo mu pachniał cukrem wanilinowym i innym smakołykami ). Dzisiaj przedstawiam trochę uproszczoną wersję. Był kurczak z rosołu, był ryż który pozostał z obiadu i tak powstała sałatka na kolację i śniadanie.


Składniki:
  • ½ gotowanej piersi z kurczaka
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • ½ opakowania rodzynek
  • ½ słoika majonezu – małego
  • Śmietana słodka 18% ( tyle co majonezu )
  • 1 - 2 łyżeczki przyprawy curry




Wykonanie:

Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się zaparzyły i stały się miękkie. Po około 30 minutach odsączamy rodzynki. Ryż, pokrojonego kurczaka i rodzynki razem łączymy. Z majonezu, śmietany i przyprawy curry przygotowujemy sos. Sos dodajemy do ryżu z kurczakiem. Mieszamy i gotowe. Ekspresowa sałatka gotowa. SMACZNEGO.

sobota, 16 maja 2015

Makrela z grilla z koperkiem i nutą cytrynową

Aby stać się posiadaczem tej bardzo smacznej ryby w postaci świeżej, „wykorzystuję” moją córkę ( kupuje ją w Makro ). Nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek w typowym sklepie sieciowym widziałam ją w takiej postaci a szkoda. Ryba jest pyszna. Na grilla idealna, nie jest sucha, ości w minimalnej ilości i oczywiście „dużo ryby w rybie” a nie tylko skóra. A zapomniałabym jeszcze dodać jest tania. Jeżeli macie możliwość jej zakupu w świeżej formie, nie zastanawiajcie  się nawet minuty.


Składniki:
  • Dowolna ilość świeżej makreli ( jedna na głowę )
  • Gałązki koperku
  • Gałązki selera naciowego
  • Sól
  • Ziołowa przyprawa do ryb
  • Otarta skórka z cytryny






Wykonanie:

Z makreli pozbywamy się głowy. Porządnie myjemy ( nie ma łusek – rewelacja ). Rybę nacinamy w kilku miejscach od kręgosłupa do brzucha – skórę. Przyprawy lepiej będą aromatyzowały rybę. Makrelę solimy i przyprawiamy ziołową przyprawą. Do brzucha wkładamy gałązkę koperku i gałązkę selera naciowego. Na sam koniec na rybę ścieramy skórkę z cytryny ( oczywiście wyszorowane i sparzonej ). Pozostawiamy do zamarynowania i sami zajmujemy się rozpalaniem grilla J. Warto do grillowania ryby wykorzystać specjalny metalowy ruszt. No i grillujemy aż będzie pięknie przyrumieniona. SMACZNEGO.

piątek, 15 maja 2015

Młoda kapusta z warzywami na słodko – kwaśno

Jak to na wiosnę bywa, w sklepach pojawiają się młode, świeżutkie warzywa. A to sezon na szparagi a to na ogórki i oczywiście na młodą kapustę. I tak dzisiaj młoda kapusta w moim wykonaniu. Nawet nie pamiętam genezy powstania  tego dania, w sumie nie istotne. Kapustę w ten sposób robię od dawna. Niekiedy zmieniają się w niej warzywa, coś dodaję a coś ujmuję, ale sama istota dania pozostaje niezmienna.


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • ½ cebuli
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 – 2 łyżeczek vegety
  • Ew. sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Ok. 3 łyżek octu spirytusowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • Woda



Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Marchewkę, pietruszkę i seler, obieramy i ścieramy na tarce warzywnej razem z papryką. Cebule kroimy w słupki. Wszystko dodajemy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy vegetę, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, cukier. Dusimy jeszcze około 10 minut. Jeżeli istnieje taka potrzeba możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO.

czwartek, 14 maja 2015

Dżem rabarbarowy z pomarańczą i nutą wanilii

Kolejna propozycja z rabarbarem w roli głównej. Dzisiaj przestawiam dżem słodko – kwaskowaty z nutą pomarańczy i wanilii. Cóż więcej dodać, trzeba spróbować.


Składniki:
  • 800 gram rabarbaru po obraniu
  • 400 gram cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • woda




Wykonanie:

Obrany rabarbar kroimy na małe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody przez około 15 minut. Po tym czasie rabarbar przecieramy przez sito. Pomarańczę szorujemy, parzymy, ścieramy na tarce ( najdrobniejszej )skórkę. Następnie obieramy dokładnie aby pozbyć się białych osłonek. Wszystko razem z cukrem dodajemy do przetartego rabarbaru. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy aby nie masa się nie przypaliła. Gotujemy tak długo aż będzie odpowiednio gęsta. Gorący dżem nakładamy do wygotowanych słoików. SMACZNEGO.

wtorek, 12 maja 2015

Garnek chłopski – danie jednogarnkowe

To już kolejne danie z cyklu jednogarnkowych i oczywiście dla zapracowanych. Sycące, smaczne i przygotowujemy je szybko. Idealne gdy nie mamy pomysłu i dużo czasu.


Składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 600 gram ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 8 pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 500 ml wody
  • Sól
  • Pieprz
  • olej
  • Ser tarty



Wykonanie:

W naczyniu typu wysoka patelnia, wlewamy oko 2 łyżek oleju, podsmażamy mięso mielone przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cebulę i ponownie chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek pokrojony w słupki i dalej smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i spore kostki ziemniaków. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków i marchewki. Gdy podczas duszenia wyparuje nam zbyt dużo płynu, można dolać wody. Danie podajemy posypane serem tartym. SMACZNEGO.

niedziela, 10 maja 2015

Sangria – jeszcze jedno wspomnienie z Costa Blanca

Sangria to jeszcze jedna specjalność hiszpańska, która podbiła serca i podniebienia całego świata. Muszę powiedzieć, że tak smacznej jaką piliśmy w Benidorm nigdy nie kosztowaliśmy – chociaż owoców nie było w niej zbyt wiele. Doskonale  orzeźwia i gasi pragnienie. Zachęceni smakiem spróbowaliśmy własnej sangrii przygotowanej na owocach, jakie akurat były pod ręką. Może nie wyszła jak hiszpańska, ale domownikom smakowała. Jeśli uruchomicie wyobraźnię i inwencję wasza wersja może być jedyna i niepowtarzalna w swoim rodzaju. A więc do dzieła!




Składniki:

  • Wino czerwone wytrawne 0,75 l.
  • Sok pomarańczowy – szklanka
  • Woda gazowana – szklanka
  • Syrop cukrowy lub cukier – do smaku, jeżeli uznacie, że jest zbyt mało słodka.
  • Owoce: obowiązkowo słodkie pomarańcze, kulki wycięte z arbuza, truskawki, kilka plasterków kiwi, kilka plasterków słodkiej miękkiej gruszki (to w mojej wersji)
  • Dużo lodu.


Wykonanie:

Płynne składniki mieszamy w odpowiednim dzbanku lub wazie. Dodajemy lód i opcjonalnie owoce. Sangrię możemy nalewać jak poncz, nabierając ją łyżką z wazy, albo nalewać z dzbanka. Ja preferuję ten drugi sposób, przy czym owoce umieszczam w dużym kielichu oddzielnie a potem zalewam je winem wraz z lodem. Polecam!


Autor: Mirosław Górski

sobota, 9 maja 2015

Bukiet warzyw na grilla

Sezon grillowy w pełni. Chyba początek sezonu jest najlepszy, najbardziej smakowity. Dzisiaj proponuję odmianę warzywną z odrobiną wędzonego boczku dla podkręcenia smaku. Do przygotowania tego dania wykorzystałam specjalną patelnię do grillowania warzyw, ale można wykorzystać tacki.


Składniki:
  • 3 ziemniaki
  • 1 młoda cukinia
  • 1 główka czosnku
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • Spory pomidor
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka proszkowana
  • Olej





Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, podobnie cukinię. Pieczarki na połowę. Czosnku nie obieramy ale tylko przekrawamy na połowę, również cebulę. Boczek na mniejsze kawałki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy trochę oleju, mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania, na około 30 minut. Podczas grillowania przykrywamy całość folią aluminiową. Od czasu do czasu mieszamy. Grillujemy do miękkości. SMACZNEGO.

piątek, 8 maja 2015

Ciasto z rabarbarem – na szybko

Tego roku w moim ogrodzie wyrósł piękny rabarbar ( mam go w sumie drugi rok ). Zaczęłam od zrobienia ciasta, oczywiście na tym nie zakończę, dopiero się rozkręcam. Dzisiaj proponuję bardzo łatwe ciasto z rabarbarem, idealne do filiżanki pachnącej kawy.


Składniki:
  • 250 gram tłuszczu ( margaryna )
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
  • 4 spore pędy rabarbaru ( może być więcej )
  • 2 łyżki cukru
  • Cukier puder do posypania




Wykonanie:

Typową prostokątną  blachę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , ale nie gotujemy. Gdy ostygnie dodajemy kolejni składniki jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto umieszczamy na blaszce. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki około 2 cm, mieszamy z 2 łyżkami cukru. Rabarbar wykładamy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 o C na zloty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.