Recent Posts

piątek, 28 sierpnia 2015

Pomidory na grilla nadziewane dynią z trzema serami

Kolejny przepis z pomidorami w roli głównej. Tym razem jednak inaczej bo w formie grillowanej. W ogrodzie znalazłam maleńką dynię i postanowiłam ją wykorzystać ( najczęściej nadmiar usuwam aby nie podbierały składników odżywczych dyni wybranej ). Początkowo chciałam użyć cukinię, ale niestety cukinii w tym roku mam tyle co na lekarstwo, bo ślimaki są szybsze. Możecie spróbować z cukinią.


Składniki:
  • Średniej wielkości pomidory ( 12 sztuk )
  • 1 mała dynia/ lub cukinia
  • Ser mozzarella ( ok. 2 łyżki ) + plasterki
  • Ser lazur  ( ok. 2 łyżek )
  • Ser camembert ( ok. 2 łyżek )
  • Sól
  • Bazylia suszona
  • Oregano suszone





Wykonanie:

Z pomidorów odkrawamy czubki i wydrążamy część miąższu. Dynię kroimy w kostkę. Do dyni dodajemy 2 łyżki startego sera mozzarelli, pokruszony lazur i pokrojony camembert. Dodatkowo dodajemy część wydrążonego, pokrojonego miąższu pomidorów. Doprawiamy solą, bazylią i oregano. Po wymieszaniu składników, nakładamy farsz do wydrążonych pomidorów. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy w naczyniu przystosowanym do zapiekania na grillu, przykrywamy ( można użyć folii aluminiowej, tacki do grilla ) i grillujemy do czasu gdy ser się rozpuści a pomidory zmiękną. SMACZNEGO.

wtorek, 25 sierpnia 2015

Surówka z pomidorów w otoczeniu czosnku i oliwek

Ostatnio czasu nie mam zbyt wiele. No cóż inne ważniejsze obowiązki wzięły górę. Pomidory w szklarni dojrzewają na potęgę, mimo braku czasu staram robić z nich jak najwięcej potraw. Dzisiaj przygotowałam surówkę z pomidorów z dodatkami. Może wykorzystacie ten przepis. Polecam, bo pomidory są bardzo zdrowe.


Składniki:
  • 5 pomidorów
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki czosnku marynowanego w oleju
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • Sól
  • Oliwa z oliwek



Wykonanie:

Pomidory kroimy w większą kostkę. Czosnek i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Cebulę siekamy w drobna kostkę. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i polewamy oliwą ( około 2 łyżki ). Całość mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO.

sobota, 22 sierpnia 2015

Górka cielęca duszona w sosie śmietanowym

Wcześniej pisałam, że cielęcinę kupuję bardzo rzadko ( głównie dlatego, że nie jest ona zbyt często dostępna, no i jest droga ), ale jak gdzieś mi się trafi to korzystam z okazji. Dzięki temu dzisiaj przedstawiam cielęcinę w sosie śmietanowym. 



Składniki:
  • Górka cielęca
  • Sól
  • Vegeta
  • Pietruszka z czosnkiem ( suszone )
  • Masło klarowane
  • Olej
  • woda
  • 300 ml śmietany



Wykonanie:

Cielęcinę przyprawiamy solą, vegetą i suszoną pietruszką z czosnkiem. Lekko zwilżamy olejem. Pozostawiamy w lodówce na kilka godzin do zamarynowania. Po tym czasie obsmażamy cielęcinę na maśle klarowanym z obu stron. Po chwili podlewamy 100 wody i śmietaną. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Bardzo dobrze jest do tego wykorzystać szybkowar. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je z garnka. Sos przyprawiamy ewentualnie solą ( jeżeli śmietana się zwarzy można cały sos przez chwilę zmiksować ) i odparowujemy do pożądanej ilości i gęstości. SMACZNEGO.

czwartek, 20 sierpnia 2015

Kalafior smażony

Każdy wie jak smakuje kalafior. Najczęściej zjadamy go w postaci gotowanej ( można również na surowo ). Szczytem rozpusty jest podanie go w bułką tartą i masełkiem. Nie ukrywam jest pyszny. Dzisiaj prezentuje trochę inna wersję kalafiora – obgotowany, przyprawiany i obsmażony. To dla urozmaicenia.




Składniki:
  • 1 kalafior
  • Ziołowa przyprawa do ziemniaków
  • Masło klarowane
  • Woda
  • Sól



Wykonanie:

Kalafiora płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ważne jest oby ugotować go al dente ( czyli na pół twardo ). Po ugotowaniu kalafiora wyjmujemy z wody, odsączamy. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ziołową przyprawa do ziemniaków. Następnie smażymy na patelni z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

wtorek, 18 sierpnia 2015

Boczek pieczony – na zimno do kanapek

Boczek piekę bardzo rzadko, pewnie raz na kilka lat. Nadszedł ten moment. A wszystko przez to, że w sklepie za ladą chłodniczą „uśmiechał się” do mnie elegancki boczek. Nie mogłam przejść obojętnie. I tak trafił do mnie, dzięki temu prezentuje go Wam.


Składniki:
  • 2 ½ kg boczku ( dobrze gdyby był gruby )

Marynata
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 ½ vegety
  • 4 łyżeczki majeranku ( czubate )




Wykonanie:

Do kubka wlewamy olej i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Mieszamy. Z obu stron, na umyty i osuszony boczek nakładamy marynatę. Zamarynowany boczek pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc pod przykryciem w lodówce. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 o C przez 2 godziny. Po podpieczeniu z obu stron nakładamy folię aluminiową ( aby boczek podczas pieczenia nie wysechł ) i pieczemy dalej. Po upływie ok. 2 godzin wyłączamy piekarnik i pozostawiamy boczek w ciepłym piekarniku. Po wystudzeniu boczek wyjmujemy z blaszki, zawijamy w folie aluminiową i przechowujemy w lodowce. Pycha. SMACZNEGO.

sobota, 15 sierpnia 2015

Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym

Upały doprowadziły do tego, że na ten czas zaprzestałam używać piekarnika. Nie chcę dodatkowo podnosić temperatury w domu. Jest godzina 9 a na dworze już 24 stopnie. Chyba zmęczyły mnie już upały. Na dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie.



Składniki:
  • 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych )
  • 150 gram sera gorgonzola
  • Czerwona słodka papryka
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • 400 ml śmietany 18%
  • Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu )
  • ½ papryki czerwonej świeżej
  • Woda
  • Mąka
  • Sól
  • Olej
  • sznurek





Wykonanie:

Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa ). Natkę pietruszki siekamy i mieszamy z serem. Masę serową dzielimy na 6 części ( tyle ile mamy filetów ). Do każdej kieszonki wkładamy przygotowaną masę serową. Końcówkę fileta związujemy ściśle sznurkiem. Przyprawiamy solą i czerwoną papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nadziane filety. Po chwili podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy. ½ papryki kroimy w bardzo małą kostkę, dodajemy do mięsa. Również dodajemy sos paprykowy ( ilość zależy od naszego gustu ) Do śmietany wsypujemy  2 łyżeczki mąki, energicznie mieszamy. Wlewamy do mięsa. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i ewentualnie dodajemy dodatkowo sos paprykowy. Wszystko jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy i gotowe. SMACZNEGO. 

czwartek, 13 sierpnia 2015

Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików

Wysyp ogórków u mnie nadal trwa. Walczę z sobą żeby ponownie iść je zebrać. W końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki temu powstała prezentowana dzisiaj sałatka.


Składniki:
  • 8 kg ogórków
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 mała główka kapusty
  • 3 cebule
  • 3 łyżki soli



Zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 3 łyżki soli
  • 4 łyżeczki gorczycy

olej


Wykonanie:

Ogórki myjemy ( nie obieramy ) szatkujemy w cienkie plasterki, paprykę również oraz kapustę. Warto zaopatrzyć się w przystawkę do szatkowania nakładaną na maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i również kroimy. Całość posypujemy 3 łyżkami soli. Mieszamy. Pozostawiamy na godzinę aby całość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok,  wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy słoiki i wlewamy do każdego słoika łyżeczkę oleju. Zamykamy i pasteryzujemy około 20 minut. SMACZNEGO.

wtorek, 11 sierpnia 2015

Zupa z zielonego ogórka

Od czasu do czasu robię zupę z zielonego ogórka. Oczywiście zawsze wypada to na okres gdy ogórki są w szczycie sezonu. Wiele lat temu zakupiłam urządzenie kuchenne do którego dołączona była książka - i to właśnie z niej jest ten przepis. Byłam zaskoczona, że  z zielonego ogórka można zrobić zupę, a dodatkowo, że jest taka smaczna. Smakuje jak świeży ogórek! Tego kto nie próbował zachęcam do skorzystania z przepisu.


Składniki:
  • 1 ¼ l wody
  • 300 gram zielonego ogórka
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 mały serek topiony kremowy lub ½ w kostce
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • Vegeta
  • Pieprz
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku




Wykonanie:

Ogórki myjemy ( nie obieramy ) i miksujemy. Dodajemy wodę i pozostałe składniki. Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 12 minut i przez cały czas mieszamy. Możemy podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub po prostu z koperkiem. Zupa jest smaczna na ciepło i na zimno. SMACZNEGO.

niedziela, 9 sierpnia 2015

Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna




Lokal ten, zapewne dobrze znany mieszkańcom Kwidzyna, może być nieco ukryty dla osób przejeżdżających tędy lub przebywających tu gościnnie. Szukajcie go pomiędzy miejscowościami Brachlewo przy drodze 55 a Podzamcze przy drodze 518 – biegnie tam dobrze oznaczony dojazd. Hotel i restauracja położone są na skraju lasu w XVI – wiecznym, starannie odrestaurowanym  zabytkowym dworze. Rozciąga się stąd urokliwy widok na panoramę położonej u stóp wysoczyzny doliny Wisły. Bywaliśmy tu kilkakrotnie i zawsze wyjeżdżaliśmy z dobrym wrażeniem – choć zdarzały się tu drobne wpadki i zaskakujące zdarzenia. Przed wielu laty, na samym początku działalności pensjonatu zmarzliśmy tu niemiłosiernie patrząc z zazdrością na odzianą w kożuszkowy serdaczek i zakopiańskie ciepłe kapcie kelnerkę. Innym razem zawiódł czytnik kart kredytowych. Ostatnio wizytę uprzykrzyły nam osy, ale w stopniu umiarkowanym – można było wytrzymać. Najważniejsza jest tu kuchnia. Byliśmy na obiedzie w czwórkę, więc przegląd karty zrobiliśmy dość gruntowny. Zacznijmy więc od przystawek. Befsztyk angielski siekany z czosnkiem okazał się urozmaiconą i odmienną wersją znanego wszystkim tatara - naprawdę smaczny i naprawdę godzien polecenia. Równie oryginalny i smaczny okazał się łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator żurku oceniłam wersję Białego Dworu na czwórkę (przede wszystkim dlatego, że jadałam lepsze). Mój mąż, nie znalazłszy zupy rybnej zaspokoił podniebienie słodko – kwaśną egzotyczną zupą z owocami morza. Ocenił tą zupę bardzo wysoko – bo krewetek i małży było w niej pod dostatkiem, a dodatek imbiru okazał się tu strzałem w dziesiątkę. Najsłabiej wypadła zupa - krem z grzybów leśnych, ale nie oznacza to oczywiście, że była niesmaczna. Po obfitych porcjach nie starczało sił na desery – tylko młodzież nie odmówiła sobie frajdy naprawdę dobrych lodów (zwłaszcza truskawkowych!) i sernika (miłośnik sernika nigdy mu nie przepuści, jeśli zobaczy go w karcie). Podsumowując – jedzenie nas zadowoliło, co z nawiązką zrekompensowało drobne mankamenty – niezbyt wygodne fotele na tarasie, kołyszący się lekko stół i pojedynczo się pojawiające osy. Jeśli do plusów dodamy sympatyczną obsługę i piękne widoki – naprawdę warto wybrać się do Białego Dworu.



czwartek, 6 sierpnia 2015

Chłodnik selerowy

Kolejny przepis na chłodnik. Trochę już tych chłodników na moim blogu już się nazbierało i myślę, że to nie koniec. Na dzisiaj przygotowałam chłodnik selerowy. Upały nie odpuszczają, a ma być jeszcze cieplej. Chłodna zupa jest więc jak najbardziej na miejscu.


Składniki:
  • 1 średni por
  • Seler naciowy ( około 12 łodyg )
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • ½ l bulionu lub wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Sól
  • Szczypta pieprzu cayenne





Wykonanie:

Pora porządnie myjemy, kroimy na plasterki razem z selerem. Na  wysoką patelnię lub garnek wykładamy masło. Dodajemy posiekaną cebulę, seler naciowy i pora, szklimy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak i podlewamy bulionem. Przyprawiamy dodatkowo szczypta pieprzu cayenne. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Gotową zupę miksujemy i przecieramy przez sito. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy po schłodzeniu. SMACZNEGO.

wtorek, 4 sierpnia 2015

Lekka surówka z pomidorami i cebulą czosnkową

Upały, upały i upały. Nie wiem jak Wy ale zbyt dużych upałów nie lubię. Moje zwierzęta chyba też za nimi nie przepadają. Gotować się nie chce, z jedzeniem bywa różnie.  I tak na dzisiaj proponuje lekką surówkę z pomidorami.



Składniki:
  • Sałata masłowa
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki małosolne
  • Cebula czosnkowa
  • 1/3 opakowania sera fety
  • 5 rzodkiewek
  • Sos sałatkowy ogrodowy knorr

Wykonanie:

Przygotowujemy sos do surówki. Sałatę dokładnie myjemy, odsączamy ( bardzo dobre jest urządzenie do mycia sałaty, dzięki któremu idealnie odwirujemy sałatę ). Cebulę kroimy w cienkie plasterki i rozdzielamy na pojedyncze krążki. Ogórki również kroimy w plasterki i na połowę. Rzodkiewki i pomidory w kostkę. Wszystko razem łączymy. Na górze umieszczamy pokruszoną/ pokrojoną fetę. Całość polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

niedziela, 2 sierpnia 2015

Nektarynki z likierem śmietankowym przyprószone czekoladą

Deser lekki, smaczny a co najważniejsze prosty. Każdy z nas od czasu do czasu potrzebuje trochę słodyczy. Polecam szczególnie tym zapracowanym, zmęczonym którzy cierpią na ciągły niedobór czasu i oczywiście łasuchom. I tak dzisiaj deser na „lenia”.




Składniki:
  • Dowolna ilość nektarynek
  • Likier śmietankowy
  • Czekolada mleczna

Wykonanie:

Nektarynki myjemy, przekrawamy na połowę i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w miseczkach i polewamy likierem śmietankowym. Na koniec posypujemy tartą czekoladą i to wszystko. SMACZNEGO.

sobota, 1 sierpnia 2015

Fasolka szparagowa orzechowa

Początkowo fasolkę chciałam zrobić z sezamem, przeszukałam szafki w domu. I nic. Po chwili namysłu mój wybór padł na orzechy włoskie i to był strzał w dziesiątkę. Jeżeli macie w planach zrobić fasolkę szparagową, polecam dla odmiany zrobić ją z orzechami włoskimi. Orzechy nadają fasolce delikatnego orzechowego posmaku.


Składniki:
  • Dowolna ilość fasolki szparagowej
  • Orzechy włoskie  ( kilka sztuk )
  • Masło
  • Sól
  • Woda





Wykonanie:

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Z orzechów pozbywamy się łupin i miksujemy je tak aby wyglądem przypominały bułkę tartą. Na patelnię wykładamy masło ( łyżka lub dwie ), dodajemy odsączoną fasolkę. Chwilę razem przesmażamy. Pod koniec dodajemy zmiksowane orzechy. Mieszamy. I gotowe. Aromat orzechów roznosi się po całym domu. SMACZNEGO.