Recent Posts

niedziela, 31 lipca 2016

Słodki Jasio

Ten zapomniany przepis odnalazł się u nas przypadkiem przy sprzątaniu w szufladach. Przed laty miał w naszym domu wielkie powodzenie. Wypłowiały kartonik wycięty z jakiegoś opakowania whisky przypomniał nam o tym słodkim i sycącym smakołyku. Doskonale sprawdził się jako dodatek do jednego z niedawnych spędzonych rodzinnie wieczorów. Uważajcie jednak na jego kaloryczność! Nie polecam w nadmiarze!


Składniki:
  • 50 ml whisky (w oryginale Johnnie Walker Red Label, ale oczywiście można użyć innej)
  • 60 ml mleka lub śmietanki 12% (zdecydowanie lepsza jest śmietanka)
  • 3 łyżeczki płynnego miodu (jeśli wasz się skrystalizował wstawcie te 3 łyżeczki chwilkę do mikrofalówki).
  • Lód - oczywiście sporo.
  • Listek mięty i kilka goździków do dekoracji (tak radzą w oryginale).
Wykonanie:

Składniki wlewamy do shakera i energicznie mieszamy - około 1 minutę. Opcjonalnie można użyć miksera. Przecedzamy do szklanki i dekorujemy.Bardzo słodko i bardzo smacznie!




Autor: Mirosław Górski

piątek, 29 lipca 2016

Morszczuk argentyński smażony w cieście koperkowym

Piąteczek i kolejna rybka. Dzisiaj morszczuk smażony w cieście. Jest kilka zalet tak przygotowanej ryby. Podczas smażenia nie pozostawia aż tak intensywnego zapachu w domu a ryba po usmażeniu jest wilgotna i aromatyczna. Jeżeli nie macie morszczuka argentyńskiego możecie wykorzystać inną rybę. Ważne aby były to filety z ryby i najlepiej bez skóry. Polecam, bo warto.



Składniki:
  • 600 gram filetów z morszczuka
  • Sól
  • Ziołowa przyprawa do ryb
  • Olej do smażenia


Ciasto:
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • Mąka pszenna
  • Sól
  • Pęczek koperku






Wykonanie:

Morszczuka przyprawiamy z obu stron solą i przyprawą ziołową. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i tyle mąki aby zrobić bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto solimy, mieszamy aby nie było żadnych grudek. Koperek siekamy i dodajemy do ciasta. Również mieszamy. Wszystkie filety zanurzamy w cieście (wkładamy pojedynczo). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron obtoczone w cieście filety. Ryba idealnie pasuje do ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty (prezentowanej na blogu). SMACZNEGO.

środa, 27 lipca 2016

Ogórki korniszony / konserwowe

Jak u Was sezon ogórkowy? Wczoraj zakończyłam ogórki kiszone (zaplanowane i wykonane). Rozpoczęłam robienie korniszonów. Będą powstawały sukcesywnie, tak jak będą dojrzewały w ogródku. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem. Wykorzystuję go od lat. Dla domowników są to najlepsze ogórki korniszony na świecie (i z tego się cieszę najbardziej). Przepis dopracowywałam przez lata. Miarką płynu stała się sosjerka (tak też zapisałam w zeszycie). W końcu zmierzyłam pojemność sosjerki (stałaby się tragedia gdyby się potłukła), zaokrągliłam. Dzisiaj przedstawiam przepis przeliczony na mililitry.


Składniki:
  • ogórki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz w ziarenkach
  • koper
  • Gorczyca
  • Chrzan korzeń



Zalewa:
  • 1300 ml wody
  • 330 ml octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka soli
  • 7 łyżek cukru



Wykonanie:

Z podanych składników gotujemy zalewę. Do każdego słoika wkładamy: słupek chrzanu (ilość jak 4 -5 zapałek razem), ząbek czosnku, ½ łyżeczki gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy, kawałek cebuli oraz niewielką kopru (taki do kiszenia). Na koniec najważniejsze – ogórki. Układamy je ściśle w słoiku. Zalewamy przygotowaną zalewą. Zamykamy. Pasteryzujemy przez 15 -20 minut (dno garnka wykładamy ściereczką, wlewamy wodę. Ustawiamy słoiki, woda kończy się około 2 cm przed zakrętką. Gotujemy przez podany czas). Wyjmujemy z wody i odstawiamy aby słoiki się wystudziły i zamknęły. SMACZNEGO.

poniedziałek, 25 lipca 2016

Surówka na zielono

Na dzisiaj proponuję surówkę na zielono. Zasadą tej prostej surówki jest wykorzystanie warzyw i owoców w kolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo.


Składniki:
  • Sałata
  • ½ młodej zielonej cukinii
  • 2 ogórki małosolne
  • Pęczek szczypiorku
  • ½ zielonej papryki

Sos:
  • Oliwa
  • Sok z cytryny
  • Cukier
  • Sól
  • Koperek
  • Pieprz
  • woda




Wykonanie:

Sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki kroimy w paseczki przy pomocy obieraczki do warzyw. Do filiżanki wlewamy po 3 łyżki oliwy i wody, dodajemy sok z cytryny do smaku. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy koperek. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Dla zapracowanych zamiast samodzielnie przygotowanego proponuję gotowy sos do surówek, oczywiście zielony. SMACZNEGO.

czwartek, 21 lipca 2016

Klopsiki z indyka z cukinią i bakłażanem

Kolejny przepis z wykorzystaniem cukinii i dodatkowo bakłażana. Można je traktować jako danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić do niego bagietkę i obiad gotowy. Smacznie i szybko.



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 bakłażan
  • 300 gram mięsa mielonego z indyka
  • Pomidory krojone z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • Kilka pieczarek
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • Mleko około 50 ml
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 ząbki czosnku





Wykonanie:

Bułkę tartą zalewamy mlekiem (tak aby bułka stała się wilgotna). Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną bułkę, jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy małe klopsiki. Podsmażamy je na patelni z każdej strony. Cukinię i bakłażana kroimy w dużą kostkę i umieszczamy również na patelni. Smażymy razem. Paprykę kroimy na małe kawałki a pieczarki w plasterki. Dodajemy do całości. Na koniec dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. SMACZNEGO.

poniedziałek, 18 lipca 2016

Przekąska z cukinii

Sezon na cukinie w pełni. Cukinia to bardzo wdzięczny owoc (dla wyjaśnienia co jest owocem, każdy owoc powstaje z kwiatu, podobnie jak pomidor itd.). Dzisiaj przedstawiam małą przekąskę. Oczywiście w roli głównej cukinia, dodatkowo surowa.


Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 pomidor lub więcej
  • Ser mozzarella
  • Oliwa
  • Czosnek
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki




Wykonanie:

Cukinię myjemy (nie obieramy) i kroimy na plasterki około ½ cm. Układamy na talerzu. Skrapiamy niewielką ilością oliwy i lekko solimy. W kolejności układamy plasterek pomidora. Również lekko solimy oraz przyprawiamy niewielką ilością przepuszczonego przez praskę czosnku. Na koniec układamy ser mozzarella. Posypujemy mielonym pieprzem i układamy listek pietruszki. SMACZNEGO.

czwartek, 14 lipca 2016

Żeberka w sosie barbecue

Niedawno prezentowałam na blogu sos barbecue, dzisiaj natomiast prezentuję danie z wykorzystaniem tego sosu. Sos idealnie do tego pasuje. Nadaje żeberkom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania obu przepisów.



Składniki:
  • 1 ½ kg żeberek (paski)
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos barbecue – mały słoik (wielkość szklanki)
  • Bulion około 300 - 400 ml
  • olej




Wykonanie:

Żeberka kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Następnie podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka i podlewamy bulionem (warzywnym, można wykorzystać z kostki). Dusimy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodajemy sos barbecue. Przykrywamy i gotujemy do miękkości żeberek (jeżeli posiadacie szybkowar, to jest to idealne danie aby go wykorzystać). SMACZNEGO.

wtorek, 12 lipca 2016

Sałatka makaronowa z brokułem i jajami w czosnkowym aromacie

Tyle już razy mówiłam jak bardzo lubię sałatki, zresztą jak cała moja rodzina. Ta którą dzisiaj prezentuję wyszła przepysznie. Gdy raz ją zrobicie, gwarantuję, że będzie wracać do Waszego menu jak bumerang. Polecam.




Składniki:
  • Makaron fusilli 300 gram (można użyć innego)
  • ½ sporego brokułu
  • Mały pęczek szczypiorku
  • 4 jajka
  • Majonez light
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 ząbki czosnku






Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przelewamy do sita i hartujemy zimną wodą. Brokuł gotujemy al dente, również w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie gotowane produkty pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu brokuł roimy na mniejsze kawałki. Łączymy w makaronem. Dodajemy również pokrojone w kostkę jajka i posiekany szczypiorek. Czosnek przepuszczamy przez praskę i umieszczamy w sałatce razem z majonezem (około 3 łyżek). Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. SMACZNEGO.

niedziela, 10 lipca 2016

Bigos z młodą kapustą i żurawiną

Bigos zawsze warto zrobić. Można zrobić go na zasadzie porządków w lodówce bądź też celowo lub tak zwyczajnie gdy mamy na niego ochotę. W lodówce czekała w swojej kolejce młoda mała kapusta, kiszoną posiadam własną i tak to się zaczęło. Chciałam coś zmienić. Tak powstał bigos z żurawiną i pomidorami z puszki. Wyszło smacznie.



Składniki:
  • 1 mała młoda kapusta
  • Kiszona kapusta – słoik około 720 gram
  • 2 marchewki
  • Ok. 200  gram szynki wędzonej (można dodać różne)
  • Pomidory krojone z puszki
  • Pieprz
  • Bulion ½ l




Wykonanie:

Kapustę szatkujemy (w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy w bigosie. Podlewamy bulionem (można wykorzystać bulion z kostki). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem (na ogół nie potrzeba soli). Na koniec dodajemy garść suszonej żurawiny. Gotujemy wolno. Jak wiadomo bigos im dłużej gotowany tym lepszy, ale godzina gotowania też wystarczy. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Gdy zbyt bardzo odparuje nam bigos uzupełniamy wodą. SMACZNEGO.

piątek, 8 lipca 2016

Pieczone piersi z kaczki z brzoskwiniami

Pewnie każdy z nas zna pieczone piersi z kaczki z jabłkami. Dzisiaj dla urozmaicenia potrawy zamiast jabłek – brzoskwinie. Niedawno trafiłam na promocję w sklepie piersi z kaczki. Niezmiernie się ucieszyłam. Bo kto ich nie lubi. Pycha.


Składniki:
  • Piersi z kaczki dowolna ilość
  • Kilka brzoskwiń
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek





Wykonanie:

Skórę na kaczych piersiach lekko nacinamy. Całość nacieramy solą, przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Z brzoskwiń usuwamy pestki. Owoce kroimy na kawałki. Obkładamy nimi piersi i pozostawiamy do zamarynowania (można nawet zostawić na noc w lodówce. Marynujemy odwrotnie niż pieczemy, czyli skórą do dołu. Aromaty brzoskwiń lepiej przejdą). Następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 oC około godziny (zależy od wielkości i ilości, ja miałam ich 6) na początku skórą do góry. Potem podpiekamy z drugiej strony i przykrywamy folią aluminiową aby piersi nam nie wyschły. Warto podczas pieczenia sprawdzać widelcem (nakłuć) czy piersi są odpowiednio upieczone i miękkie. SMACZNEGO.

środa, 6 lipca 2016

Surówka z cukinii z dodatkiem pomidorów w bazyliowym sosie

Rozpoczęłam zbiór cukinii z mojego ogródka. Te najmłodsze są najsmaczniejsze. Większe muszą zaczekać na inną potrawę. W tym roku udało się coś ocalić przed ślimakami i dzięki temu mogę wykorzystywać cukinię do surówek.



Składniki:
  • Po ½ młodej zielonej i żółtej cukinii
  • 2 małe pomidory
  • Kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Cukier
  • Sól
  • Pieprz




Wykonanie:

Cukinie skrawamy na długie, cienki paski. Idealnie do tego celu nadaje się obieraczka do warzyw. Pomidory parzymy (polewamy wrzątkiem) i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i dodajemy do cukinii. Listki bazylii umieszczamy w małym podręcznym mikserze lub w moździerzu. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, cukier i sól do smaku oraz mielony pieprz. Ucieramy na jednolitą masę. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Delikatnie lekko mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO.

poniedziałek, 4 lipca 2016

Parówkowa pasta na kanapki

Zastanawiam się czy też macie też ten sam problem w identyfikacji czy to parówki czy serdelki. Do tej pory nie wiem. Kiedyś myślałam, że grube to serdelki a cienkie to parówki. Chyba się myliłam bo i te grube też bywają nazywane parówkami. Mimo problemu z nazewnictwem dzisiaj przedstawiam pastę parówkową (czy serdelki czy parówki nie ma znaczenia) na kanapki. Do śniadania pasowała idealnie.


Składniki:
  • 2 grube parówki
  • 1 spora łyżka majonezu light
  • ½ małego pęczka szczypiorku
  • Pieprz





Wykonanie:

Parówki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy mikserem/ blenderem. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem. Mieszamy. Szczypiorek siekamy i umieszczamy w paście. Ponownie mieszamy lecz delikatnie. I już można smarować kanapki. SMACZNEGO.