Drink ten należy z pewnością do klasyki – chociaż okres świetności i moda na ten napój chyba
już minęły. Szkoda, bo jego kluczowe składniki to nasze narodowe specjały.
Trawa żubrowa (Turówka leśna) rośnie
podobno jedynie w Białowieskiej Puszczy, a jabłka to przecież nasz sztandarowy
produkt eksportowy. Ciekawostką mojego drinka jest to, że powstał w całości z
domowych produktów. Przepis na sok jabłkowy pasteryzowany znajdziecie na tym
blogu. Wódka – to produkt domowy uzyskany z destylacji nieudanego wina
jabłkowego. Na jej bazie powstała żubrówka – co jest sprawą niezwykle prostą,
bo wymaga to jedynie włożenia kilku trawek do butelki. Jeśli więc ktoś z Was
szarlotki do tej pory nie pił – niech koniecznie spróbuje, a jeśli miał już tą
okazję – niech sobie o niej przypomni. Polecam!
Składniki:
- Żubrówka – 50 ml
- Sok jabłkowy – do smaku (tu ok. 100 ml)
- Lód
- Plasterek cytryny do dekoracji i smaku
Wykonanie:
Niezwykle
proste. Wszystko mieszamy w szklance i gotowe.
Przepis na żubrówkę
: ½ l wódki 40%, 2 trawki Turówki leśnej, szczypta cukru ( ¼ łyżeczki na 1 l ).
Odstawiamy na dwa tygodnie i po tym czasie delektujemy się naturalnym trunkiem.
Autor: Mirosław Górski