Kiedyś myślałam, że zrobienie zakwasu do
żurku jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Kilka dni i gotowe. A jaki
smaczny żurek z własnego zakwasu wychodzi. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 4 ½ szklanki przegotowanej wody
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 4-5 ząbków czosnku
- Skórka z kromki chleba razowego
Wykonanie:
Do słoja wlewamy
wodę. Odstawiamy, żeby przestygła (do
letniej). Wsypujemy mąkę. Dodajemy skórkę z chleba i ząbki czosnku.
Mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja postawiłam na oknie, na słońcu). Codziennie mieszamy zakwas. Po
około 4 - 5 dniach zakwas jest gotowy. Przelewamy do butelki przez sito. Możemy
użyć go bezpośrednio do zupy lub wstawić do lodówki na kilka dni. I gotowe.
SMACZNEGO.