Recent Posts

czwartek, 16 maja 2019

Orkiszowy zakwas do żurku

Kiedyś myślałam, że zrobienie zakwasu do żurku jest skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Kilka dni i gotowe. A jaki smaczny żurek z własnego zakwasu wychodzi. Koniecznie spróbujcie.



Składniki:
  • 4 ½ szklanki przegotowanej wody
  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Skórka z kromki chleba razowego




Wykonanie:

Do słoja wlewamy wodę. Odstawiamy, żeby przestygła (do letniej). Wsypujemy mąkę. Dodajemy skórkę z chleba i ząbki czosnku. Mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja postawiłam na oknie, na słońcu). Codziennie mieszamy zakwas. Po około 4 - 5 dniach zakwas jest gotowy. Przelewamy do butelki przez sito. Możemy użyć go bezpośrednio do zupy lub wstawić do lodówki na kilka dni. I gotowe. SMACZNEGO.

środa, 8 maja 2019

Zupa krem z zielonych szparagów (na szybko)

Kolejna odsłona szparagów. Dzisiaj w formie zupy. Dodatkowo z wykorzystaniem łykowatych, twardych części. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Polecam.



Składniki:
  • Twarde części z dwóch pęczków szparagów zielonych
  • 3 ziemniaki
  • 100 g fileta z kurczaka
  • Woda ok. 1 ½ l
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Śmietana słodka/ opcjonalnie






Wykonanie:

Szparagi kroimy na kawałki i umieszczamy razem z filetem w garnku z wodą. Zagotowujemy. Ziemniaki obieramy. Kroimy. Dodajemy do szparagów. Całość solimy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Blendujemy/ miksujemy na gładko. Przelewamy przez sito (niezbyt gęste). W ten sposób pozbywamy się łyka. Zupę doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą i dodajemy opcjonalnie śmietanę. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

środa, 1 maja 2019

Makaron orkiszowy z cukinią i szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam.



Składniki:
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 młoda cukinia
  • 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • Ser mozzarella
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Bulion/ woda
  • olej



Wykonanie:

Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut w temp. 180 o  C, aby później usunąć skórkę. Cukinię kroimy na plasterki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę, aby obciekła. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso mielone. Ze szparagów usuwamy łykowate części (wystarczy odłamać), pozostałe kroimy na kawałki. Razem z cukinią dodajemy do mielonego mięsa. Paprykę kroimy w paseczki i również wykładamy do pozostałych składników. Podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody. Doprawiamy do smaku solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilę razem dusimy, aż zmięknie cukinia. W oddzielnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Na talerz wykładamy ugotowany makaron i warzywa z mięsem. Posypujemy startą mozzarellą. SMACZNEGO.