Jak dokładnie wiecie gatunków pulpet może
być bardzo dużo. Dzisiaj dodajemy sporo zieleniny (w ten sposób możemy ją też przemycić). Traci ona wiele na wartości
podczas gotowania, ale lepsze to niż nic. Pulpety gotujemy stosunkowo krótko i
delikatnie.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka (może być też inne)
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- Duży pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka almette śmietankowe
- Bulion/woda
Wykonanie:
Do mięsa
mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, sól, pieprz, czubrycę i posiekaną
pietruszkę. Mieszamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety. Gotujemy je w
niewielkiej ilości bulionu warzywnego (ewentualnie
osolonej wody) przez kilkanaście minut. Pod koniec dodajemy 1 łyżkę almette
śmietankowe. I gotowe. SMACZNEGO.