Kolejne pulpety w moim wykonaniu, dzisiaj
jednak trochę inaczej a z dodatkiem warzyw. Ja wykorzystałam marchewkę i
cukinię. Warzywa nadają pulpetom lekkości. Do tego śmietankowy sos i dania
gotowe. Polecam.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 marchewka
- ½ młodej cukinii
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka śmietankowego almette
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- Bulion/ woda
Wykonanie:
Cukinię ścieramy
na tarce warzywnej, przekładamy na sito i lekko solimy (pozostawiamy kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody). Tak
samo ścieramy marchewkę. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki
tartej, startą marchewkę i odciśniętą cukinię. Całość doprawiamy solą i
pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Gotujemy w bulionie kilkanaście minut. Pod
koniec gotowania odlewamy część wywaru (tyle
ile potrzebujemy do sosu), dodajemy almette i w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy
skrobię ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, mieszając. Chwilę gotujemy aż
odpowiednio zgęstnieje. Pulpety podajemy razem z sosem i ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO.