Danie zainspirowane potrawą którą jadłam
niedawno w jednej w łódzkiej restauracji. Ze względu na to, że kaloryczność
tamtego dania była zbyt duża (ser,
śmietana) zmieniłam składniki, została podstawa czyli cykoria.
Składniki: na
dwie porcje
- 400 g cykorii
- 125 g mozzarelli light
- 50 ml passaty
- 1 pomidor
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- pieprz
Wykonanie:
Cykorię kroimy
na połowę i na podłużne kawałki. Blanszujemy w osolonej wodzie kilka minut.
Odcedzamy na sicie. Układamy w naczyniu do zapiekania (dwa). Cykorię smarujemy passatą, przyprawiamy pieprzem, czosnkiem
przepuszczonym przez praskę. Pomidor kroimy w plasterki, układamy na cykorii. Lekko
solimy. Ser kroimy na kawałki i wykładamy na wierzch zapiekanki. Zapiekamy w
piekarniku nagrzanym do 180o C przez około 20 -30 minut. Podajemy na
ciepło. SMACZNEGO.
Wartość
kaloryczna 1 porcji: ok. 150 kcal