Recent Posts

wtorek, 27 czerwca 2017

Surówka z rzodkiewek i papryki w sosie tzatziki

Dzisiaj przedstawiam kolejną surówkę w której główną rolę odgrywają rzodkiewki. Nadal są pyszne. Dodatkowo zielona papryka, kilka drobiazgów i surówka gotowa. Może być ona dodatkiem do obiadu i oczywiście świetnie pasuje do naszego narodowego grilla.



Składniki:
  • Pęczek rzodkiewek
  • ½ zielonej papryki
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ długiego ogórka
  • Sos w proszku tzatziki
  • Jogurt naturalny
  • Sól


Wykonanie:

Rzodkiewki i ogórka ścieramy na tarce jak do mizerii. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Całość lekko solimy. Sos tzaziki przygotowujemy z na bazie jogurtu zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy do surówki. Podajemy schłodzone. SMACZNEGO.

piątek, 23 czerwca 2017

Puree ziemniaczano – kalafiorowe zapiekane pod camembertem

Ostatnio nie miałam specjalnie wiele czasu na prezentowanie na blogu nowych dań, wiecie sami tak niekiedy w życiu bywa. Powoli wszystko wróci na dawne tory. Dzisiaj przedstawiam puree ziemniaczano – kalafiorowe zapiekane pod camembertem. Idealnie zastępuje typowe ziemniaki podawane na obiad. Pracy nie ma zbyt wiele a wygląd i smak oceńcie sami.



Składniki:
  • Kalafior ( mały – dwie pięści złożone razem)
  • Ziemniaki (kilka)
  • Masło
  • Kolendra mielona sól
  • Ser camembert ziołowy





Wykonanie:

Kalafior i ziemniaki gotujemy do miękkości oddzielnie. Odsączamy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy sporą łyżkę masła i przyprawiamy kolendrą i solą do smaku. Mieszamy. Wykładamy do kokilek. Na górę układamy plasterki sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez 20 minut. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

sobota, 17 czerwca 2017

Roladki schabowe z chrzanem i musztardą francuską

Schab jest bardzo wdzięcznym materiałem na wszelkiego rodzaju roladki i rolady. Na dzisiaj proponuję roladki o wyrazistym smaku, z musztardą i chrzanem, faszerowane suszonymi pomidorami i świeżą papryką.



Składniki:
  • Schab
  • Boczek parzony
  • Zielona świeża papryka
  • Suszone pomidory w oleju
  • Kilka pieczarek
  • Musztarda francuska
  • Chrzan tarty
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Bulion/ kostka bulionowa







Wykonanie:

Schab kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy płasko i z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą francuską. Następnie układamy po plasterku boczku, kawałku pomidora, papryki i pieczarki. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy nitką lub wykałaczkami (ja zawsze używam do tego celu nitki). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy roladki z każdej strony. Po chwili podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujemy roladki, powstały płyn zlewamy, miksujemy i przecedzamy przez sito. Z roladek usuwamy nitki i ponownie umieszczamy w sosie. Zagotowujemy i SMACZNEGO.

czwartek, 15 czerwca 2017

Sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy to źródło wielu witamin i soli mineralnych takich jak : witaminy C, K, B2 i kwasu pantotenowego. Ma działanie moczopędne, przeciwkrwotoczne, przeciwcukrzycowe, obniżające ciśnienie krwi i zwiększające odporność organizmu. Jak widzicie samo zdrowie a pokrzywy u nas nie brakuje. Uzbroicie się w grube gumowe rękawice i do dzieła. Warto go pić przez 2 tygodnie po łyżce dzienne.



Składniki:
  • Pokrzywa
  • Sok z cytryny
  • Miód
  • Woda




Wykonanie:

Pokrzywę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Całość miksujemy z dodatkiem wody. Przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy do smaku sok z cytryny i miód. Przechowujemy w lodówce i pijemy codziennie po 1 łyżce. SMACZNEGO. 

piątek, 9 czerwca 2017

Policzki wieprzowe w intensywnym sosie grzybowym

Kilka razy już prezentowałam policzki wieprzowe. Muszę przyznać, że są przepyszne i bardzo delikatne. Może niektórych nie zachęca nazwa, nalegam jednak abyście spróbowali tak pysznego dania. Ja zdecydowanie gdy tylko będę miała możliwość ich kupienia na pewno to zrobię.



Składniki:
  • Policzki wieprzowe (dowolna ilość, ja miałam ich 12)
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Papryka mielona ostra
  • Spora garść suszonych grzybów
  • Śmietana 18% ok. 100 ml
  • 1 cebula
  • Kostka bulionowa
  • Mąka
  • Olej






Wykonanie:

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie (ok.500 ml) aby zmiękły, przez około 30 minut. Policzki oczyszczamy z błon. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy na połowę i dalej na plasterki. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju. Policzki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej ze stron. Przekładamy do naczynia do duszenia. Na tę samą patelnię wykładamy cebulę i ją przesmażamy. Dodajemy do policzków. Całość podlewamy wodą z moczenia grzybów. Dodajemy grzyby i kostkę bulionową. Gdy płynu jest za mało możemy uzupełnić wodą. Gotujemy do miękkości policzków. Policzki powinny być bardzo miękkie. Wyjmujemy je do miski i część grzybów. Pozostały sos miksujemy. Dodajemy śmietanę. Policzki razem z odłożonymi grzybami umieszczamy w sosie i chwilkę razem gotujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą i oczywiście z surówkami. SMACZNEGO.

wtorek, 6 czerwca 2017

Krupnik z kaszy jaglanej

Ostatnio bardzo modna stała się kasza jaglana, ja mam nawet wrażenie, że to odkrycie ostatniego czasu. Kasza jaglana wbrew wrażeniu używana jest od dawna. W książce kucharskiej z 1962 roku znalazłam przepis na krupnik z kaszy jaglanej. Postanowiłam przepis wcielić w życie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie.



Składniki:
  • 3 l wody
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • Ćwiartka z kurczaka
  • 100 gram boczku wędzonego
  • 150 gram kaszy jaglanej
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy – kilka
  • Ziele angielskie – kilka
  • Natka pietruszki




Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą dodajemy do wywaru. Boczek kroimy na kawałki i również dodajemy do zupy. Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą i umieszczamy w zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO.

sobota, 3 czerwca 2017

Surówka z ogórków i rzodkiewek

Sezon na nowalijki w pełni. Teraz są one zdecydowanie najsmaczniejsze. Dzisiaj proponuję ogórki z rzodkiewkami. Do przygotowania tej smacznej surówki wykorzystałam urządzenie dzięki któremu mogę kroić warzywa i owoce długie spirale jak makaron. Możecie oczywiście zetrzeć na tarce – w plasterki. Smak i tak będzie ten sam.



Składniki:
  • Ogórki długie
  • Rzodkiewki
  • Koperek siekany
  • Sól
  • cukier
  • Śmietana ukwaszona 18%
  • Pieprz czarny mielony
  • Ocet spirytusowy




Wykonanie:

Ogórki i rzodkiewki porządnie myjemy. Nie obieramy. Kroimy lub ścieramy według uznania lub możliwości. Przyprawiamy solą. Po chwili gdy ogórki puszczą sok dodajemy koperek, śmietanę, cukier do smaku, pieprz i niewielką ilość octu również do smaku. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO.

czwartek, 1 czerwca 2017

Omlet z szynką konserwową i pieczarkami marynowanymi

Dawno już nie robiłam omletów, czas nadszedł. Dzisiaj proponuję omlet z szynką konserwową a dodatek pieczarek marynowanych podkreśla jego smak. Koniecznie musicie wypróbować.



Składniki : (na 1 osobę)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • Szczypiorek
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • Czerwona świeża papryka około ¼
  • 2-3 pieczarki marynowane
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło klarowane






Wykonanie:

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Do jajek dodajemy posiekany szczypiorek. Szynkę kroimy w słupki, paprykę w kostkę a pieczarki w plasterki. Na jedną i drugą patelnię wykładamy po niewielkiej ilości masła klarowanego. Na jedną wykładamy szynkę, paprykę i pieczarki. Na drugą rozgrzaną wylewamy jajka. Jajka smażymy najlepiej pod przykryciem aż górna warstwa się nie zetnie. Farsz lekko przesmażamy. Usmażony omlet zsuwamy na talerz i na połowie wykładamy podsmażone składniki. Przykrywamy drugą połową i SMACZNEGO.