Recent Posts

sobota, 17 października 2020

Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką

Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francuskie, nadziewane. Proste i pyszne. Zachęcam do skorzystania z przepisu.




Składniki:

·         Ciasto francuskie – opakowanie

·         Szpinak mrożony - opakowanie

·         100 g szynki konserwowej

·         100 g sera fety

·         100 g twarogu

·         100 g sera żółtego (typu gouda)

·         1 jajko

·         Sól

·         2-4 ząbków czosnku

·         Łyżeczka masła klarowanego























Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy (ja wyjmuję z opakowania, wkładam do naczynia i wstawiam na 8 minut do mikrofalówki. Zlewam wodę i wykładam na patelnię). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i czosnkiem. Odparowujemy. Przygotowany szpinak odstawiamy do wystudzenia. Szynkę konserwową kroimy w paseczki. Fetę i twaróg kruszymy i łączymy ze sobą. Ser żółty ścieramy na tarce, rozdrabniamy (ja użyłam mikserka) Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty i szynkę. Dalej szpinak, twaróg i fetą. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki i wykładamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy bułki. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy bułki przez 40 minut. I gotowe. SMACZNEGO.