Galantyna z kurczaka idealnie pasuje do
kanapek jako alternatywa wędliny. Dobrze się też sprawdza jako przystawka razem
z sosem. Od Was zależy jak ją wykorzystacie. Zachęcam do wykorzystania
przepisu.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 300 g mięsa z udka z kurczaka bez skóry i kości
- 150 g mix papryk (czerwona, zielona, żółta, po 50 g każda)
- 2 łyżeczki vegety
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka żelatyny
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Mięso
przepuszczamy przez maszynkę do mięsa – największe oczy. Papryki rozdrabniamy w
mikserze lub bardzo drobno kroimy. Dodajemy do mięsa. Do masy mięsnej dolewamy
wodę, dodajemy żelatynę, vegetę, pieprz i ewentualnie sól. Mieszamy do
uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na 2 części. Masę wykładamy na folię
spożywczą. Zawijamy a końce związujemy (jak
cukierka). Gotujemy na parze przez 30 minut. Schładzamy i wstawiamy na
kilka godzin do lodówki. Podajemy na zimno do kanapek lub z sosem jako
przystawkę. SMACZNEGO.