Recent Posts

czwartek, 30 marca 2017

Dorsz zapiekany, z sosem jogurtowo – koperkowym

Jutro piąteczek i jak przystało na ten dzień oczywiście rybka. Na jutro proponuję zapiekanego dorsza, podanego z sosem jogurtowo – koperkowym podkręcony czosnkiem. Może się skusicie.



Składniki:
  • Filety z dorsza ze skórą
  • Sól
  • Masło
  • Jogurt naturalny
  • Koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • Cukier





Wykonanie:

Dorsza układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solę. Na każdy kawałek ryby wykładamy niewielką ilość masła. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 o C przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W naczyniu umieszczamy jogurt naturalny. Koperek drobno siekamy, dodajemy do jogurtu razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Zapiekanego dorsza podajemy razem z sosem. SMACZNEGO.

wtorek, 28 marca 2017

Sałata rzymska z pomidorami i selerem konserwowym

Sałata rzymska jest bardzo wdzięcznym warzywem, znacznie lepiej się przechowuje w lodówce niż sałata masłowa. Jest mała i dzięki temu gdy nie potrzebujemy większej ilości wystarczy wziąć jedną małą sałatę a nie odrywać liścia po liściu. Polecam.



Składniki:
  • 2 sałaty rzymskie
  • Seler w słoiku (1/2 opakowania)
  • 2 pomidory (niewielkie)
  • 1 mała cebulka
  • Sos typu winegret (woda, oliwa, sok cytryny, zioła, sól)




Wykonanie:

Sałatę kroimy na kawałki. Seler wykładamy na sito i odsączamy. Pomidory lekko nacinamy. Parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki łączymy razem i polewamy sosem. SMACZNEGO.

sobota, 25 marca 2017

Bób konserwowy z czosnkiem

Może nie jest teraz najlepszy czas na bób, ale dla chcącego nic trudnego. Ja wykorzystałam bób konserwowy. Danie ekspresowe. U mnie był dodatkiem do obiadu. A Wy z czym go podacie?



Składniki:
  • Bób konserwowy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Mały pęczek pietruszki
  • Masło klarowane
  • Sól
  • Pieprz






Wykonanie:

Bób odsączamy na sicie. Pietruszkę drobno siekamy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego (około 1 łyżeczki). Następnie dodajemy bób, pietruszkę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem smażymy, aż zeszkli się czosnek. Lekko mieszamy. I smacznego.

czwartek, 23 marca 2017

Bułki pizzowe zawijane, ze szpinakiem i boczkiem

Niedawno przedstawiałam takie bułki z jarmużem i chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne.



Składniki:
  • Surowe ciasto na pizzę w rolce
  • Opakowanie mrożonego szpinaku
  • 150 gram boczku wędzonego parzonego
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Serek typu almette śmietankowy
  • Ser żółty typu gouda








Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelnię wykładamy masło i szklimy cebulę wraz z czosnkiem. Następnie całość dodajemy do szpinaku. Szpinak przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy szpinaku. Razem chwile przesmażamy mieszając (jajko zagęści szpinak). Boczek kroimy w kostkę i smażymy kilka minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak długo aby całość farszu była wystudzona (ważne!). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy ciasto na pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem a następnie zwijamy w rulon. Rulon kroimy na odcinki około 2-3 cm i wykładamy na blaszce. Na każdą bułkę nakładamy plasterek sera. Pieczemy na nagrzanym piekarniku do 190 o C przez 20 minut. SMACZNEGO.

czwartek, 16 marca 2017

Sałatka warzywna z tuńczykiem

Szczypta pomysłu, trochę gotowych warzyw, puszka z tuńczyka, przyprawy i sałatka gotowa. Rozejrzyjcie się po kuchni, lodówce i szafkach a sałatka wyczaruje się w oka mgnieniu. A teraz moja wersja wyczarowanej sałatki.



Składniki:
  • Mieszanka warzywna z groszkiem i kukurydzą
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 jabłka
  • 3 kiszone ogórki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz




Wykonanie:

Mieszankę warzywną odsączamy na sicie, tak samo postępujemy z tuńczykiem. Jabłka i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane produkty łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. I sałatka wyczarowana. SMACZNEGO.

czwartek, 9 marca 2017

Policzki wieprzowe marynowane w miodzie, sosie sojowym i winie

Już raz przedstawiałam policzki wieprzowe, wówczas były one na kapuście kiszonej. Dzisiaj natomiast z odrobiną słodyczy z miodem i sosem sojowym. Wyszło smakowicie. Polecam.



Składniki:
  • Policzki wieprzowe (5 sztuk)
  • 40 ml sosu sojowego
  • 50 ml miodu
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml oleju
  • ¼ łyżeczki pieprzy cayenne
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 300 ml bulionu
  • 100 ml słodkiej śmietany







Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy. Z miodu, sosu sojowego, oleju i pieprzu cayenne, wina oraz posiekanej cebuli przygotowujemy marynatę. Do marynaty wkładamy policzki wieprzowe. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, podsmażamy lekko policzki na maśle klarowanym. Dodajemy marynatę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę. Chwilkę gotujemy. Wyjmujemy policzki, sos miksujemy i przecieramy przez sito (dzięki temu sos będzie aksamitny). Mięso ponownie umieszczamy w sosie. Podajemy z ziemniakami lub kluskami. SMACZNEGO.

wtorek, 7 marca 2017

Jajecznica z boczkiem i serem

Lubicie jajka i ser żółty? Pewnie tak. Dzisiaj proponuję sycące śniadanie w roli głównej – jajka. Do tego pachnący chlebek z masłem. I śniadanie bogów gotowe. Polecam.



Składniki: (dla 1 osoby)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pokrojonego boczku wędzonego
  • Sól
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • szczypiorek



Wykonanie:

Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy niewielką ilością soli. Na zimną (dzięki temu się wytopi a nie od razu usmaży) patelnię wykładamy boczek. Przesmażamy. Wylewamy jajka. Mieszamy. Pod koniec dodajemy tarty ser. Jeszcze chwilkę smażymy mieszając, aż ser się rozpuści. Wykładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO.

sobota, 4 marca 2017

Bułki zawijane, faszerowane chorizo, jarmużem i serem

Bułki są przepyszne i to stwierdzenie wystarczyłoby w zupełności. Jak raz je zrobicie wejdą one na stałe do Waszego menu. Mimo iż składników jest sporo, wykonanie wcale nie jest skomplikowane. A ten smak…Koniecznie spróbujcie i podzielcie się wrażeniami.



Składniki:
  • Ciasto do pizzy (surowe, zwijane)
  • Serek typu almette – czosnkowy
  • Opakowanie jarmużu
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 80 gram chorizo/ ewentualnie zamiennie salami
  • Ser żółty typu gouda
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek świeży
  • Kostka czosnku knorr/ zamiennie świeży lub suszony
  • Sok z cytryny
  • Łyżka masła klarowanego










Wykonanie:

Z jarmużu usuwamy twarde elementy, pozostawiamy tylko listki. Na patelnię wykładamy masło, dodajemy jarmuż. Przesmażamy go chwilkę aż zmięknie. Podczas obróbki przyprawiamy go solą, pieprzem, czosnkiem i niewielką ilością soku z cytryny (podobnie jak szpinak). Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciasto do pizzy rozwijamy, smarujemy serkiem typu almette. Wykładamy jarmuż. Papryki kroimy w kostkę a chorizo w paseczki. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy na jarmużu. Posypujemy rozkruszoną kostką knorr – czosnek. Niewielką ilość sera żółtego ścieramy lub kroimy na małe kawałki i wykładamy na pizzy. Całość zawijamy w rulon i kroimy na kawałki około 2 ½ cm. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kawałku umieszczamy dodatkowo plasterek sera. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 190 o C przez około 20 minut. Do zarumienienia. Bułki są przepyszne na ciepło i na zimno. SMACZNEGO.

czwartek, 2 marca 2017

Sałatka makaronowa jarska z musztardą francuską

Dzisiaj sałatka w roli głównej, doprawiona musztardą francuską. Osobiście lubię musztardę francuską, te małe, jędrne nasionka gorczycy. Idealnie sprawdza się w sałatce. Wykorzystane składniki często posiadacie w domu, więc do dzieła. Kolacja będzie smaczna.



Składniki:
  • Szklanka ugotowanego makaronu w kształcie ryżu
  • Mieszanka warzywna z marchewką i groszkiem
  • Biała fasola z puszki
  • 2 ogórki konserwowe
  • Papryka konserwowa grillowana
  • Pieczarki marynowane (mały słoik)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • Posiekana natka pietruszki
  • Majonez
  • Musztarda francuska (ok. 2 łyżki)
  • Sól
  • Pieprz






Wykonanie:

Mieszankę warzywną razem z białą fasolą wykładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą. Pozostawiamy do odcieknięcia. Ogórki i jajka kroimy w kostkę, paprykę w paseczki a pieczarki w plasterki. Wszystko razem łączymy z makaronem. Dodajemy majonez i natkę pietruszki.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą. Delikatnie mieszamy. I smacznego.