Jutro piąteczek i jak przystało na ten
dzień oczywiście rybka. Na jutro proponuję zapiekanego dorsza, podanego z sosem
jogurtowo – koperkowym podkręcony czosnkiem. Może się skusicie.
Składniki:
- Filety z dorsza ze skórą
- Sól
- Masło
- Jogurt naturalny
- Koperek
- 1 ząbek czosnku
- Cukier
Wykonanie:
Dorsza układamy
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solę. Na każdy kawałek
ryby wykładamy niewielką ilość masła. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170
o C przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W
naczyniu umieszczamy jogurt naturalny. Koperek drobno siekamy, dodajemy do
jogurtu razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Mieszamy i doprawiamy do
smaku solą i szczyptą cukru. Zapiekanego dorsza podajemy razem z sosem.
SMACZNEGO.