Recent Posts

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Łosoś w rękawie pieczony z porem

Czas na łososia. Obecnie dostępny w wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć, ale piec, gotować w wodzie, i na parze. Dzisiaj łosoś trochę inaczej, upieczony w rękawie foliowym.



Składniki:

  • Łosoś (kawałki )
  • 1 por
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól



Wykonanie:


Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym. Pora kroimy ( najlepiej pora przekroić wzdłuż i w ten sposób umyć ) w plasterki. Łososia wkładamy do rękawa foliowego razem z pokrojonym porem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. SMACZNEGO

niedziela, 29 czerwca 2014

Pieczone piersi z kaczki z jabłkami

Wiem, że pierś z kaczki powinno się robić inaczej, ale cóż, należę do tych co nie lubią „różowego” - dokładnie różowego mięsa. No może tylko w przypadku polędwicy wołowej jest inaczej. Więc w tym przepisie nie znajdziecie różowej piersi z kaczki podanej na talerzu.




Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kaczki ( 1 na „głowę” )
  • 2 jabłka
  • Majeranek
  • Sól,



Wykonanie:


Filety myjemy, osuszamy, nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 oC przez 30-40 minut. ( warto sprawdzić widelcem, czy jest dla nas odpowiednia ) Pod koniec pieczenia ( ok 10 min ) przykrywamy naczynie folią aluminiową. Podajemy z żurawiną lub borówką. SMACZNEGO

sobota, 28 czerwca 2014

Zupa szczawiowa zagęszczana jajkiem

Na naszych stolach często możemy zobaczyć zupy. Muszę przyznać, że gama wyboru zup w Polsce jest bardzo duża. Już w maju możemy zaopatrzyć się w świeży szczaw - możemy go sami zebrać lub zakupić na targu. Warto zrobić zupę ze świeżego szczawiu, jest ona bardzo aromatyczna.



Składniki:

  • 3 l wody
  • 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach np. po schabie, karkówce )
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • Nać selera
  • Pojemnik szczawiu (często w takich pojemnikach możemy kupić np. brzoskwinie, nektarynki)
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz






Wykonanie:


Gotujemy w osolonej wodzie wywar na mięsie, szumujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy aż do miękkości. Mięso kroimy lub obieramy z kości, ponownie umieszczamy w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy dokładnie wymyty i pokrojony szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Rozbijamy jajka do miseczki, mieszamy i powoli wlewamy je do zupy przez cały czas ją mieszając. Gotujemy kilka minut. SMACZNEGO


A oto szczaw w naturalnych warunkach (z mojego ogrodu )

piątek, 27 czerwca 2014

Gulasz z serc indyczych z pieczarkami

Serca indycze są bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych potraw. Poza tym nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania.




Składniki:
  • 70 dag serc indyczych
  • 30 dag pieczarek
  • ½ pęczka pietruszki
  • 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżeczki mąki


Wykonanie:

Serca indycze oczyszczamy z ewentualnych błon, nadmiaru tłuszczu i naczyń. Następnie kroimy na 4 kawałki i dokładnie płuczemy i gotujemy w niecałym 1 l osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim,  usuwamy szum ( szum dobrze jest zdjąć sitkiem ) i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną z mąką ( dobrze jest odlać trochę wywaru dodać do niego śmietanę, mąkę i razem wymieszać przed wlaniem do całości ). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Po zakończeniu gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. SMACZNEGO.

czwartek, 26 czerwca 2014

Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety

Farszynki czyli warmińsko – mazurskie ziemniaczane kotlety.
Przez wiele lat nie robiłam kotletów ziemniaczanych i był to błąd. Z tak prostych składników można wyczarować pyszne danie. W dzisiejszej odsłonie - farszynki, ziemniaczane kotlety nadziewane mięsem.

Składniki:
Ciasto:
  • Ok. 1 kg gotowanych ziemniaków
  • Ok. 300 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • Sól


Farsz
  • 300 gram gotowanego mięsa wieprzowego
  • 2 jajka na twardo
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz



  • łyżka masła
  • Olej


Wykonanie:

Drobno pokrojoną cebulę zarumieniamy na maśle. Mięso i 2 jajka ugotowane na twardo przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy zarumienioną cebulę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę bądź maszynkę, wbijamy 2 jajka, wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Rolujemy wałek, który kroimy na kawałki. Na każdy kawałek nakładamy farsz, zawijamy i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Farszynki podajemy z sosem. SMACZNEGO 



środa, 25 czerwca 2014

Odwrócone roladki z kurczaka

Co jakiś czas na naszych stołach pojawiają się zrazy, zraziki i cała gama podobnych potraw. Aby trochę urozmaicić tę potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy.

Składniki:
  • Dowolna ilość piersi z kurczaka
  • Plastry szynki
  • Cebula
  • Ogórek kiszony
  • Sól, pieprz
  • Papryka mielona
  • Sznurek/ nitka
  • olej
  • Bulion warzywny


Wykonanie

W zależności od tego ile robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety z kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO




Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu podczas duszenia. Odlewamy ok 600 ml wywaru, dodajemy 50 ml 18% śmietany oraz 1 łyżeczkę mąki. Wszystko razem porządnie mieszamy, zagotujemy. 


wtorek, 24 czerwca 2014

Tatar ze śledzia

Świetna, pikantna przystawka jak i przekąska.

Składniki:
  • 1 opakowanie solonych śledzi w oleju
  • ½ małego słoika marynowanych pieczarek
  • 3 ogórki korniszony
  • 1 papryka marynowana
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka filetów anchois
  • Sok z ½ cytryny + otarta skórka
  • Pieprz czarny
  • ¼ łyżeczki pieprzy cayen
  • Posiekany szczypiorek


Wykonanie:

Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy skórką z cytryny. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, tylko filety anchois w cienkie paseczki. Wszystko razem łączymy i przyprawiamy. Podajemy schłodzone, udekorowane posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO


poniedziałek, 23 czerwca 2014

Chrzanica czyli zupa chrzanowa

Pomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo pożywna.


Składniki:

·         2 l wody
·         150 gram wędzonego boczku
·         150 gram kiełbasy ( ja dałam śląską )
·         150 gram wędzonki – szynki
·         2 marchewki
·         ½ korzenia pietruszki
·         Kawałek selera
·         200 gram śmietany 18%
·         2 łyżki mąki
·         Sól, pieprz
·         Sok z 1 i ½ cytryny
·         Ok. 180 gram tartego chrzanu w słoiku
·         4 jajka ugotowane na twardo
·         2 łyżki posiekanego szczypiorku



Wykonanie:

W wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane wcześniej mięsa kroimy w kostkę i ponownie umieszczamy w wywarze. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO



niedziela, 22 czerwca 2014

Wiosenna tarta z truskawkami i serkiem mascarpone

Czasami ochota na upieczenie ciasta przychodzi nam w ostatniej chwili a czasu na jego wykonanie mamy niewiele. Oto prosty przepis na lekkie i pełne smaków świeżych owoców i zapachów rozpoczynającego się lata ciasto.


klasyczne ciasto na tartę

  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko

pozostałe składniki

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 galaretka owocowa
  • truskawki


Wykonanie:

Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto powinno się schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po upływie tego czasu wylepiamy nim formę (dla utrudnienia można je rozwałkować i dopiero umieścić w formie). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni (koniecznie nagrzanym) przez 30 minut. W czasie pieczenia po około 10 minutach tartę smarujemy jajkiem (zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką owocową. SMACZNEGO.