Recent Posts

sobota, 29 października 2016

MAPA – ELBLĄSKA RESTAURACJA Z KLIMATEM I DOBRĄ KUCHNIĄ




Znajdziecie ją bez trudności na rekonstruowanej od wielu lat i ciągle piękniejącej elbląskiej starówce przy ulicy Rzeźnickiej 4. Jak na stare miasto przystało poza gustownie urządzonym lokalem posiada też ona obszerne przedproże z parasolami, które szczególnie polecam w ciepłe dni. Wystrój lokalu ciekawy i konsekwentny – nawiązuje do nazwy (lub odwrotnie). Na uwagę zasługuje tu widok na kuchnię. Potrawy przyrządzane są niemal całkowicie na naszych oczach, co jest nie tylko interesujące ale też nie pozwala wątpić w świeżość używanych produktów. Wybór dań niezbyt bogaty, ale większość restauracyjnych smakoszy będzie zadowolona. My próbowaliśmy zupy rybnej (oczywiście mój mąż rybiarz) i rumuńskiej „Ciorba do perisuare” na zakwasie z klopsikami. Oba doświadczenia bardzo pozytywne – choć mój mąż twierdził że jadał lepsze rybne zupki wiele razy. Na danie drugie poprosiliśmy o polędwiczki wieprzowe podane z kurkami i interesującymi marchewkowymi kopytkami  oraz polędwicę z dorsza serwowaną z kaszą kuskus na sposób portugalski. Bardzo smaczne. Jeśli do tego dodamy miłą obsługę i dobre tempo podawania zamówionego jedzenia ocena wyjdzie bardzo wysoka. Mam nadzieję, że MAPA nie tylko utrzyma obecny poziom ale poprawi także drobne niedociągnięcia, o których nawet nie piszę, bo są na tyle mało istotne że byłoby to tylko czepianie się szczegółów. Do tej restauracji na pewno jeszcze wrócimy.

czwartek, 27 października 2016

Śledzie gotowane w pomidorowym sosie

Przepis ten jest ze mną już sporo lat a dostałam go od znajomej. Pamiętam jakie było moje zdziwienie, że można w taki sposób zrobić śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne.



Składniki:
  • 1 kg świeżych śledzi


Zalewa:
  • 1 szkl. wody
  • 100 ml oleju
  • ½ szkl. octu
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki vegety
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Mały słoiczek ketchupu pikantnego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego




Wykonanie:

Śledzie kroimy w dzwonka i lekko solimy. Z wszystkich podanych składników gotujemy zalewę, łącznie z pokrojoną cebulą. Całość gotujemy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy śledzie. Układamy je skórą do góry. Ponownie gotujemy, przez 8 minut. Pozostawiamy do schłodzenia i gotowe. SMACZNEGO.

wtorek, 25 października 2016

Burgery wołowe, ogórkowe

Burgery wszyscy znamy, najczęściej jadamy je w bułkach w fast-food. Dzisiaj jako danie obiadowe do frytek lub gotowanych ziemniaczków. Oczywiście nie może zabraknąć surówek. Może tak z surówką z kapusty kiszonej (publikowana na blogu). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam.


Składniki:
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 1 - 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 1 cebula (średnia)
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta ok. 2 łyżek
  • olej




Wykonanie:

Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy wraz z jajkami do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec dodajemy bułkę tartą – tylko taką ilość aby mięso się nie rozpadało. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i spłaszczamy je dodatkowo ręką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron. SMACZNEGO.

czwartek, 20 października 2016

Pieczony łosoś z masłem pietruszkowym

Piąteczek już jutro, warto więc dzisiaj zaopatrzyć się w rybkę. Tym razem proponuję łososia. Czysty kawałek smacznej ryby. Dodatek masła nadaje delikatności rybie. Koniecznie spróbujcie.


Składniki:
(propozycja dla 2 osób)
  • Łosoś (płat ok. 200 na głowę)
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy




Wykonanie:

Łososia myjemy, osuszamy i lekko solimy. Układamy w naczyniu do pieczenia. Posypujemy pieprzem cytrynowym. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Do naczynia wykładamy masło klarowane. Wstawiamy na 15 sekund do mikrofalówki aby stało się miękkie. Do miękkiego masła dodajemy pietruszkę. I bardzo lekko solimy. Mieszamy. Przygotowaną masą maślano – pietruszkową smarujemy łososia. Pozostawiamy do zamarynowania na około 15 –20 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 C przez 20 minut. SMACZNEGO.

niedziela, 16 października 2016

Ekspresowa sałatka makaronowa

Gdy przyjdzie nam ochota na sałatkę, wystarczy niekiedy tylko przegląd tego co posiadamy w szafkach, lodówce. Zawsze coś wyjdzie z przeglądu. Na dzisiaj proponuję ekspresową sałatkę, jest ona zdecydowanie ekspresowa. Wszystkie produkty zostały znalezione w szafce lub dostały drugie życie (makaron).


Składniki:
  • Ugotowany makaron – dowolny (pozostałość z rosołu)
  • Mieszanka warzywna z marchewką i fasolką (słoik)
  • Pieczarki marynowane (mały słoik)
  • Ser żółty 100 gram
  • Oliwki (mały słoik)
  • Majonez
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól
  • Pieprz





Wykonanie:

Makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mieszankę warzywną przekładamy na sito i przepłukujemy wodą. Odsączone warzywa dodajemy do makaronu. Pieczarki i oliwki kroimy na połowę. Ser kroimy w drobną kostkę i również umieszczamy w sałatce. Do całości dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotowe. SMACZNEGO.

środa, 12 października 2016

Pieczona szynka czosnkowa

Pieczeń można wykorzystać na kilka sposobów. Jako danie obiadowe oraz jako mięsiwo na kanapki a nawet jako dodatek do sałatek. Wybór należy do Was. U mnie była obiadem i śniadaniem.


Składniki:
  • Szynka około 2 kg
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 spora łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 kostki czosnkowe knorr
  • 8 ząbków czosnku






Wykonanie:

Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na połowę. Wąskim nożem w szynce (pod skosem) robimy otwory i umieszczamy w nich ząbki czosnku. W kubku przygotowujemy marynatę. Do oleju dodajmy, sól, paprykę, czosnek granulowany i rozkruszone kostki knorra. Wymieszaną marynatą nacieramy szynkę. Przykrywamy i pozostawiamy do zamarynowania w lodówce najlepiej na całą noc. Następnie pieczemy w temperaturze 190 C przez około 2 ½ godziny. W czasie pieczenia podpiekamy z jednej strony, przekładamy, podpiekamy z drugiej strony. Przykrywamy folią aluminiową i pozostały czas pieczemy pod przykryciem. Podajemy na ciepło do obiadu wraz z powstałym sosem lub na zimno do kanapek. SMACZNEGO.

piątek, 7 października 2016

Indyk z ajvarem

Obco brzmiące słowo ajvar, kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym (w słoiku) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie.


Składniki:
  • 1 spory udziec z indyka
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • Sól
  • Niewielka ilość oleju (ok. 2 łyżki)
  • Ajvar  (ok. 400 g)
  • Bulion około 300 ml





Wykonanie:

Udziec nacieramy solą i sporą ilością papryk. Pozostawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę. Do wysokiej patelni wlewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy indyka z każdej strony. Podlewamy bulionem i dodajemy ajvar. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (sprawdzamy widelcem). Podczas duszenia od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami, kluskami lub kaszą. SMACZNEGO.

wtorek, 4 października 2016

Pasta makrelowo – jajeczna, idealna do kanapek

Ach te pasty. Są pyszne. Mają tylko jeden minus. Za dużo można z nimi zjeść kanapek. I to jest problem. Nie wiem jak Wy ale je wszystkie bardzo lubię. Na dzisiaj przygotowałam pastę makrelowo – jajeczną z dodatkiem ogórka i cebuli. Oj będzie smakowało.


Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 4 ugotowane jajka na twardo
  • ½ średniej cebuli
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki majonezu light




Wykonanie:

Ogórki, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Z makreli usuwamy skórę i ości. Delikatnie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Na koniec dodajemy majonez. Całość łączymy ze sobą. I gotowe. Teraz już tylko wystarczy posmarować kanapki i rozkoszować się smakiem. SMACZNEGO.