Recent Posts

piątek, 29 grudnia 2017

Sałatka z endywią i filetem z kurczaka

Święta się skończyły, wracam do mojego kulinarnego pamiętnika. Na dzisiaj przygotowałam dla Was sałatkę z endywią. Endywia jest spokrewniona z cykorią, delikatna w smaku. Zachęcam do spróbowania.


Składniki: 2 porcje
  • Endywia
  • 2 pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • 4 plastry szynki z fileta kurczaka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Papryka konserwowa
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos:
  • Sos ogrodowy (proszek knorr)
  • Woda
  • Musztarda sarepska




Wykonanie:

Endywię przycinamy na kawałki nożyczkami. Dodajemy pokrojone pomidory. Cebulę kroimy w cienkie talarki. W dalszej kolejności wykładamy kurczaka i paprykę. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem.  Na koniec wykładamy jajko pokrojone na ćwiartki. Do niewielkiej ilości wody dodajemy sos ogrodowy i musztardę (około 1 łyżeczki). Mieszamy. Przed podaniem do sałatki dodajemy sos. SMACZNEGO.

wtorek, 19 grudnia 2017

Pierogi z kapustą i grzybami

Nie dalej jak wczoraj przygotowałam pierogi na Wigilię z kapustą i grzybami. Zostały zamrożone, dzięki temu będę mogła skupić się nad innymi daniami. Zróbcie to samo a może i wykorzystacie też przepis.


Składniki:

Farsz
  • ½ kg kapusty kiszonej (ja używam własnej)
  • Spora garść suszonych grzybów (a nawet dwie)
  • 1 cebula
  • Łyżeczka masła klarowanego
  • Sól
  • Pieprz





Ciasto
  • ½ kg mąki (na pierogi)
  • 1 żółtko
  • Około 1 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli




Wykonanie:

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie i odstawiamy aby zmiękły na około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy do kapusty (razem z płynem) i gotujemy tak długo aż wszystko będzie miękkie. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Przestudzoną kapustę z grzybami odcedzamy i  przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smaki powinny być wyraziste. Teraz zabieramy się za ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej i sól. Łączymy składniki. Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Proporcje wody i mąki możemy modyfikować. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką. Musi odpocząć i nabrać mocy. Przed rozwałkowywaniem na cienki placek lekko zagniatamy. Wycinamy kółka (np. szklanką), nakładamy farsz i lepimy. Tacę posypujemy mąką i układamy na niej przygotowane pierogi. W ten sposób mrozimy. Gdy są już zamrożone przekładamy je do woreczka. Tak przygotowane pierogi czekają w zamrażarce do Wigilii. Wystarczy już je tylko ugotować w osolonej wodzie a jak kto lubi dodatkowo podsmażyć. SMACZNEGO.

niedziela, 17 grudnia 2017

Policzki wieprzowe w śmietankowym sosie

Mimo, że policzki są w śmietankowym sosie nie ma w nich ani grama śmietany. Ostatnio jeżeli potrzebuję do dania śmietany, zastępuję ją serkiem typu almette. Idealnie się do tego nadaje. Lekko zagęszcza sos oraz nadaje mu delikatnego smaku. Początkowo chciałam zrobić policzki w sosie chrzanowym, lecz w trakcie gotowania doszłam do wniosku, że szkoda byłoby zamaskować chrzanem przepyszne danie. Oczywiście polecam.



Składniki:
  • 4 policzki wieprzowe
  • 100 g marchwi
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Vegeta
  • 1 łyżka almette śmietankowe
  • Bulion warzywny
  • Odrobina oleju
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy





Wykonanie:

Policzki przyprawiamy solą, pieprzem białym i odstawiamy na chwilę. Obrane warzywa kroimy w słupki. Dodajemy do nich odrobinę oleju i lekko posypujemy vegetą. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy warzywa. Gdy się lekko zarumienią dodajemy policzki i obsmażamy je z obu stron. Następnie podlewamy bulionem warzywnym, dodajemy kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy serek almette. Dokładnie rozprowadzamy go w sosie. Razem chwilkę gotujemy i ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą i białym pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. SMCZNEGO.

czwartek, 14 grudnia 2017

Omlet szpinakowy z wędzonym pstrągiem i fetą

Ostatnio prezentowałam kompletną kolację – dzisiaj śniadanie. Możecie przygotować je wcześniej i zabrać w pudełku do pracy. Nie dość, że atrakcyjnie wygląda to jeszcze jest pyszne. Oczywiście jak zawsze: polecam.


Składniki: na 1 porcję
  • 1 średnie jajko
  • 2 białka
  • 50 ml mleka 0,5%
  • 2 kostki szpinaku mrożonego (liście około 70 g)
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 30 g wędzonego pstrąga łososiowego zamiennie można użyć łososia
  • 1 łyżka fety – w kawałkach (ok.15g)
  • 1 kawałek papryki konserwowej (1 łyżka posiekanej)
  • Sól
  • Pieprz
  • Vegeta







Dodatkowo:
  • ½ bułki wieloziarnistej
  • 1 kromka chleba chrupkiego
  • Serek almette



Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy (ja wkładam do kubka i na kilka minut do mikrofali). Wykładamy aby przestygł. Przyprawiamy vegetą. Do jajka i białek wlewamy mleko, drobno pokrojony kawałek papryki oraz posiekany szpinak i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy. Smażymy z obu stron (nie używam tłuszczu, możecie spryskać niewielką ilością oliwy lecz zmienia to kaloryczność dania). Na usmażonego omleta wykładamy kawałki pstrąga oraz pokruszoną fetę. Składamy. Bułkę wieloziarnistą (1/2) i chleb chrupki smarujemy serkiem alemtte. Na pieczywo opcjonalnie możemy położyć kawałki rzodkiewki. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: około 300 kcal

wtorek, 12 grudnia 2017

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, dipem z suszonych pomidorów i przekąską – kompletna dietetyczna kolacja

Dzisiaj trochę inaczej, bo prezentuję całe dietetyczne danie. A dokładnie kolację. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i wykorzystacie przepis u siebie w domu. Polecam.



Składniki: na dwie porcje
  • 1 mini sałata rzymska
  • 4 plasterki szynk szwarcwaldzkiej
  • 2 ogórki korniszony
  • Kawałek marynowanej papryki
  • Mini puszka groszek z kukurydzą
  • 1 średnia marchew – około 200 g
  • 200 g korzenia selera
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos do sałatki (knorr ogrodowy)
  • 2 tosty pełnoziarniste





Wykonanie:

Suszone pomidory odsączamy i pozbywamy się oleju. Kroimy na kawałki. Razem z jogurtem, czosnkiem umieszczamy w mikserze/ można użyć blendera. Miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowany dip wykładamy do miseczek. Sałatę rzymską kroimy wzdłuż i na kawałki. Wykładamy na talerz. Z szynki szwarcwaldzkiej usuwamy tłuszcz – to się nam nie przyda. Kroimy na kawałki i wykładamy na sałacie. Dalej odsączony groszek z kukurydzą, pokrojone ogórki korniszony i kawałki papryki. Sos do sałatki robimy bez dodatku tłuszczu – gęstnieje po chwili. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Marchew i seler kroimy w spore słupki. Będziemy je moczyć w dipie. Grzanki opiekamy w tosterze aby były chrupiące. Kroimy na trójkąty i wykładamy na talerze. Teraz wystarczy usiąść i delektować się kolacją. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji: około 300 kcal

sobota, 9 grudnia 2017

Zupa marchewkowa z chili

Przyszedł czas na zupę. Jak się domyślacie jest ona dietetyczna. Posiada dokładnie dobrane i policzone składniki. W domu zupę traktujemy jako drugie śniadanie a jak Wy ją potraktujecie zależy wyłącznie od Was. Po czasie spędzonym na dworze idealnie rozgrzewa.



Składniki: na 4 porcje
  • 100 g fileta z kurczaka
  • 300 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g ryżu białego
  • Papryczka chili świeża
  • Sól
  • 40 g almette śmietankowe
  • Natka pietruszki





Wykonanie:

Filet z kurczaka gotujemy w około 1itrze wody. Obrane warzywa (podana waga po obraniu) kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się kurczaka. Dokładamy również ryż i wszystko razem gotujemy do miękkości. Papryczkę chili kroimy wzdłuż i usuwamy pestki (warto przy przygotowywaniu papryczki ubrać rękawiczki i zdecydowania nie należy dotykać oczu ani też twarzy). Papryczkę bardzo drobno siekamy. W zależności jaką chcemy uzyskać ostrość tyle dodajemy posiekanej papryczki do gotującej się zupy (ja dałam połowę). Do wywaru dolewamy wodę aby w sumie uzyskać 2 l zupy. Zupę doprawiamy solą. Pod koniec gotowania dodajemy almette i dokładnie rozprowadzamy je z zupie. Chwilkę razem gotujemy. Zupę przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 porcji : ok.130 kcal

wtorek, 5 grudnia 2017

Kolorowa sałatka / surówka z wędzonym indykiem

Niekiedy trudno określić co jest sałatką a co surówką, właśnie tak mam dzisiaj. Gdyby nie indyk wędzony byłaby to surówka a tak nazwałam potrawę sałatką / surówką. Jedno jest pewne, jest smaczna i lekka. Idealna na kolację. Polecam.



Składniki:
  • Sałata (ja miałam typową, masłową)
  • Indyk wędzony (filet, ilość zależy od Was)
  • Cebula czerwona
  • Seler naciowy (1-2 łodygi)
  • Papryka żółta (1 mała lub ½ większej)
  • Natka pietruszki
  • Kapary
  • 2 średnie pomidory
  • Sos
  • Jogurt naturalny
  • Ketchup
  • Musztarda sarepska
  • Sól
  • Pieprz



Wykonanie:

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Układamy na talerzu. Wędzony filet z indyka kroimy na plasterki i dodajemy do sałaty. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną paprykę w większe paski, pomidora w cząstki, selera naciowego w kawałki. Pod koniec dodajemy talarki (rozdzielone) czerwonej cebuli. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i wykładamy po łyżeczce kaparów. Z podanych składników robimy sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy niewielką ilość ketchupu, odrobina musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu możemy dodatkowo dodać niewielką ilość płynu spod kaparów. Sosem polewamy sałatkę. Do sałatki polecam dodatkowo pieczywo chrupkie. SMACZNEGO.