Święta się skończyły, wracam do mojego
kulinarnego pamiętnika. Na dzisiaj przygotowałam dla Was sałatkę z endywią.
Endywia jest spokrewniona z cykorią, delikatna w smaku. Zachęcam do
spróbowania.
Składniki: 2
porcje
- Endywia
- 2 pomidory
- ½ czerwonej cebuli
- 4 plastry szynki z fileta kurczaka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- Papryka konserwowa
- Sól
- Pieprz
- Sos:
- Sos ogrodowy (proszek knorr)
- Woda
- Musztarda sarepska
Wykonanie:
Endywię przycinamy
na kawałki nożyczkami. Dodajemy pokrojone pomidory. Cebulę kroimy w cienkie
talarki. W dalszej kolejności wykładamy kurczaka i paprykę. Całość lekko
przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec
wykładamy jajko pokrojone na ćwiartki. Do niewielkiej ilości wody dodajemy sos
ogrodowy i musztardę (około 1 łyżeczki).
Mieszamy. Przed podaniem do sałatki dodajemy sos. SMACZNEGO.