Danie prawie wrosło w tradycję, podobnie
jak pulpety w sosie pomidorowym. U mnie bywają od czasu do czasu, szczególnie
wtedy gdy muszę zrobić coś w miarę szybko. Od pewnego czasu zmagam się z
remontem, z tego też powodu staram się robić potrawy mało skomplikowane. Może i
Wam przepis się przyda a potrawa przypadnie do gustu.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego z szynki (można zastąpić innym)
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- Ok. ½ szklanki bułki tartej
- Sól
- Pieprz
- 2 marchewki
- Kawałek pietruszki
- Kawałek selera
- 1 mała cebula
- Pęczek koperku
- 150 ml słodkiej śmietany
- 2 spore łyżeczki mąki
Wykonanie:
Do garnka
wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w
osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy pulpety.
Do bułki tartej dodajemy mleko (tak aby
bułka tarta stała się wilgotna, dzięki temu pulpety będą delikatne) a
następnie całość przesypujemy do mięsa mielonego razem z jajkami. Całość
doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety. Jeżeli mięso będzie się zbyt
bardzo kleiło do rąk, ręce wystarczy zwilżyć wodą. Do gotującego się wywaru
dodajemy pulpety i gotujemy około 20 minut. Warzywa wyjmujemy, odlewamy
niewielką ilość wywaru, dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy i ponownie
umieszczamy w pozostałym wywarze z pulpetami. Gotujemy. Koperek siekamy i
dodajemy jako ostatni do przygotowanego sosu. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z
ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO.