To jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze
przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo delikatny. Mogę tylko polecić. Jeżeli
zobaczycie w sklepie ozór wołowy nie miejcie oporów aby go kupić, można z niego
wyczarować pyszne danie.
Składniki:
- 1 ozór wołowy
- 2 marchewki
- Kawałek korzenia selera
- Pietruszka
- Sól
- Pieprz ziarnisty
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Woda
Sos
- Wywar z gotowania
- Chrzan tarty ze słoika
- Śmietana słodka 18%
- Mąka
Wykonanie:
Ozór oczyszczamy
(niekiedy trzeba usunąć ślinianki) i moczymy kilka godzin w wodzie (można zostawić na noc) Następnie zalewamy czystą
wodą, solimy i zagotowujemy. Po chwili usuwamy szum. Dodajemy warzywa i
pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości. Trwa to dosyć długo. W szybkowarze
około 1 ½ godziny, w typowym garnku ponad 2 godziny. Po tym czasie ozór
powinien być miękki. Ozór wyjmujemy zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie.
Wyjmujemy i obieramy (skóra stała się biała i bardzo łatwo można ją usunąć).
Bulion przelewamy przez sito, około ½ l odlewamy do sosu, pozostały
pozostawiamy w drugim garnku. Ozór kroimy w poprzek włókien na plastry około ½ cm.
Umieszczamy w bulionie. Do pozostałego, odlanego wywaru dodajemy śmietanę (ok. 100 ml) oraz 2-3 łyżeczki mąki (warto odlać trochę, dodać śmietanę, mąkę i w
małym mikserku wszystko wymieszać i ponownie umieścić w odlanym wywarze) i
porządnie wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodajemy chrzan tarty ze
słoika (ilość warto dostosować do
własnych upodobań, ja daję sporo) i ewentualnie doprawiamy solą. Całość
chwilę gotujemy i mieszamy. Ozory podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.