Recent Posts

sobota, 27 lutego 2016

Ozór wołowy w sosie chrzanowym

To jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo delikatny. Mogę tylko polecić. Jeżeli zobaczycie w sklepie ozór wołowy nie miejcie oporów aby go kupić, można z niego wyczarować pyszne danie.


Składniki:
  • 1 ozór wołowy
  • 2 marchewki
  • Kawałek korzenia selera
  • Pietruszka
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Woda


Sos
  • Wywar z gotowania
  • Chrzan tarty ze słoika
  • Śmietana słodka 18%
  • Mąka



Wykonanie:

Ozór oczyszczamy (niekiedy trzeba usunąć ślinianki)  i moczymy kilka godzin w wodzie (można zostawić na noc) Następnie zalewamy czystą wodą, solimy i zagotowujemy. Po chwili usuwamy szum. Dodajemy warzywa i pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości. Trwa to dosyć długo. W szybkowarze około 1 ½ godziny, w typowym garnku ponad 2 godziny. Po tym czasie ozór powinien być miękki. Ozór wyjmujemy zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie. Wyjmujemy i obieramy (skóra stała się biała i bardzo łatwo można ją usunąć). Bulion przelewamy przez sito, około ½ l odlewamy do sosu, pozostały pozostawiamy w drugim garnku. Ozór kroimy w poprzek włókien na plastry około ½ cm. Umieszczamy w bulionie. Do pozostałego, odlanego wywaru dodajemy śmietanę (ok. 100 ml) oraz 2-3 łyżeczki mąki (warto odlać trochę, dodać śmietanę, mąkę i w małym mikserku wszystko wymieszać i ponownie umieścić w odlanym wywarze) i porządnie wymieszać aby nie było grudek. Na koniec dodajemy chrzan tarty ze słoika (ilość warto dostosować do własnych upodobań, ja daję sporo) i ewentualnie doprawiamy solą. Całość chwilę gotujemy i mieszamy. Ozory podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

czwartek, 25 lutego 2016

Jesiotr zapiekany w pomidorach

Jesiotr zapiekany w pomidorach
Od wielu lat chciałam spróbować jesiotra. Fascynowała mnie ta ryba. Nie tak dawno jadłam jesiotra w jednej z restauracji łódzkiej. Trudno mi było po podanej ilości dokładnie określić i ocenić rybę. W końcu nadarzyła się okazja. Kupiłam świeże filety jesiotra. Zrobiłam go po swojemu (jak zwykle), w pomidorach. Wyszło smacznie. A ryba… ciekawa. Trochę jak karp ale znacznie bardziej delikatny i nie ma posmaku mułu, co niekiedy zdarza się przy karpiu. Jeżeli kiedyś natraficie na jesiotra jest warty spróbowania.


Składniki:
  • Filety z jesiotra
  • Sól
  • Pęczek natki pietruszki
  • Czosnek w kostce do rozkruszania (lub granulowany)
  • Pomidory z puszki krojone
  • Oliwa
  • pieprz




Wykonanie:

Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Do naczynia do zapiekania wlewamy łyżkę oliwy i rozsmarowujemy po całości. Układamy rybę, dodajemy pomidory, posypujemy siekaną natką pietruszki. Przyprawiamy rozkruszoną kostką czosnku oraz pieprzem (lub czosnkiem granulowanym z niewielką ilością soli). Przykrywamy folią aluminiową. W folii robimy kilka dziurek (aby nadmiar pary się wydobywał). Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 - 40 (czas uzależniony od ilości ryby). SMACZNEGO.

wtorek, 23 lutego 2016

Goloneczki z indyka w warzywach z sosem chrzanowo – żurawinowym

Na dzisiaj przygotowałam goloneczki z indyka. Pycha. Wyglądają prawie jak typowe goloneczki a są nieporównywalnie mniej kaloryczne. Dodatek sosu nadaje im ostrości (jak w typowej golonce). Koniecznie wypróbujcie.


Składniki:
  • 2 goloneczki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka mielona
  • Bulion warzywny
  • Olej do obsmażenia



Sos:
  • Chrzan tarty
  • Żurawina do mięs (ze słoika)
  • Majonez



Wykonanie:

Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania (na około godzinę). Po tym czasie goloneczki wraz z cebulą (przekrojoną na pół) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlewamy bulionem i dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie). Dusimy do miękkości mięsa. Do naczynia dodajemy łyżkę żurawiny, 2 łyżki chrzanu i łyżkę majonezu (można zmienić proporcje i dostosować do własnych upodobań). Goloneczki podajemy z dodatkiem sosu. SMACZNEGO.


sobota, 20 lutego 2016

Jajecznica z pieczarkami

Na dzisiejsze lub jutrzejsze śniadanie proponuję jajecznicę z pieczarkami. Pachnąca, sycąca i pyszna. Ale będzie smakowało J.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 sporych pieczarek
  • Kilka gałązek szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło





Wykonanie:

Pieczarki kroimy dosyć drobno. Na patelnie wykładamy masło (ok. 1 łyżkę) i przesmażamy pieczarki. Podczas smażenia lekko je przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Masę jajeczną wylewamy na patelnię (do pieczarek). Mieszamy aż jajka się zetną. SMACZNEGO.

czwartek, 18 lutego 2016

Limanda zapiekana pod szpinakiem z pieczarkami

Na tę smaczną rybę natknęłam się w Makro. Nie znałam jej do tej pory. Jest to ryba z rodziny flądrowatych. Zdarzało się, że nieuczciwie sprzedawana była jako droga sola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie.


Składniki:
  • Kilka filetów ryby (bez skóry)
  • Mąka
  • Sól
  • Olej do smażenia
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 200 gram pieczarek
  • Niewielka ilość sera fety
  • 100 ml mleka
  • 1-2 jajka
  • Pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok z cytryny
  • Ser typu gouda lub mozzarella






Wykonanie:

Rybę (rozmrażamy i odsączamy) przyprawiamy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron. Wykładamy do naczynie do zapiekania. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy pieczarki razem ze szpinakiem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Pozostawiamy do przestudzenia. Do kubka wlewamy mleko, wbijamy jajka i masę jajeczną doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do przestudzonego szpinaku razem z niewielką ilością rozkruszonej fety. Mieszamy i zalewamy rybę. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO. 

wtorek, 16 lutego 2016

Kotlety z piersi kurczaka nadziewane, panierowane w płatkach z quinoa

Ostatnio odkryłam płatki quinoa czyli płatki z komosy ryżowej. Nazywana skarbem Azteków, uprawiana od 6000 lat. Wspaniałe źródło wielu składników odżywczych, dodatkowo bez glutenu. Ja wykorzystałam płatki do panierowanie nadziewanych kotletów. Muszę przyznać, że nadają bardzo ciekawego smaku. Polecam.


Składniki:
  • Filety z piersi z kurczaka
  • Szynka szwarcwaldzka
  • Plastry sera typu oscypek
  • Sól
  • pieprz
  • Mąka
  • Jajko
  • Płatki z quinoa
  • Olej do smażenia






Wykonanie:

Filety z kurczaka rozbijamy przez folię. Delikatnie aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem (pamiętajmy jednak, że szynka jest słona jak i ser). Na każdego kotleta kładziemy plaster szynki i plaster sera. Składamy i lekko ugniatamy. Panierujemy początkowo w mące, jajku i w płatkach quinoa. Smażymy na złoty kolor z obu stron. SMACZNEGO.

sobota, 13 lutego 2016

Pęczotto na sypko z sosem pietruszkowo – czosnkowym

Wszyscy wiemy, że kasze są zdrowe, ale zbyt często nie goszczą na naszych stołach. I to błąd. Odpowiednio ugotowany pęczak jest pyszny. Można nim zastąpić typowe ziemniaki do obiadu. A ugotowanie go na sypko jest dziecinnie proste trzeba się tylko trzymać kilku zasad.


Składniki:
  • 250 ml pęczaku
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól


Sos:
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml jogurtu naturalnego (gęsty)
  • 50 ml majonezu light
  • Sól
  • Pieprz
  • Ewentualnie odrobina cukru




Wykonanie:

Pęczek przepłukujemy wodą, wsypujemy do garnka. Dodajemy wodę, masło i 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy i gotujemy przez około 10 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Po 10 minutach zdejmujemy garnek (razem z przykrywką), zawijamy w gazetę oraz ręcznik i pozostawiamy na około 30 – 40 minut. Po tym czasie pęczak będzie idealnie sypki. Pietruszkę lekko siekamy. Przekładamy do naczynia miksującego, dodajemy jogurt, majonez i przepuszczony przez praskę czosnek. Miksujemy. Po chwili doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Ponownie miksujemy. I gotowe. Sos podajemy jako dodatek do pęczaku lub też innych potraw. SMACZNEGO.

czwartek, 11 lutego 2016

Wrap / tortilla z kurczakiem i piklami z sosem pomidorowym - śniadanie do pudełka

Dzisiaj przedstawiam kolejne śniadanie do pudełka, tym razem z wykorzystaniem tortilli. Nadzienie z pieczonego kurczaka, fasoli z dodatkiem pikli i kiełków. A dla podkreślenia smaku, sos. Proste w wykonaniu no i smaczne.


Składniki:
  • Placek tortilli
  • sałata
  • Kawałek pieczonej piersi z kurczaka (warto wykorzystać pieczonego kurczaka z obiadu)
  • Papryka konserwowa
  • Pikle z ogórków (musztardowe)
  • Kiełki
  • 1 łyżka czerwonej fasoli z puszki

Sos:
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka majonezu light
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Mała cebulka (drobno pokrojona)
  • Sól
  • Pieprz




Wykonanie:

Z podanych składników przygotowujemy sos, doprawiamy go solą i pieprzem. Placek tortilli smarujemy sosem, dodajemy kawałki sałaty i kolejno wykładamy (bardziej na środek) składniki: kawałki kurczaka, pokrojoną w paski paprykę, pikle z ogórków i fasolę. Posypujemy kiełkami. Zawijamy w rulonik. Lekko dociskamy i kroimy plastry około 1 ½ cm. Układamy w pojemniku i zamykamy. Śniadanie gotowe. SMACZNEGO.

wtorek, 9 lutego 2016

Flaczki z boczniaków

Nie byłam miłośnikiem boczniaków. Wyglądały ładnie, ale na tym się kończyło. Kiedyś próbowałam coś z nich zrobić i po prostu jakoś mi nie podeszło. Teraz podjęłam decyzję, że ponownie wrócę do boczniaków. Zrobiłam zupę - i jakie było moje zaskoczenie, kiedy okazało się że to bardzo smaczne grzyby. Wcześniej jakoś inaczej je zapamiętałam. Do zupy idealne. Pewnie jeszcze coś z nich kiedyś zrobię.


Składniki:
  • Ok. 2  - 2 ½ l wody
  • Kawałek mięsa do zupy (idealnie pasuje antrykot)
  • 2 -3 marchewki
  • Korzeń pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • Opakowanie boczniaków (500 gram)
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Odrobina oleju




Wykonanie:

Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W trakcie szumujemy. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki jak flaczki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy boczniaki oraz warzywa. Tak aby nie przypalić. Mięso wyjmujemy z wywaru, kroimy i ponownie umieszczamy. Przesmażone warzywa i boczniaki dodajemy do zupy. Razem gotujemy około 20 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. SMACZNEGO.

sobota, 6 lutego 2016

Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem i jabłkiem pod pierzynką rodem z Mazowsza

Śledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane (kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha), solone, rolmopsy i inne cuda. Na dzisiaj przygotowałam sałatkę śledziową z pieczonym burakiem, jabłuszkiem i nie tylko. Co tu wiele rozprawiać, raj dla smakoszy śledzi.


Składniki:
  • 7 płatów śledzi solonych
  • 2 średnie jabłka
  • 3 – 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 2 – 3 buraki (czerwone)
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki







Wykonanie:

Płaty śledziowe warto zamoczyć jeżeli są zbyt słone (ja zawsze tak robię, moczę w wodzie na 30 minut do 1 godziny). Buraki pieczemy w piekarniku (u mnie to trwało 40 minut w temperaturze ok. 200 st. Pieczone w ovenie). Solone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy oliwą, przyprawiamy pieprzem (sporo). Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki, białka jajek i cebulę kroimy w kostkę. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Wystudzone buraki obieramy i kroimy w słupki, podobnie jak jabłka. Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z majonezem. Wszystkie składniki razem mieszamy ( dokładnie, lecz delikatnie). Całość posypujemy pokruszonymi żółtkami i natką pietruszki. SMACZNEGO. 

czwartek, 4 lutego 2016

Udka i skrzydełka kurczaka faszerowane pieczarkami – czyli jak usunąć kości i nafaszerować mięso

Kiedyś zastanawiałam się jak można usunąć kości z kurczaka, sądziłam, że to niemożliwe. A jednak możliwe i wcale nie jest trudne. Farsze można robić różne. Ja tym razem poszłam bardziej w klasykę, bo wykorzystałam pieczarki. W poście pokażę również jak prosto usunąć kości.



Składniki:
  • 2 elementy kurczaka (udko razem z podudziem)
  • 2 skrzydełka
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (niezbyt duży)
  • Czerwony knorr do mięs


Farsz:
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Odrobina oleju (do smażenia)





Wykonanie:

Z udek i skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek (podobnie i skrzydełek) robimy nacięcia wokół kości. Podcinamy mięśnie i ścięgna łączące się z kością. Zsuwamy mięso wraz z skórą (jak skarpetkę). Miejsca przyczepów delikatnie podcinamy. I wyjmujemy kość. Podobnie robimy z drugiej strony i w ten sam sposób postępujemy ze skrzydełkami. Pieczarki kroimy na małe kawałki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Do przestudzonych pieczarek dodajemy 1 jajko, pokrojony na kawałki filet z kurczaka, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy. Farszem napełniamy udka i skrzydełka (jeżeli istnieje konieczność możemy spiąć wykałaczką) Posypujemy czerwonym knorrem do mięs. Pieczemy w piekarniku w temp 190 oC przez około 1 godzinę (podczas pieczenia: zarumieniamy z jednej strony, potem z drugiej. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy pod przykryciem). SMACZNEGO.

wtorek, 2 lutego 2016

Sałatka z tuńczykiem i jajkami z delikatnym sosem musztardowo – majonezowym (śniadanie do pudełka)

Rozpoczynam nowy cykl : śniadanie do pudełka (ostatnio dosyć modne). Takie śniadania robiłam już wielokrotnie. Nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się na ich publikowanie. Ale lepiej późno niż wcale. Na dzisiaj proponuję sałatkę z tuńczykiem. Danie jest dietetyczne z odrobiną majonezu light. Podana ilość przewidziana jest na dwa pudełka. Mam nadzieję, że publikacje przypadną Wam do gustu.


Składniki:
  • Mix sałat (około ½ opakowania)
  • Tuńczyk z puszki (1 szt.)
  • Niewielka ilość tartego sera (typu mozzarella)
  • 2 łyżki groszki mieszanki groszku z marchewką i kukurydzą
  • Kilka pieczarek marynowanych
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz


Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu light
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego



Wykonanie:

Na dno pudełka wykładamy sałatę, ścieramy niewielką ilość sera a następnie odsączony tuńczyk z puszki. W dalszej kolejności dodajemy po łyżce mieszanki groszku z marchewką oraz pokrojone marnowane pieczarki razem z pokrojonymi pomidorkami. Całość lekko doprawiamy solą i pieprze. W ostatniej kolejności wykładamy pokrojone w ćwiartki jajko. Z podanym składników robimy sos. Mieszamy. Sos dodajemy pomiędzy jajka a całość posypujemy siekanym szczypiorkiem. Teraz wystarczy zamknąć i zabrać pudełko do pracy lub szkoły. Oczywiście posiłek możemy spokojnie przygotować wieczorem, umieścić w lodówce i zabrać go ze sobą dnia następnego. SMACZNEGO.