Niedawno robiąc zakupy natknęłam się na
specjalne woreczki do gotowania na parze i w dodatku w mikrofalówce. Byłam
zaskoczona, tym bardziej, że jedno z moich dzieci używa je z powodzeniem od
dawna. Wypróbowałam. Muszę przyznać, że to bardzo fajna rzecz. Spróbujcie sami
i oceńcie.
Składniki:
- Łosoś około 200 g / na głowę
- Otarta skórka z cytryny
- Pieprz cytrynowy
- Sól
- Mieszanka warzyw /mrożonka
Sos
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Szczypta cukru
Wykonanie:
Łososia
oczyszczamy z łusek. Parzymy cytrynę. Otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem
przyprawiamy łososia. Umieszczamy w woreczku i pozostawiamy na 30 minut do
zamarynowania. Po upływie tego czasu dodajemy do woreczków mrożone warzywa.
Woreczki zamykamy i wstawiamy do mikrofalówki. Gotujemy w mikrofalówce zgodnie
z czasem podanym na woreczku. Trwa to kilka minut. W między czasie
przygotowujemy sos. Do dwóch łyżek gęstej śmietany dodajemy dwie łyżki
majonezu, dwie łyżki kaparów i przepuszczony przez praskę czosnek. Miksujemy i
doprawiamy solą i cukrem. Ugotowanego łososia podajemy z sosem i warzywami.
SMACZNEGO.