Święta się skończyły, powoli w lodówce
robi się miejsce. Oczywiście w tym czasie zachęcam do gotowania bigosu, to
najlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska dostaną nowe życie
w bigosie. Dla tych którzy opróżnili zasoby lodówkowe proponuję karkówkę na
kiszonej kapuście (oczywiście najlepsza
własna ze słoika).
Składniki:
- Ok. 1 kg karkówki
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
- 1 duża marchew
- Duży słoik kapusty kiszonej (około 720 gram)
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Miód
- olej
Wykonanie:
Karkówkę kroimy
na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Postawiamy na chwilę do
zamarynowania. Na rozgrzanym oleju podsmażamy karkówkę z obu stron. Do garnka
wykładamy kapustę i podsmażoną karkówkę. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele
angielskie i marchew. Dodajemy ponadto niewielką ilość miodu dla złagodzenia
kwaśności kapusty i podkręcenia smaku. Podlewamy małą ilością wody i dusimy pod
przykryciem do miękkości mięsa. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe.
SMACZNEGO.