Recent Posts

czwartek, 27 września 2018

Zapiekane warzywa z makaronem w sosie serowo – czosnkowym

Dawno już nie publikowałam zapiekanek, przynajmniej tak mi się wydaje. Na dzisiejszą kolację proponuję zapiekankę z cukinii, brokułu, pomidorów i makaronu w pysznym sosie. Dla mnie bomba. Myślę, że częściej będę do niej wracała. Mam nadzieję, że Was też skuszę.



Składniki:
  • 100 g makaronu (przed ugotowaniem)
  • 1 brokuł
  • 2 młode cukinie
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • ½ opakowania fety (ok. 135g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Olej do posmarowania formy
  • Sól
  • Ser mozzarella






Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, podobnie jak różyczki brokułu. Cukinię kroimy w plastry i parzymy je aby stały się elastyczne. Do naczynia miksującego wlewamy mleko. Dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i ser feta. Miksujemy. Możemy doprawić opcjonalnie solą. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Wykładamy plastry cukinii, dalej makaron, plasterki pomidorów i brokuł. Całość zalewamy przegotowanym sosem. Zapiekamy w temperaturze 180 C przez niecałą godzinę. Pod koniec pieczenia na brokuł układamy ser mozzarella i pieczemy aż się rozpuści. Podajemy gdy się ostudzi. SMACZNEGO.

poniedziałek, 24 września 2018

Ketchup

Świetny sposób na zagospodarowanie pomidorów drugiego gatunku, popękanych, przejrzałych. Moje właśnie takie były. Do słoików nadawały się idealnie. Polecam.



Składniki:
  • Pomidory dowolna ilość (ja miałam około 4 kg)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Oregano
  • Sól
  • Pieprz cayenne
  • Cukier
  • Ocet spirytusowy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej






Wykonanie:

Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki. Do garnka z pomidorami dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, sól i oregano. Gotujemy do miękkości. Następnie całość miksujemy i przecieramy przez sito aby pozbyć się ewentualnych nasionek. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, octem i pieprzem cayenne.  W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do ketchupu. Gotujemy tak długo aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Przez cały czas mieszamy. Umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy około 20 minut. Po wystudzeniu ketchup jest gotowy. SMACZNEGO.

piątek, 21 września 2018

Burak naciowy – prawie jak szpinak

O buraku naciowym już pisałam. Przedstawiłam go w gołąbkach. Dzisiaj druga odsłona. Burak naciowy jako dodatek do głównego dania. Przygotowany jak szpinak z czosnkiem. Danie zdecydowanie warte zapamiętania. Szybko i smacznie. Polecam.


Składniki:
  • Burak naciowy
  • Czosnek
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Niewielka ilość oleju



Wykonanie:

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy umyty i posiekany burak naciowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ilość czosnku uzależniona od tego jak bardzo lubicie czosnek. Ja bardzo.). Całość przesmażamy aż liście zmiękną – czyli krótko. I gotowe. SMACZNEGO.

środa, 12 września 2018

Rolada z trzech rodzajów mięsa : indyka, kurczaka i wieprzowiny w pieczarkach

Zakupu dokonałam zupełnie z innym zamiarem. Chciałam zrobić kiełbasę w szynkowarze. Coś mnie podkusiło i przygotowałam zupełnie inne danie. I to był strzał w dziesiątkę. Indyka nafaszerowałam kurczakiem a całość owinęłam szynką szwarcwaldzką. Dzięki temu mięso pozostało soczyste. Polecam.


Składniki:
  • Filet z indyka 700 g
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 op. szynki szwarcwaldzkiej
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • Olej do podsmażenia pieczarek
  • Czubryca zielona
  • Czubryca czerwona
  • Sól
  • Bulion/ woda






Wykonanie:

Filet z indyka kroimy na płasko aby uzyskać jak największą powierzchnię. Rozbijamy dodatkowo przez folię. Przyprawiamy zieloną czubrycą i solą. Z udek usuwamy kości i przyprawiamy czerwoną czubrycą i solą. Układamy na filecie. Zwijamy w roladę, Obkładamy szynką szwarcwaldzką i zabezpieczamy sznurkiem. Pieczarki kroimy na połowę i w plasterki. Podsmażamy razem z pokrojoną cebulą. Do rolady dokładamy podsmażone pieczarki, ewentualnie podlewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem około 1 godziny w temp. 190 oC. Pozostawiamy jeszcze na 30 minut w piekarniku aby rolada odpoczęła i doszła. Kroimy w plastry i SMACZNEGO. 

wtorek, 4 września 2018

Gołąbki w liściach buraka naciowego w sosie pomidorowym z czosnkiem

Jeszcze do niedawna nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak burak naciowy. Natknęłam się przypadkiem na nasiona tego warzywa. Posiałam z ciekawości co z tego wyrośnie. I to był strzał w dziesiątkę. Super warzywo. Można liście traktować jak szpinak, można ugotować zupę i jak widać można je wykorzystać do zrobienia nietypowych gołąbków. Dla mnie bomba.



Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 50 g brązowego ryżu
  • Sól
  • Pieprz
  • 3-4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • Liście buraka naciowego







Wykonanie:

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy aby zmiękły. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. 20 minut. Liście przez kilka sekund parzymy w wodzie, szczególnie twarde końce i wykładamy. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekane grzyby, przestudzony ryż i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na liście buraka. Zawijamy. Do garnka wlewamy wodę spod grzybów. Solimy. Układamy gołąbki. Gotujemy przez kilkanaście minut. W tym czasie parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Z garnka wyjmujemy gołąbki i odkładamy je na chwilę. W ich miejsce dodajemy pomidory. Gotujemy je do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec sos miksujemy/ blendujemy. Gołąbki umieszczamy w sosie i gotujemy je jeszcze kilka minut i gotowe. SMACZNEGO.