Recent Posts

sobota, 16 lutego 2019

Jabłecznik bez tłuszczu

Weekend trwa. Może coś upiec? Polecam jabłecznik bez tłuszczu. Robi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie.


Składniki:
  • 7 jabłek
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 150 g mąki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Cukier puder do posypania
  • Bułka tarta
  • Masło do wysmarowania formy






Wykonanie:
Dno formy (okrągła) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wsypujemy do formy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na jabłka. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.

środa, 6 lutego 2019

Pulpeciki rybne w zalewie

Były już śledzie opiekane w zalewie, rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie.

Składniki:

Pulpety:

  • 2 kg filetów z ryb
  • ½ kg świeżego boczku
  • 5 łyżeczek soli
  • 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb
  • ¾ szklanki bułki tartej
Dodatkowo: mąka i olej





Zalewa:

  • 1 ½ l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych warzyw
  • 250 ml octu 10%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cebula (pokrojona w ćwiartki)
  • 1 łyżeczka naturalnej vegety
Wykonanie:

Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa (średnie oczka). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Do garnka wlewamy wodę, ocet i do pozostałe składniki. Zagotowujemy. Do zalewy dodajemy pulpeciki i pozostawiamy do następnego dnia. Po tym czasie ponownie zagotowujemy zalewę z pulpecikami. Delikatnie przez chwilę gotujemy i umieszczamy w słoikach. Zamykamy. Po wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce. Teraz czekamy już tylko na „później”. (Gdyby zabrakło zalewy pamiętajcie o proporcjach). SMACZNEGO.