Recent Posts

wtorek, 28 lutego 2017

Bananowe ciasto z orzechami

Kiedy zrobiłam to ciasto byłam mile zaskoczona jego smakiem, konsystencją – wszystkim. Sądziłam, że zapewne będzie z nim coś nie tak. Ciasto okazało się rewelacyjne. Nie jest to mój autorski przepis, kiedyś widziałam ciasto bananowe w jakimś programie telewizyjnym. Gdy coś mnie zainteresuje, zapisuję w zeszycie. Przepis na ogół leży i leży aż ponownie sobie o nim przypomnę. I tak było tym razem. Zdecydowanie będę to ciasto robiła częściej.



Składniki:
  • 4 przejrzałe banany
  • 75 gram roztopionego masła
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • ½ opakowania cukru wanilinowego
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ¾ szklanki orzechów








Wykonanie:

Banany rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą. Do masy dodajemy jajko. Dalej mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z sodą. Orzechy drobniej siekamy i również umieszczamy w masie. Blaszkę keksową wykładamy pergaminem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 C przez 50 minut. Potem już tylko czekamy aż wystygnie. Warto wyjąć z blaszki aby się nie zaparzyło. SMACZNEGO.

sobota, 25 lutego 2017

Jarzynowa sałatka śledziowa – na szybko

Ostatnio częściej zdarza mi się spoglądać w kierunku ryb. Wychodzę z założenia, że jak organizm czegoś bardziej potrzebuje tym bardziej się tego domaga. Może właśnie tak jest z tymi rybami. Na dzisiaj polecam sałatkę śledziowo – warzywną na szybko. Polecam.



Składniki:
  • 1 opakowanie śledzi solonych w oleju
  • Mieszanka warzywna ze słoika (ok. 1 l)
  • 1 czerwona cebula
  • 4 jajka
  • Pieprz
  • Sól opcjonalnie
  • Majonez light





Wykonanie:

Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je około 30 minut w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo (10 minut). Mieszankę warzywną przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na sicie do odsączenia. Cebulę drobno kroimy. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, podobnie śledzie. Wszystkie składniki razem łączymy. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy. Opcjonalnie dodajemy sól. Warto sałatkę pozostawić w lodówce aby smaki się połączyły. Wówczas okazuje się , że dodatkowa sól nie była potrzebna. SMACZNEGO.

środa, 22 lutego 2017

Zupa krem – brokuły i warzywa

Zupę brokułową można spotkać w różnych miejscach gastronomicznych, przyciąga uwagę swoim kolorem. Jest zielona. Zupa którą dzisiaj prezentuje może nie jest zielona ale jest za to bardzo smaczna. Możecie ją zrobić na bazie rosołu. Dzisiaj rosół a jutro brokułowa. Polecam.



Składniki:
  • Elementy kurczaka
  • 2 -3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Kawałek korzenia selera
  • 2 ½ l wody
  • Sól
  • Pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 serek topiony (batonik)
  • Brokuł




Wykonanie:

Zagotowujemy elementy kurczaka w osolonej wodzie i usuwamy szum. Dodajemy warzywa –  marchew, pietruszkę, seler, cebulę. Gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy brokuł i czosnek oraz serek topiony. Elementy kurczaka wyjmujemy i usuwamy kości. Mięso ponownie umieszczamy w zupie. Całość miksujemy / blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami. SMACZNEGO.

sobota, 18 lutego 2017

Wiśniowy rarytas – czyli ciasto z wiśniami

Wiśnie to idealne owoce do ciasta, nie za słodkie nie za kwaśne ale w sam raz. Teraz te pyszne wiśnie łączymy dodatkowo w czekoladą i wychodzi idealne połączenie. Pachnąca kawa i kawałek ciasta. Pycha.



Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • ¾ szklanki mleka
  • Cukier wanilinowy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wiśnie ze słoika






Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Powoli, porcjami dodajemy mleko, mąkę i olej. Przez cały czas miksujemy. Typową blaszkę (prostokątną) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i mieszamy. Wykładamy ciemną masę a następnie układamy odsączone wiśnie. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 o C. SMACZNEGO.

wtorek, 14 lutego 2017

Roladki schabowe w kapuście pekińskiej

Zanim zaczęłam robić to danie zastanawiałam się czy kapusta pekińska podczas obróbki termicznej rozpadnie się. Używałam ją tylko do surówek. Jak najbardziej nadaje się również do gotowania. Samo przygotowanie i składniki proste a jednak danie zupełnie inne. Koniecznie wypróbujcie.



Składniki:
  • Schab
  • Kapusta pekińska
  • Pieczarki
  • Szynka szwarcwaldzka
  • Sól
  • Pieprz
  • Pomidory krojone z puszki
  • Masło klarowane








Wykonanie:

Liście kapusty pekińskiej rozdzielamy (tyle liście ile kotletów) i zanurzamy (na kilka minut) w gorącej wodzie aby stały się elastyczne. Schab kroimy na kotlety, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy kotleta na niego układamy kapustę pekińską (przed ułożeniem kapusty warto ściąć część twardą kapusty). Zwijamy w rulonik. Na koniec obwijamy szynką szwarcwaldzką i spinamy wykałaczkami. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na klarowanym maśle. Do pieczarek wylewamy pomidory. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy roladki i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (około 30 -40 minut). SMACZNEGO.

czwartek, 9 lutego 2017

Ryba w migdałach

Dzisiaj wprawdzie nie jest piąteczek, ale jest on bardzo blisko. Kupujemy potrzebne składniki a jutro pyszny obiad z rybą w roli głównej. Możecie wykorzystać każdą rybę. Ja wykorzystałam mrożoną limandę. Migdały dodatkowo nadają rybie delikatności. Pycha. Polecam.



Składniki:
  • Filety z dowolnej ryby
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka
  • Jajka
  • Płatki migdałów
  • Olej






Wykonanie:

Jeżeli mamy rybę mrożoną, rozmrażamy ją i pozostawiamy do odcieknięcia. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mące, później w jajku i na koniec w płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z obu stron. SMACZNEGO.

wtorek, 7 lutego 2017

Wody aromatyzowane : pomarańczowa, selerowo – koperkowa

Z wodą aromatyzowaną spotkałam się po raz pierwszy sporo lat temu w Wilnie. Piliśmy wtedy wodę ogórkową. Bardzo nam smakowała. Wodę aromatyzowaną wprowadziłam do domu. Robiłam ją stosunkowo często. Nie wiem nawet jak to się stało, że przestałam ją robić. Ostatnio jednak do niej wróciłam a to głównie przez kota. Amatorem wody podanej do obiadu właśnie stał się kot. Nie można było nalać wody do szklanki aby mały pyszczek nie próbował jej wypić. I tak dzięki kotu woda wróciła do menu. Amator już tylko patrzy. Woda aromatyzowana jest pyszna. Pewnie niedługo kolejne odsłony.



Woda pomarańczowa                                                                                                
  • 1 l wody
  • ½  pomarańczy

Woda selerowo – koperkowa
  • 1 l wody
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 gałązki koperku


Wykonanie:

Do 1 wody dodajemy umyte i pokrojone składniki. W przypadku pomarańczy, musimy ją porządnie wymyć i sparzyć wrzątkiem. Kroimy połowę pomarańczy razem ze skórą. Zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dwie. Potem wystarczy już tylko rozlać i wypić. 

niedziela, 5 lutego 2017

Perliczka w sosie grzybowo – śmietanowym, marynowana w ziołach

Dzisiaj przy niedzieli proponuję coś bardziej odświętnego. Perliczkę można od czas do czasu kupić w sklepie sieciowym. Warto pokusić się aby to danie kiedyś zrobić. Zdecydowanie nie jest to kurczak. Zresztą sami oceńcie. Polecam.



Składniki:
  • 1 perliczka
  • Szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • Zioła dalmatyńskie
  • Sól
  • Masło klarowane
  • 150 ml słodkiej śmietany






Wykonanie:

Perliczkę kroimy na kawałki (podobnie jak kurczaka). Przyprawiamy solą i ziołami dalmatyńskimi. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Grzyby zalewamy gorącą wodą aby namokły. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wykładamy masło klarowane i obsmażamy z każdej strony kawałki perliczki. Po chwili dodajemy cebulę i razem przesmażamy. Wykładamy grzyby razem z płynem z moczenia. Doprawiamy solą do smaku i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę. Na tym etapie możemy zagęścić sos mąką lub nie. Odlewamy niewielką ilość płynu i rozprowadzamy dokładnie mąkę (ok. 1 ½ łyżeczki). Ponownie umieszczamy w daniu. Zagotowujemy. SMACZNEGO.

czwartek, 2 lutego 2017

Śledziowa sałatka warstwowa

Wielokrotnie mówiłam o tym jak bardzo lubię śledzie. Ta sałatka jest tego doskonałym przykładem. Przepis wymyśliłam na szybko. „Chodziły” za mną śledzie. Zastanawiałam się co z tego wyjdzie. A wyszło pysznie. Tylko szkoda, że sałatka tak szybko zniknęła. Polecam.



Składniki:
  • 1 opakowanie solonych śledzi w oleju
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki pokrojonych korniszonów
  • 2/3 szklanki pokrojonej papryki konserwowej
  • 2/3 szklanki pokrojonej ugotowanej marchewki
  • szczypiorek
  • Majonez
  • Sól
  • Pieprz







Wykonanie:

Wypłukane i osuszone śledzie kroimy na paski około 1 cm. Jeżeli są zbyt słone warto je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie około 30 minut. Wszystkie pozostałe stałe składniki kroimy w małą kostkę. Do miski (najlepiej szklanej) wykładamy warstwowo: po ½ ilości wszystkich składników. Początkowo śledzie, później cebulkę, paprykę, ogórki, marchewkę, jajka. Jajka przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Na górę rozsmarowujemy majonez i posypujemy szczypiorkiem. Następnie wykładamy ponownie te same składniki i kończymy majonezem i szczypiorkiem. Warto pozostawić na godzinkę w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO.