Recent Posts

wtorek, 27 lutego 2018

Zapiekane kiełbaski z cukinią

Dzisiaj proponuję na kolację zapiekane kiełbaski z cukinią i nie tylko z cukinią. W trakcie zapiekania po domu roznosił się wspaniały aromat. Do dania wykorzystałam kiełbaski wieprzowo-cielęce (sokoliki), ze względu na obniżoną zawartość tłuszczu, oczywiście możecie zamienić je na inne. Danie jest przepyszne. Polecam.



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • Kiełbaski sokoliki (1 opakowanie 140 g)
  • ½ małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • Mrożone warzywa (dowolna mieszanka)
  • 1 mały pomidor lub ½ większego
  • Sól
  • Kilka marynowanych pieczarek
  • oregano
  • Ser




Wykonanie:

Cukinię kroimy w plasterki o grubości około ½ cm i układamy w naczyniu do zapiekania. Lekko solimy. Pokrojoną cebulę wykładamy na cukinii razem z czosnkiem. Kiełbaski dzielimy na połowę i wzdłuż. Również wykładamy na cukinię. W dalszej kolejności lądują warzywa mrożone (po garści) i przekrojone na pół pieczarki. Na koniec układamy kawałki pomidora. Całość lekko solimy i posypujemy oregano. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 OC do miękkości warzyw. Pod koniec na wierzch kładziemy ser. I zapiekamy tak długo aż się rozpuści. Pycha. SMACZNEGO.

sobota, 24 lutego 2018

Kokosanki z kaszy jaglanej – hit

Ugotowałam więcej kaszy jaglanej i nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem. Kiedyś natknęłam się na podobny przepis. Poszukałam owego przepisu. I tak narodziły się moje kokosanki z kaszy jaglanej. Starannie policzyłam kaloryczność składników, dzięki temu powstała wersja dietetyczna. Koniecznie spróbujcie.


Składniki: na 15 ciastek
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 50 g erytrolu




Wykonanie:

Kaszę gotujemy do miękkości przez około 20 minut ze szczyptą soli. Do wystudzonej kaszy dodajemy wiórki kokosowe i erytrol. Wyrabiamy na jednolitą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki. Spłaszczamy je na formę ciastek i układamy na blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.180 O C przez około 40 minut aż będą rumiane. I gotowe. SMACZNEGO.


Wartość kaloryczna 1 ciastka : ok. 48 kcal

środa, 21 lutego 2018

Cielęce pulpeciki w szpinaku

Ostatnio udało mi się kupić cielęce mielone. Chyba spotkałam się z nim po raz pierwszy. Nie byłabym sobą gdybym go nie kupiła. Dzięki temu prezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce.


Składniki:
  • 300 g mielone cielęce
  • 1 jajko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • Sól
  • Pieprz biały mielony
  • Bulion warzywny
  • Opakowanie świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka almette śmietankowe




Wykonanie:

Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Do garnka lub wysokiej patelni wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy i dodajemy przygotowane pulpeciki. Gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie wkładamy umyty szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilę razem dusimy aż zmiękną liście szpinaku. Na koniec dodajemy łyżkę alemette i dokładnie rozprowadzamy serek w bulionie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą lub pieprzem. Podajemy w ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO

czwartek, 15 lutego 2018

Sandacz śmietankowy z warzywami

Jutro piąteczek, więc dzisiaj rybka. Publikuję szybciej byście mogli zaopatrzyć się w potrzebne składniki. Sandacz jest jedną z moich ulubionych ryb, nie za suchy a duszony nabiera delikatności i jest przepyszny. Zapewne wrócę do niej nie raz.


Składniki:
  • Filety z sandacza
  • Vegeta
  • Niewielka ilość mąki
  • Odrobina oleju
  • Warzywa mrożone -  słupki
  • Bulion warzywny
  • Serek almette śmietankowy
  • sól






Wykonanie:

Rozmrożone filety przyprawiamy vegetą i lekko przyprószamy mąką. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy sandacza z obu stron. Na chwilę wyjmujemy rybę a na patelnię  wlewamy bulion i dodajemy mrożone warzywa. Po chwili dodajemy łyżkę serka almette. Dokładnie rozprowadzamy. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą. Ponownie umieszczamy sandacza. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. I gotowe. SMACZNEGO.

sobota, 10 lutego 2018

Biszkopt pełnoziarnisty z brzoskwinią i żurawiną

Kolejny przepis na dietetyczny placek. Dietetyczne ciasta też istnieją J. Ten zrobiłam na miodzie, jak widać tak też można. Domownikom zdecydowanie smakował. A Was zachęcam do wypróbowania przepisu.



Składniki: na 6 porcji
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
  • Garść suszonej żurawiny
  • Brzoskwinia z puszki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g miodu




Wykonanie:

Żurawinę zalewamy niewielką ilością gorącej wody – aby zmiękła. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy miód (w formie płynnej, wkładamy na kilka sekund do mikrofali i gotowe). W oddzielnej miseczce ubijamy żółtka i octem. Do białek stopniowo dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Przez cały czas ubijamy. Tortownicę (okrągłą blaszkę) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Na ciasto wykładamy pokrojoną i odsączoną  brzoskwinię oraz żurawinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez około 30 minut.



Wartość kaloryczna jednej porcji : około 155 kcal

czwartek, 8 lutego 2018

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną

Muszę się przyznać, że nie robiłam nigdy gołąbków z kaszą jaglaną i jak dobrze pamiętam do gołąbków nie wykorzystywałam kapusty włoskiej. Kapusta włoska jest specyficzna w smaku a to jakoś mi nie pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania. Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało.



Składniki:
  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • 500 mięsa mielonego z indyka
  • Garść suszonych grzybów
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ zielonej papryki
  • 1 cebula
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka almette śmietankowe
  • Łyżeczka oleju
  • bulion






Wykonanie:

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie aż zmiękną. Kapustę parzymy aby oddzielić liście i aby były elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Do garnka wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i almette. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem podlewamy gołąbki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 oC przez około półtorej godziny. SMACZNEGO.

niedziela, 4 lutego 2018

Filet kukurydziany duszony w mleku kokosowym z ananasem

Dzisiaj kurczak trochę inaczej, bo na słodko i słono. Idealnie pasuje do ryżu lub makaronu ryżowego. Obiad prosty i ekspresowy. Może się skusicie.


Składniki:
  • 1 filet kukurydziany
  • Sól
  • Odrobina oleju
  • ¼ papryki czerwonej
  • ¼ papryki zielonej
  • Bulion warzywny
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • Niewielka ilość soku z ananasa z puszki – opcjonalnie
  • Spora łyżka mleka kokosowego





Wykonanie:

Fileta kroimy na kawałki, paski i przyprawiamy solą. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Podsmażamy fileta. Podlewamy bulionem. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka. Papryki drobno siekamy i razem z mlekiem kokosowym dodajemy do potrawy. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Dla podniesienia smaku możemy dodać trochę soku z ananasa. Podajemy na ciepło z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO.