Dzisiaj proponuję na kolację zapiekane
kiełbaski z cukinią i nie tylko z cukinią. W trakcie zapiekania po domu
roznosił się wspaniały aromat. Do dania wykorzystałam kiełbaski
wieprzowo-cielęce (sokoliki), ze
względu na obniżoną zawartość tłuszczu, oczywiście możecie zamienić je na inne.
Danie jest przepyszne. Polecam.
Składniki:
- 1 młoda cukinia
- Kiełbaski sokoliki (1 opakowanie 140 g)
- ½ małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Mrożone warzywa (dowolna mieszanka)
- 1 mały pomidor lub ½ większego
- Sól
- Kilka marynowanych pieczarek
- oregano
- Ser
Wykonanie:
Cukinię kroimy w
plasterki o grubości około ½ cm i układamy w naczyniu do zapiekania. Lekko
solimy. Pokrojoną cebulę wykładamy na cukinii razem z czosnkiem. Kiełbaski
dzielimy na połowę i wzdłuż. Również wykładamy na cukinię. W dalszej kolejności
lądują warzywa mrożone (po garści) i
przekrojone na pół pieczarki. Na koniec układamy kawałki pomidora. Całość lekko
solimy i posypujemy oregano. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 OC
do miękkości warzyw. Pod koniec na wierzch kładziemy ser. I zapiekamy tak długo
aż się rozpuści. Pycha. SMACZNEGO.