Kilka razy już prezentowałam policzki
wieprzowe. Muszę przyznać, że są przepyszne i bardzo delikatne. Może niektórych
nie zachęca nazwa, nalegam jednak abyście spróbowali tak pysznego dania. Ja
zdecydowanie gdy tylko będę miała możliwość ich kupienia na pewno to zrobię.
Składniki:
- Policzki wieprzowe (dowolna ilość, ja miałam ich 12)
- Sól
- Pieprz
- Czosnek granulowany
- Papryka mielona ostra
- Spora garść suszonych grzybów
- Śmietana 18% ok. 100 ml
- 1 cebula
- Kostka bulionowa
- Mąka
- Olej
Wykonanie:
Grzyby namaczamy
w gorącej wodzie (ok.500 ml) aby
zmiękły, przez około 30 minut. Policzki oczyszczamy z błon. Przyprawiamy solą,
pieprzem, papryką i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy na połowę i dalej na
plasterki. Na patelnię wylewamy niewielką ilość oleju. Policzki obtaczamy w
mące i obsmażamy na patelni z każdej ze stron. Przekładamy do naczynia do
duszenia. Na tę samą patelnię wykładamy cebulę i ją przesmażamy. Dodajemy do
policzków. Całość podlewamy wodą z moczenia grzybów. Dodajemy grzyby i kostkę
bulionową. Gdy płynu jest za mało możemy uzupełnić wodą. Gotujemy do miękkości
policzków. Policzki powinny być bardzo miękkie. Wyjmujemy je do miski i część
grzybów. Pozostały sos miksujemy. Dodajemy śmietanę. Policzki razem z
odłożonymi grzybami umieszczamy w sosie i chwilkę razem gotujemy. Podajemy z
ziemniakami lub kaszą i oczywiście z surówkami. SMACZNEGO.
14 komentarze:
właśnie przygotowuję według Pani przepisu, zapach mmmmmmm bajka, mam nadzieję że będą pyszne, pozdrawiam
Sylwia
Witaj, cieszę się , że korzystasz z przepisu. Ciekawa jestem jak smakowało. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Już po obiadku, czułam w "kościach" że będzie pysznie i nie pomyliłam się,fantastyczny sosik i policzki rozpływające się w ustach mmmmnnniiiaaaaam :] ślicznie dziękuję za przepis smakowało całej rodzince :) z przyjemnością skorzystam z innych Pani przepisów. Pozdrawiam Sylwia
Niezmiernie cieszę się z Twojego komentarza. Oczywiście zachęcam do korzystania z innych przepisów. Dziękuję na komentarz i pozdrawiam.
Robię już któryś raz . Wyśmienite , proste danie . Mięso delikatne ,z grzybami komponuje się idealnie . Wszystkim smakowało mimo , że nie jestem biegła w gotowaniu
Pozdrawiam i dziękuję za przepis
Magda
Witaj, cieszę się, że smakuje. Polecam również wykorzystać inne przepisy. Dziękuję za komentarz (taki to balsam dla moich "uszu") i pozdrawiam.
Uwielbiam policzki duszone w winie! Chociaż z sosem grzybowym też są rewelacyjne:) Ostatnio jadłem takie w Restauracji Akademia w Warszawie. Połączenie z dobrym kaszotto - sztos!
Ja zamiast kostki rosołowej dodałam lubczyk.
Wyśmienite
Witaj, bardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Dobre to było i już
Właśnie zrobiłam,pychotka.Wesołych Świąt 🐣
Właśnie dzisiaj robię. Jestem pewna że będą wyśmienite.
Do tego przepisu dodaję 200 ml wina czerwonego półwytrawnego.
Prześlij komentarz