Wielokrotnie zabierałam się do zrobienia
domowego ginu i w końcu zrobiłam. Wersja którą przedstawiam jest bardzo prosta.
W książce którą posiadam istnieje bardziej skomplikowany przepis, ale to może
następnym razem. Różnica z ginem kupowanym w sklepie jest w jego kolorze.
Domowy ma piękny złoty kolor. A smak, musicie sami spróbować.
Składniki:
- ½ l wódki ( lub oczywiście wielokrotność )
- 20 ziaren jałowca ( dostępny w sklepach )
- ½ łyżeczki cukru
Wykonanie:
Ziarna jałowca
lekko rozgniatamy. Dodajemy do alkoholu razem z cukrem. Wstrząsamy.
Pozostawiamy na dwa tygodnie. Od czasu do czasu zaglądamy ( nie tylko z ciekawości ), wzruszamy. Po
tym czasie całość przelewamy przez filtr do kawy ( papierowy ) aby pozbyć się kawałków
owoców jałowca. I degustujemy z tonicem, vermouthem, cytryną i lodem. SMACZNEGO
lecz z umiarem.
5 komentarze:
Zrobie z wlasnych jalowcow bo mam ich duzo i moge odstapic sadzonki.
Muszę spróbować !
Zapraszam do siebie na blogga ;)
Dzien dobry
na te sadzonki chetnie chcialabym sie zapisac
Ja tez bym się zapisał o sadzonki Plis
Zrobiłem...znakomite
Prześlij komentarz