Recent Posts

wtorek, 8 lipca 2014

Kotlety ziemniaczane z wędzonym śledziem

Kolejne na moim blogu typu:  kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskiej ). Ciekawe połączenie ziemniaków i wędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami spróbujcie.


Składniki:
  • 30 dag wędzonych śledzi
  • Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej






Wykonanie:


Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( ze skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Super przepis. Uwaga na sól, ryby wędzone są slone. Nawet dzieci się zajadały!

Ewa Górska pisze...

Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. Oczywiście ilość soli należy dostosować do ryby i własnych upodobań. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz