Recent Posts

czwartek, 26 listopada 2015

Naleśnik – grzybek

Dlaczego grzybek ? No właśnie problem w tym, że sama nie wiem. Jakoś zawsze się tak nazywał odkąd pamiętam. Próbowałam ustalić z mężem skąd ta nazwa, nikt z nas nie wie. Może dlatego, że jak się robi go na małej patelni rośnie w górę jak grzybek. I niech tak zostanie. Moje dzieci zajadały się nim gdy były małe a teraz gdy są dorosłe ( zdarza się ), że zajadają nim smutki.


Składniki:
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • ok. 2/3 szklanki mąki
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Ulubiony dżem
  • Owoce



Wykonanie:

Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy jajko i mąkę oraz szczyptę soli. Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę ( ciasto jest bardziej gęste niż do typowych naleśników ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jeden naleśnik z obu stron ( skręcamy „ogień” i na chwilę przykrywamy ) Używamy małej patelni ( im mniejsza patelnia tym wyższy naleśnik ). Przed podaniem smarujemy dżemem  i dekorujemy owocami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz