Sezon na cukinię uznaję za otwarty. W
ogrodzie dojrzewają żółte cukinie - niestety zielone są jeszcze małe, gdyż były przysmakiem
dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam
nadzieję, że tym razem się uda.
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 marchewka
- 1 cebula ( dałam czerwoną )
- Pęczek pietruszki
- Puszka pomidorów lub świeże bez skóry
- 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną )
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- Kilka pieczarek
- papryka mielona
- Sól, pieprz
- ewentualnie vegeta
- Czosnek ( może być granulowany )
- odrobina oleju
Wykonanie:
Cukinię i
bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju,
podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki,
pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO
Leczo możemy
poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać
pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić
w słoikach, pasteryzować ok 20 minut i otwierać zimą. Polecam również taką
wersję.
0 komentarze:
Prześlij komentarz