Recent Posts

wtorek, 22 lipca 2014

Leczo z cukinii i bakłażana

Sezon na cukinię uznaję za otwarty. W ogrodzie dojrzewają żółte cukinie - niestety zielone są jeszcze małe, gdyż były przysmakiem dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda.


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 marchewka
  • 1 cebula ( dałam czerwoną )
  • Pęczek pietruszki
  • Puszka pomidorów lub świeże bez skóry
  • 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną )
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • Kilka pieczarek
  • papryka mielona
  • Sól, pieprz 
  • ewentualnie vegeta
  • Czosnek ( może być granulowany )
  • odrobina oleju





Wykonanie:

Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO


Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok 20 minut i otwierać zimą. Polecam również taką wersję.

0 komentarze:

Prześlij komentarz