Recent Posts

sobota, 28 czerwca 2014

Zupa szczawiowa zagęszczana jajkiem

Na naszych stolach często możemy zobaczyć zupy. Muszę przyznać, że gama wyboru zup w Polsce jest bardzo duża. Już w maju możemy zaopatrzyć się w świeży szczaw - możemy go sami zebrać lub zakupić na targu. Warto zrobić zupę ze świeżego szczawiu, jest ona bardzo aromatyczna.



Składniki:

  • 3 l wody
  • 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach np. po schabie, karkówce )
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • Nać selera
  • Pojemnik szczawiu (często w takich pojemnikach możemy kupić np. brzoskwinie, nektarynki)
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz






Wykonanie:


Gotujemy w osolonej wodzie wywar na mięsie, szumujemy ok. 15 minut, następnie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy aż do miękkości. Mięso kroimy lub obieramy z kości, ponownie umieszczamy w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy dokładnie wymyty i pokrojony szczaw, doprawiamy solą i pieprzem. Rozbijamy jajka do miseczki, mieszamy i powoli wlewamy je do zupy przez cały czas ją mieszając. Gotujemy kilka minut. SMACZNEGO


A oto szczaw w naturalnych warunkach (z mojego ogrodu )

0 komentarze:

Prześlij komentarz