Recent Posts

środa, 2 lipca 2014

Naleśniki nadziewane szpinakiem i twarogiem

Któż nie lubi naleśników, pewnie takich osób jest niewiele. Natomiast ze szpinakiem już bywa różnie. W mojej rodzinie szpinak jest bardzo lubiany i robię go na wiele sposobów, między innymi szpinak też bywa w naleśnikach. Dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny. Gorąco polecam.


Składniki:         
                                                                                      
  • Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli )
  • Opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 400 – 500 gram)
  • 250 – 300 gram twarogu
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 2 cebule
  • Czosnek ( ja daję sporo ½ główki )
  • Łyżka masła
  • Sól, pieprz
  • Tarty żółty ser





Wykonanie:


Naleśniki chyba każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę, zsiadłe mleko, ja napisałam podstawowe składniki. Wracając do przepisu, smażymy naleśniki na oleju. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy ( łatwo odparować możemy w mikrofalówce ), cebulę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę i razem szklimy na maśle. Mleko łączymy z jajkami ( mieszamy ). Na wysoką patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy odparowany i przestudzony szpinak oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem. Wszystko łączymy, dodajemy pokruszony twaróg i mleko wymieszane z jajkiem. Całość dokładnie mieszamy aż zacznie gęstnieć, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na wcześniej przygotowane naleśniki, zwijamy jak krokiety czy gołąbki, układamy w naczyniu do piekarnika, posypujemy startym serem i zapiekamy ok 20 minut w 180 o C ( do momentu aż ser dokładnie się rozpuści ) SMACZNEGO

6 komentarze:

Michał Górski pisze...

Rzeczywiście bardzo dobre danie, potwierdzam jako rodzina :d

Klaudia Frelek pisze...

Przepyszne! Mam nadzięję, że będę mogła skosztować to danie ponownie :)

Ewa Górska pisze...

Dzisiaj odebrałam zamówioną naleśnikarkę, więc będziemy testować na różne sposoby. Tylko musicie przyjechać, zapraszam.

Ewa Górska pisze...

Specjalnie dla Ciebie, zrobię wersję z mięsem.

Michał Górski pisze...

Właśnie jestem w trakcie robienia :3

Ewa Górska pisze...

Mam nadzieję, że smakowały. Tylko gdzie to mięsko ? :). Zawsze można dodać. Smacznego.

Prześlij komentarz