Któż nie lubi naleśników, pewnie takich
osób jest niewiele. Natomiast ze szpinakiem już bywa różnie. W mojej rodzinie
szpinak jest bardzo lubiany i robię go na wiele sposobów, między innymi szpinak
też bywa w naleśnikach. Dobrze przyrządzony szpinak jest pyszny. Gorąco
polecam.
Składniki:
- Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia, szczypta soli )
- Opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 400 – 500 gram)
- 250 – 300 gram twarogu
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 2 cebule
- Czosnek ( ja daję sporo ½ główki )
- Łyżka masła
- Sól, pieprz
- Tarty żółty ser
Wykonanie:
Naleśniki chyba
każdy wie jak zrobić i jakiej ciast powinno być konsystencji, niektórzy
wprawdzie dodają np. gazowaną wodę mineralną, śmietanę, zsiadłe mleko, ja
napisałam podstawowe składniki. Wracając do przepisu, smażymy naleśniki na
oleju. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy (
łatwo odparować możemy w mikrofalówce ), cebulę drobno kroimy, czosnek
przepuszczamy przez praskę i razem szklimy na maśle. Mleko łączymy z jajkami (
mieszamy ). Na wysoką patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy odparowany i
przestudzony szpinak oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem. Wszystko łączymy,
dodajemy pokruszony twaróg i mleko wymieszane z jajkiem. Całość dokładnie
mieszamy aż zacznie gęstnieć, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz
nakładamy na wcześniej przygotowane naleśniki, zwijamy jak krokiety czy
gołąbki, układamy w naczyniu do piekarnika, posypujemy startym serem i
zapiekamy ok 20 minut w 180 o C ( do momentu aż ser dokładnie się
rozpuści ) SMACZNEGO
6 komentarze:
Rzeczywiście bardzo dobre danie, potwierdzam jako rodzina :d
Przepyszne! Mam nadzięję, że będę mogła skosztować to danie ponownie :)
Dzisiaj odebrałam zamówioną naleśnikarkę, więc będziemy testować na różne sposoby. Tylko musicie przyjechać, zapraszam.
Specjalnie dla Ciebie, zrobię wersję z mięsem.
Właśnie jestem w trakcie robienia :3
Mam nadzieję, że smakowały. Tylko gdzie to mięsko ? :). Zawsze można dodać. Smacznego.
Prześlij komentarz